silniczek krokowy

Postprzez marcin323kombi » 15 maja 2006, 21:29

Witam. mam pytanie – ponieważ wszystko wskazuje na to, że mam niesprawny silniczek krokowy (nierówne, wysokie obroty) mam pytanie – jak się do niego "dobrać"? czy jest to gdzieś opisane? Ewentualnie posłucham jakichś porad. Marcin
 
Posty: 28
Od: 17 lip 2004, 17:35
Skąd: dębica
Auto: mazda 323 1,6b, 93 kombi

Postprzez Cysiek » 15 maja 2006, 22:24

U mnie też pływały obroty. Wymiana kopułki, świec i kabli WN i jest ok. Może zaczniesz od tych rzeczy.
Była 323f bg
 
Posty: 178
Od: 27 gru 2005, 23:18
Skąd: Przasnysz
Auto: Audi 80 B4 Avant 1,9 Tdi

Postprzez toady » 15 maja 2006, 23:09

Cysiek napisał(a):Może zaczniesz od tych rzeczy.

Wymiana kopułki (40pln), swiec (60pln) i kabli (80-240pln) to wydatek ~300pln, podczas gdy czyszczenie silniczka krokowego kosztuje jakies 2, moze 3 godziny pracy.
Dalej uwazasz, ze powinien zaczac od wymieniania?

marcin323kombi napisał(a):czy jest to gdzieś opisane?

Przypuszczam, ze w archiwum – pogrzeb w nim troche zanim zapytasz nastepnym razem.
Wpisz sobie zapytanie "woln* AND obrot* AND czysz*" i popatrz na wyniki.
Michal
____________________________________________
jest: srebrna 323F BJ 2.0 DITD 2002
byla: czerwona 323F BG 1.6 16V 1991
Avatar użytkownika
 
Posty: 187
Od: 10 paź 2005, 14:53
Skąd: Kraków
Auto: 323F BJ DITD '02

Postprzez Cysiek » 16 maja 2006, 09:14

toady napisał(a):Dalej uwazasz, ze powinien zaczac od wymieniania?

Tak dalej uważam. Bo nie wiadomo kiedy te rzeczy były zmieniane.
toady napisał(a):Wymiana kopułki (40pln), swiec (60pln) i kabli (80-240pln) to wydatek ~300pln

Kopułka 40zł, świece NGK to 32zł, Kable WN to do 100zł kupi i też bedą dobre. To daje 180zł a nie 300zł
Była 323f bg
 
Posty: 178
Od: 27 gru 2005, 23:18
Skąd: Przasnysz
Auto: Audi 80 B4 Avant 1,9 Tdi

Postprzez toady » 16 maja 2006, 13:03

Cysiek napisał(a):świece NGK to 32zł

W modelu 8V. Juz sie na tym kiedys przejechalem i kupilem swiece do 323F BG 1.6i i sie okazaly za duze (klucz 21 a nie 16mm). Na szczescie udalo sie je wymienic za doplata.
Cysiek napisał(a):Kable WN to do 100zł kupi i też bedą dobre.

Co do kabli to sa rozne zdania – niektorzy uwazaja, ze jednak nie beda dobre, albo ze sie szybko skonczą...

Nawet koszt 180pln to duzo, jesli przyczyne mozna wyeliminowac zwyklym czyszczeniem.
Co do profilaktycznej wymiany czesci to tez zdania sa podzielone i chyba nie warto sie o to spierac. Chyba kazdy przyzna, ze czesci majace wplyw na bezpieczenstwo i trwalosc silnika (mam na mysli oleje, plyny hamulcowe itp) powinno sie wymieniac okresowo, ale juz nie slyszalem, zeby ktos okresowo wymienial sprawne np. klocki/tarcze hamulcowe TYLKO I WYLACZNIE dla zasady, poniewaz maja plyw na bezpieczenstwo. Po prostu kazdy musi zdecydowac sam – dla mnie akurat wymiana czesci sprawnej na inna sprawna nie ma sensu.
Michal
____________________________________________
jest: srebrna 323F BJ 2.0 DITD 2002
byla: czerwona 323F BG 1.6 16V 1991
Avatar użytkownika
 
Posty: 187
Od: 10 paź 2005, 14:53
Skąd: Kraków
Auto: 323F BJ DITD '02

Postprzez tadziol » 16 maja 2006, 19:17

marcin323kombi napisał(a):wszystko wskazuje na to, że mam niesprawny silniczek krokowy


w mażdzie?? ale <glupek2> ze mnie przez 11lat pracy mazdach go nie zauwazyłem <lol>
Nieautoryzowany,Niezależny,Niezbyt drogi Serwis Samochodów Mazda w Katowicach –> tel. 601-436-706 Po wybraniu tego numeru łączysz się z Tadziolem :)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1668
Od: 28 cze 2005, 19:13
Skąd: katowice
Auto: mazda 626GF RF2A with POWER BOX

Postprzez marcin323kombi » 16 maja 2006, 20:42

w mażdzie?? ale ze mnie przez 11lat pracy mazdach go nie zauwazyłem


taaaak? to może postawisz diagnozę zamiast drwić? tak mi powiedzieli gaziarze, u których byłem i skarżyłem się na wysokie obroty, a niestety nie mam takiego "doświadczenia" jak Ty i dlatego rozpocząłem ten temat. bez obrazy.
 
Posty: 28
Od: 17 lip 2004, 17:35
Skąd: dębica
Auto: mazda 323 1,6b, 93 kombi

Postprzez tadziol » 16 maja 2006, 22:27

a spróbuj na początek zdławić troszkę obroty śrubą regulacyjną przy przepustnicy,ale nie tą od połozenia krańcowego,tylko by-pass
Nieautoryzowany,Niezależny,Niezbyt drogi Serwis Samochodów Mazda w Katowicach –> tel. 601-436-706 Po wybraniu tego numeru łączysz się z Tadziolem :)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1668
Od: 28 cze 2005, 19:13
Skąd: katowice
Auto: mazda 626GF RF2A with POWER BOX

Postprzez toady » 16 maja 2006, 23:52

tadziol napisał(a):rzez 11lat pracy mazdach go nie zauwazyłem

Widocznie slabo szukales i malo robiles.

tadziol napisał(a):nie tą od połozenia krańcowego,tylko by-pass

Bez komentarza.
Jezeli kolejne Twoje porady maja byc w podosbym stylu to ja juz dziekuje.

marcin323kombi, nie ruszaj zadnej sruby zanim nie wlaczysz trybu serwisowego – regulowanie czegokolwiek powinno byc prowadzone w trybie serwisoym
Michal
____________________________________________
jest: srebrna 323F BJ 2.0 DITD 2002
byla: czerwona 323F BG 1.6 16V 1991
Avatar użytkownika
 
Posty: 187
Od: 10 paź 2005, 14:53
Skąd: Kraków
Auto: 323F BJ DITD '02

Postprzez marcin323kombi » 17 maja 2006, 08:34

witam nie mam pojęcia co to jest "tryb serwisowy" moja mazda to model z lat 80tych i nie podejrzewam, że ma jakieś wyjście pod komputer, czy wmontowany komputer – jeśli o to chodzi??
 
Posty: 28
Od: 17 lip 2004, 17:35
Skąd: dębica
Auto: mazda 323 1,6b, 93 kombi

Postprzez GofNet » 17 maja 2006, 17:03

marcin323kombi napisał(a):moja mazda to model z lat 80tych
Posiadany przez Ciebie model jest z lat 90'tych. Najpewniej posiadasz silnik 16v, które były produkowane od 1992r.
marcin323kombi napisał(a):nie podejrzewam, że ma jakieś wyjście pod komputer
Chodzi o to,że pracą silnika zarządza komputer pokładowy. Jeżeli chcesz zakodować mu nowe parametry, to powinieneś przełączyć go w stan serwisowy, wprowadzić modyfikacje i powrócić do poprzedniego trybu (opis procedury na znajdziesz FORUM).
tadziol napisał(a):mazdach go nie zauwazyłem
A jednak jest. Znajdziesz go przy przepustnicy!
dex-ter napisał(a):Zdejmujesz wszystkie przewody, które dochodzą do tego ustrojstwa z przepustnicą – mam tu na myśli zarówno to od powietrza, jak i od paliwa.Następnie odczepiasz linkę od gazu i odkręcasz cztery śruby i masz już wszystko w ręku. Od dołu masz silnik krokowy przykręcony na gwiazdkę – tak mi się zdaje – zdejmujesz i czyścisz. Możesz mu ewentualnie zapodać 12V na sucho i zobaczysz, jak Ci chodzi silniczek – ja tak sprawdzałem.Przy montażu zwróć uwagę, żeby założyć nową uszczelkę miedzy tą całą obudową przepustnicy, a resztą dolotu – mi tam lewe powietrze łapał i obroty przez to falowały.
<czytaj> Fotorelacja "Czyszczenie przepustnicy" – na problemy z wolnymi obrotami

Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
_______________
q-n.pl
q-v.pl
u-q.pl
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Avatar użytkownika
 
Posty: 2182
Od: 17 lis 2004, 18:33
Skąd: Piotrków Trybunalski
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez marcin323kombi » 17 maja 2006, 17:33

niestety (albo stety sam nie wiem) mam silnik 8 zaworowy...
 
Posty: 28
Od: 17 lip 2004, 17:35
Skąd: dębica
Auto: mazda 323 1,6b, 93 kombi

Postprzez tadziol » 17 maja 2006, 18:45

toady napisał(a):Widocznie slabo szukales i malo robiles.



GofNet napisał(a):A jednak jest. Znajdziesz go przy przepustnicy!


wobec tego wyjasnijcie mi panowie zasadę działania "silnika krokowego" zasilanego dwoma przewodami...czekam na powazne wypociny
nooo....chyba,że nazwiecie wasze ustrojstwo przy przepustnicy IAC VALVE,to wtedy nie mam uwag <lol>
Nieautoryzowany,Niezależny,Niezbyt drogi Serwis Samochodów Mazda w Katowicach –> tel. 601-436-706 Po wybraniu tego numeru łączysz się z Tadziolem :)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1668
Od: 28 cze 2005, 19:13
Skąd: katowice
Auto: mazda 626GF RF2A with POWER BOX

Postprzez toady » 17 maja 2006, 23:11

marcin323kombi napisał(a):moja mazda to model z lat 80tych

Sory, nic o tym nie mowiles, a Twoja sygnaturka jak i opis tematu wmowi wyraznie: 323 1.6 8v 1993
Jak masz wtrsyk –> masz komputer. Jak masz gaznik to komputera niet.
Jak masz komputer –> masz w przedziale silnika gniazdo serwisowe a w nim styki TEN (TestEnable) i GND (Ground). Trzeba je zewrzec (obroty sie zmienia lekko) i masz tryb serwisowy. Komputer powinien wiedziec, ze ktos przy nim grzebie, zeby nie zinterpretowal blednie naglej zmiany obrotow.

tadziol napisał(a):wyjasnijcie mi panowie zasadę działania "silnika krokowego" zasilanego dwoma przewodami

Czepiasz sie.
Z elektrotechnicznego punktu widzenia nie jest to "silnik" a elektrozawor – to dla purystow jezykowych, ale mechanikow, warsztatowcow i uzytkownikow serdecznie wali jak ta czesc dziala w teorii – liczy sie efekt uzyskiwany w pratyce.
Tak jak bendiks, albo na przyklad maglownica, ktora zreszta do maglowania nie sluzy.
Michal
____________________________________________
jest: srebrna 323F BJ 2.0 DITD 2002
byla: czerwona 323F BG 1.6 16V 1991
Avatar użytkownika
 
Posty: 187
Od: 10 paź 2005, 14:53
Skąd: Kraków
Auto: 323F BJ DITD '02

Postprzez marcin323kombi » 18 maja 2006, 12:31

TAK mam autko z 1993 roku – tak stoi w papierach, a silnik ośmiosaworowy – też tak stoi w papierach i przecież co jakiś czas spodlądam na niego osobiście, tudzież jacyś specjaliści. może to jakiś ewenement ale mam silnik 8v.
 
Posty: 28
Od: 17 lip 2004, 17:35
Skąd: dębica
Auto: mazda 323 1,6b, 93 kombi

Postprzez GofNet » 18 maja 2006, 15:50

marcin323kombi napisał(a):TAK mam autko z 1993 roku – tak stoi w papierach, a silnik ośmiosaworowy
Jak na deklu zaworowym nie masz napisane "16 valve", to masz 8v. Choć dziwne to jest, to do dziś żyłem w przekonaniu, iż od 1992 roku Mazda produkowała wyłącznie jednostki 16v w Mazdach 323. Może to składak? Któż to wie...

Myślę, że toady napisał wystarczająco dużo informacji. Toteż odpuszczę sobie własne dygresje.

Pozdrawiam
..::GofNet::..

PS. Jak masz silnik taki, jak mój (ten poniżej), to masz 8v i wtrysk (Injection):

Obrazek
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
_______________
q-n.pl
q-v.pl
u-q.pl
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Avatar użytkownika
 
Posty: 2182
Od: 17 lis 2004, 18:33
Skąd: Piotrków Trybunalski
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez tadziol » 18 maja 2006, 17:11

toady napisał(a):to dla purystow jezykowych,



toady napisał(a):styki TEN (TestEnable)


a może raczej Test Engine?....

toady napisał(a):ale mechanikow, warsztatowcow i uzytkownikow serdecznie wali jak ta czesc dziala w teorii


mnie to jakoś nie "wali",bo nie rozumiejąc zasady działania czegoś,raczej trudno to naprawiać czy diagnozować,a tak się składa,że pracując w ASO MAZDA musiałem odbyc parę szkoleń,reszty nauczyć sie samemu....tak więc sorry,ale teorię znam i efekty uzyskiwane w praktyce.


toady napisał(a):Jezeli kolejne Twoje porady maja byc w podosbym stylu to ja juz dziekuje.


pozdrawiam
Nieautoryzowany,Niezależny,Niezbyt drogi Serwis Samochodów Mazda w Katowicach –> tel. 601-436-706 Po wybraniu tego numeru łączysz się z Tadziolem :)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1668
Od: 28 cze 2005, 19:13
Skąd: katowice
Auto: mazda 626GF RF2A with POWER BOX

Postprzez GofNet » 18 maja 2006, 18:24

Dla rozładowania drobnego napięcia podsumuję wątek:
tadziol napisał(a):Najlepsza kobieta, to taka jak niemowlę... co do ręki, to do buzi... :)
Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
_______________
q-n.pl
q-v.pl
u-q.pl
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Avatar użytkownika
 
Posty: 2182
Od: 17 lis 2004, 18:33
Skąd: Piotrków Trybunalski
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez tadziol » 18 maja 2006, 20:51

<peace> oraz <piwo>
Nieautoryzowany,Niezależny,Niezbyt drogi Serwis Samochodów Mazda w Katowicach –> tel. 601-436-706 Po wybraniu tego numeru łączysz się z Tadziolem :)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1668
Od: 28 cze 2005, 19:13
Skąd: katowice
Auto: mazda 626GF RF2A with POWER BOX

Postprzez Łukasz » 20 maja 2006, 16:31

Obrazek

toady napisał(a): czyszczenie silniczka krokowego kosztuje jakies 2, moze 3 godziny pracy.

-niestety tego nawet nie rozbierzesz i to nie jest silniczek krokowy bo z tego co wiem mazda go nie stosowała.Jest to urządzenie przez znawców nazywane"automatyczne ssanie" albo"elektrozawór wolnych obrotów".
Obrazek
Avatar użytkownika
 
Posty: 829
Od: 18 kwi 2004, 21:52
Skąd: Legionowo
Auto: Mazda 6 GH MZR-CD Wagon

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323