Webasto – opis regulacji i ustawiania.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez martinpl » 20 mar 2006, 18:24

Sporo osob pytalo o obsluge i programowanie webasto w Mazdzie6 od rocznika 2002 do najnowszych, wiec dolaczam moj opis jak to obslugiwac (testowalem na sobie), oraz ponizej skany oryginalnej instrukcji.

Ponizej pokrotce opisuje funkcje sterownika "jajowatego" takiego jak widac na pierwszym foto ponizej, podobno bardzo poodbnie sie ustawia sterownik "prostokatny".

Mozna wlaczyc webasto w kazdej chwili na ogrzewanie lub wentylacje (jak to zmienic napisze dalej) i
bedzie dzialac od 10 do 60min w zaleznosci od ustawienia. Mozna tez zapisac w sterowniku trzy
godziny o ktorych webasto moze sie wlaczyc, ale tylko jedna moze byc aktywna.

Ustawianie zegarka w webasto. Nacisnij i przytrzymaj SET a potem przycisk << lub >> Pusc
SET czas na wyswietlaczu zacznie migac, czyli mozesz zmieniac godzine. Naciskajac << lub
>> zmieniasz godzine w tyl/przod. Zatwierdzasz zmany SET.

Zmiana trybu z grzania na wentylacje. Nacisnij SET i pusc, potem znowu SET i przytrzymaj.
Przyciskami << lub >> zmieniasz tryby "plomyk" czyli tryb grzania lub
"wentylator" czyli trzyb wietrzenia, wentylacji. (uwaga, funkcja nie jest w kazdym sterowniku- tak pisze w
instrukcji)

Ustawianie czasow programowalnych.
Nacisnij SET i powinna zaczac migac jakas godzina i cyfra 1 w rogu, klawiszami << i >> zmieniasz pierwsza
programowalna godzine, nacisnij SET zeby zaczela migac cyfra 2 i zmienic drugi czas, nacisnij SET aby zmienic trzeci czas.
Naciskajac SET mozesz jakgdyby przegladac te 3 zaprogramowane czasy i dowolny zmienic << i
>> (Wazne – w niektorych wersjach w ten sposob wlaczasz za ile czasu (za 2godziny naprzyklad) wlaczy
sie webasto a nie o ktore)


Aktywowane dowolnego zaprogramowanego czasu.
Naciskajac SET tyle razy, ktory chcesz wlaczyc czas (na wyswietlaczu powinna migac cyfra numeru czasu) wlacz czas ktory chcesz aktywowac (np.
nacisnij SET 2 razy aby aktywowac drugi zapisany czas) i nic nie rob. Po 10s aktywuje sie czas i mozesz byc pewny ze napewno o tej godzinie webasto sie wlaczy.

Aby ustawic ile czasu ma byc wlaczone webasto naciskasz << lub >> aby zmniejszyc,
zwiekszyc czas grzania/wentylacji, dziala tylko jak jest wlaczone webasto i wentyluje lub ogrzewa.

Podsumowujac obsluga jest prosta i intuicyjna, po tym jak byly mrozy -27 to wiem ze webasto to wybawienie :) Co waze webasto dziala z takimi ustawieniami z jakimi bylo ustawione ogrzewanie lub klima ostatnim razem, czyli np. jedziesz i masz ustawiony temp. na 20 stopni, nawiew na szybe i nogi i dmuchawe na 2 stopniu to webasto wlaczy sie uzywajac tych ustawien. Sam sterownik jest latwy w rozebraniu, bo domyslam sie ze nie tylko ja mialem taki problem, a mianowicie moj ojciec zima w rekawicy chcial cos tam przestawic i wdusil przycisk w sterowniku :P Wymonotwalem sterownik, ktory jest podlaczony na koste szybko-zlacze do instalacji, rozkrecilem sterownik i poprawilem gumke przycisku i dziala do tej pory poprawnie.

Ponizej zeskanowana oryginalna instrukcja obslugi do webasto montowanego w Madzie6 rocznik 2003 diesel. Moj sterownik wyglada jak na pierwszej fotce.


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 26 mar 2006, 13:35 przez martinpl, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 lis 2005, 13:08
Posty: 298 (0/3)
Skąd: Bialystok
Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD

Postprzez Grzyby » 23 mar 2006, 11:10

Waluś przyjmij proszę ten temat – dosyć ciekawie i prosto opisany temat Webasto w 6-tce.
Było kilka pytań jak kojarzę na ten temat.
Może przykleić?
Obrazek
d.pa
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 paź 2004, 22:09
Posty: 16505 (48/144)
Skąd: KIELCE
Auto: Chrysler Town&Country 3.3l V6 FlexFuel
Renault Master 2.5D
Renault Kangoo 1.9D
Dacia DV 1.6 LPG

Postprzez Gość » 14 lis 2006, 07:58

A jezeli nie ma sterownika to jaka istnieje możliwość sterowania webasto i jakie najlepsze są dla niego ustawienia. <killer>
Gość
 

Postprzez martinpl » 14 lis 2006, 08:48

waldus a istnialo webasto bez sterownika? masz na mysli chyba dobrzewanie w Mazdzie 6 instalowanie fabrycznie, ale to nie jest typowe webasto i nie mozna tego ustawic sobie na jaka chcesz pore, ktos na forum pisal ze mozna to przerobic, ale koszty jakie podal to koszt uzywanego webasto na allegro :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 lis 2005, 13:08
Posty: 298 (0/3)
Skąd: Bialystok
Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD

PostTen post został usunięty przez Gość 25 lut 2011, 18:59.
Powód: post nie na temat

Postprzez DABLJU » 31 sie 2007, 20:33

a jak dezaktywowac webasto ??
Początkujący
 
Od: 30 sie 2007, 13:49
Posty: 14
Skąd: Świdnica / Wrocław
Auto: M6 MZR-CD HP SV TOP – 136KM d

Postprzez martinpl » 1 wrz 2007, 07:01

DABLJU jak to dezaktywowac? jak wlaczyles recznie to naciskasz znowyk "plomyk" i wylaczone, jezeli chcesz wylaczyc wlaczanie czasowe naciskasz "set" tyle razy az wrocisz do zegarka :) tzn. bedzie wyswietlac zegarek i wtedy przestajesz naciskac :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 lis 2005, 13:08
Posty: 298 (0/3)
Skąd: Bialystok
Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD

Postprzez spike72 » 30 lis 2007, 20:39

Witam.
Może ktoś mi pomóc? Plisss.....
Pilnie potrzebuję instrukcja programowania sterownika webasta, mam model z takim kwadratowym zegarkiem w kokpicie i nie potrafię go ustawić. Moje webasto włącza się tylko na 5 min i już, jak ustawić żeby działało ok. 20-30min?
Każdy ma prawo do szczęścia, nie każdy ma szczęście do prawa. Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 sie 2007, 23:55
Posty: 412
Skąd: Łódź

Postprzez wojas_007 » 13 sie 2008, 20:02

Witam, posiadam webasto Thermo Top T w mazdzie 323f ba 98r 1.5 16V, sterownik Telestart T70 64817A. Problem to pilot którego nie mam :( Może ktoś z was posiada pilot który dało by się "skopiować" ? Rozważam tez wymianę sterownika ogrzewania na http://www.allegro.pl/show_item.php?item=413624282 – czy zda to egzamin??

Proszę o pomoc w problemie.
Forumowicz
 
Od: 24 lip 2008, 06:13
Posty: 30
Skąd: Białystok/Hajnówka - Podlaskie
Auto: 323F BA 1.5 Z5 98r. FULL Opcja

Postprzez martinpl » 13 sie 2008, 20:43

wojas_007 zadales to samo pytanie w 2 tematach, odpowiedzialem Ci w tym drugim :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 lis 2005, 13:08
Posty: 298 (0/3)
Skąd: Bialystok
Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD

Postprzez wojas_007 » 13 sie 2008, 21:12

OK. thx, kontynuuję rozmowę w 2 temacie – tu możemy zamknąć wątek.
Forumowicz
 
Od: 24 lip 2008, 06:13
Posty: 30
Skąd: Białystok/Hajnówka - Podlaskie
Auto: 323F BA 1.5 Z5 98r. FULL Opcja

Postprzez Sadek883 » 25 sie 2008, 11:17

witam
a może ktoś wie jak używać pilota od webasto??
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 25 sie 2008, 10:55
Posty: 19
Skąd: Le