Olej w gnieździe świecy.

Postprzez Quidam » 22 sty 2006, 16:07

Witam
chciałem zmienic kable WN, w gnieździe gdzie znajduje sie swiece było dośc duzo oleju. Czy jedyną drogą jaka może się tam dostac olej jest cylinder i zj...... :( popsute pierscienie. z tego co mi sie wydaje po wykreceniu swiecy , widać w cylindrze olej.

Teoretycznie odpowiedź znam, ale łudze się że zupełnie się nie znam i jest jakies proste i tanie :D wytłumaczenie pojawienia sie oleju <głaszcze>
Forumowicz

Od: 8 mar 2004, 14:33
Auto: Mazda

Postprzez nor » 22 sty 2006, 16:09

Uszczelka pokrywy zaworów.
Forumowicz

Od: 16 mar 2004, 14:49
Auto: Mazda 3BM
Mazda 6GH

Postprzez GofNet » 22 sty 2006, 16:19

nor napisał(a):Uszczelka pokrywy zaworów.
<uklon> <spoko>
Kup wyłącznie oryginalną, wszystko wyczyść bardzo, bardzo dokładnie i nie używaj silikonu.

Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez SHY » 22 sty 2006, 17:00

Mialem to samo. Uszczelka kupiona, ale nie zalozona. Wystarczylo lekko dociagnac dekiel (doslownie z 1/4 do 1/2 obrotu srub). Trzyma sie od jakis 20kkm (6 miesiecy).

GofNet napisał(a):Kup wyłącznie oryginalną, wszystko wyczyść bardzo, bardzo dokładnie i nie używaj silikonu.

Co do silikonu to w manualu (do 626 z 95r) sa zaznaczone miejsca gdzie wrecz nalezy zastosowac silikon mimo oryginalnej uszczelki.

Pzdr
SHY
Forumowicz

Od: 22 lut 2005, 23:16
Auto: Mazda 6 GH 2,2 MZR-CD 163KM

Postprzez GofNet » 22 sty 2006, 17:14

SHY napisał(a):w manualu (do 626 z 95r) sa zaznaczone miejsca gdzie wrecz nalezy zastosowac silikon
Tak, oczywiście wiem o tym, bo wiele razy już na FORUM ten temat był poruszany. To prawda, że manual wspomina o silikonie, ale uważam, że mimo to nie jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania uszczelki. A jak puści, to dopiero później jest zabawa...

Dodaj jeszcze, że mój brat, który jest dobrym mechanikiem (nie amator czy domorosły majsterklepka) zmieniając uszczelki tekie nigdy nie używa silikonu. Do tej pory (w pojazdach róóżnych marek) nigdy nie miał problemów z ewentualna reklamacją. Ja kupiłem rok temu uszczelkę tak badziewnej firmy, jak Ajus. Długo czyściłem obie powierzchnie stykające i po bodaj godzinie, czy dwóch czyszczenia brat ją założył i odpowiednio dokręcił (standardowo w/g odpowiedniej kolejności). Po dłuższej jeździej (dobrze rozgrzanym silniku) jeszcze raz delikatnie podociągał śruby i jak narazie jeżdzę już około roku i wycieków nie mam. I to bez silikonu. A dawano mi tu na FORUM dwa tygodnie w porywach trzy miesiące, jak ujrzę ponownie strużki oleowe na korpusie silnika. Jak na razie spokój. Oby tak zostało...

Uważam, że podstawą jest dobre wyczyszczenie obu powierzchni i równomierny rozkład siły nacisku obu powierzchni na uszczelkę (prawidłowe dokręcenie śrub).

Pozdrawiam
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Postprzez SHY » 22 sty 2006, 17:23

GofNet napisał(a):Uważam, że podstawą jest dobre wyczyszczenie obu powierzchni i równomierny rozkład siły nacisku obu powierzchni na uszczelkę (prawidłowe dokręcenie śrub).

Z tym sie napewno zgodze, bo przy brudnych elementach nawet silikon nie pomoze.
Co do uszczelek to ja osobiscie kupilem jakies firmy "REINZ" (za cos kolo 40pln). Nie wiem jednak jak sie sprawuja bo zalegaja w szafie (oby jak najdluzej.
O silikon sie nie kloce, bo mechanikiem nie jestem. Z drugiej jednak strony mysle, ze producent zna sie lepiej na tym co zrobil a jesli sa wpadki to wie dlaczego – tylko czasami sie przyznac nie chce.

Pzdr
SHY
Forumowicz

Od: 22 lut 2005, 23:16
Auto: Mazda 6 GH 2,2 MZR-CD 163KM

Postprzez sołtys » 23 sty 2006, 08:01

GofNet napisał(a):Tak, oczywiście wiem o tym, bo wiele razy już na FORUM ten temat był poruszany. To prawda, że manual wspomina o silikonie, ale uważam, że mimo to nie jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania uszczelki. A jak puści, to dopiero później jest zabawa...

gdybyś widział gdzie ma być silikon przy uszczelce i jaki tam jest układ geometryczny to zrozumiał byś dlaczego producent nakazuje użycia silikonu. Jasne że bez przez jakiś czas może być dobrze ale nie na dłuższą metę. Skoro fabryka pisze o silikonie to nie robi tego sobie dlatego że się jej tak podoba tylko dlatego że jest to konieczne.

A co do twojego sceptyzmu do silikonu to załóż miskę olejową w 626 GE bez silikonu <lol>
Forumowicz

Od: 20 lip 2005, 16:56
Auto: Focus I TDCi

Postprzez pawelc » 23 sty 2006, 09:25

manual mówi o siliconie i to sie sprawdza w praktyce tylko nie zwykły silicon !! tylko ten wysokotemperaturowy ,sam to przetestowałem na swojej madzi i brat też ,u siebie nawet niewymieniałem orginalnych uszczelek oczywiście dokładne wyczyszczenie i odtłuszczenie ma tu duże znaczenie trzeba niestety poswięcić trochę czasu żeby pózniej mieć spokój ,u brata uszczelki nowe nietrzymały po dokładnym oczyszczeniu nałożeniu siliconu problem znikł
Forumowicz

Od: 26 sie 2005, 07:39
Auto: RX8 z z32se

Postprzez Quidam » 23 sty 2006, 12:31

nor napisał(a):Uszczelka pokrywy zaworów.

Ile kosztuje robocizna za wymaine uszczelki i ile trwa robota. Bo nie wiem czy mam sie sam bawic czy odstawic samochod do warsztatu :|
Forumowicz

Od: 8 mar 2004, 14:33
Auto: Mazda

Postprzez stuk » 23 sty 2006, 13:23

Quidam napisał(a):Ile kosztuje robocizna za wymaine uszczelki i ile trwa robota. Bo nie wiem czy mam sie sam bawic czy odstawic samochod do warsztatu

Ja dałem 20zł. Roboty z tym nieiwle – kwadransik spokojnej pracy. Tylko silnik musi przestygnąć zanim się to odkręci.
BTW – jakbym wiedział jakie to proste to bym wymienił sam :–)
Pozdrawiam, Rafał
<i>Używasz wygaszacza ekranu? Musisz mieć ten program! <a href="http://www.scrlock.republika.pl" target="_blank"><b><font color="orange">www.ScrLock.republika.pl</font></b></a></i>
Forumowicz

Od: 7 wrz 2005, 14:56
Auto: 626 GE FS + LPG '97

Postprzez janek » 25 sty 2006, 21:08

GofNet napisał(a):
odpowiednio dokręcił (standardowo w/g odpowiedniej kolejności). Po dłuższej jeździej (dobrze rozgrzanym silniku) jeszcze raz delikatnie podociągał śruby i jak narazie jeżdzę już około roku i wycieków nie mam. I to bez silikonu.

Jak to kolejność-bo mi lekko podcieka i bym podkręcił-uszczelkę wymienie przy rozrządzie. :]
Forumowicz

Od: 6 wrz 2005, 17:51
Auto: 626GF 1998 2.0 16v

Postprzez mayer » 26 sty 2006, 00:38

dokładnej kolejności nie znam i nie pamiętam ile jest śrub w pokrywie ale :
1 Zacznij od srub na srodku pokrywy mniej wiecej tak:

3 1 5 7 itd...

6 2 4

Rozpoczęcie dociągania na srodku powoduje rozpłaszczenie uszczelki do krawędzi zewnętrznych –> unikasz naprężeń na środku elementu i powstania minimalnego podgięcia długiego elementu.
mayer
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
W oczekiwaniu na małego Mayerka...:))))))
Forumowicz

Od: 3 mar 2005, 16:36
Auto: Mercedes W124 300TD /mazda 626

Postprzez GofNet » 26 sty 2006, 00:56

Jest odpowiednia kolejność. Jak posiadasz instrukcję obsługi, to tam jest zaznaczone, w jakiej kolejności należy to czynić.

Do Mazdy 323 SOHC zaleca się kolejność:
8 – 4 – 1 – 5 – 9
7 – 3 – 2 – 6 – 10

Zasada podobne – u Ciebie będzie zapewne jedna z tych dwóch metod, choć szczegóły zawarte będziesz miał w książce do Twojego auta.

Pozdrawiam
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Postprzez janek » 26 sty 2006, 19:23

dzieki :]
Forumowicz

Postprzez Paweł » 26 sty 2006, 20:28

Obrazek

Ale mysle, ze tak naprawde kolejnosc jest dowolna, trzeba to tylko robic z glowa – rownomiernie. Dodam jeszcze, ze u mnie silkon do tego typu montazu (niektore silniki sklada sie bez uszczelek pod pokrywa, czy miska olejowa) wytrzymal bez problemu kilkanscie tysiecy km, po czym zostal wymieniony na uszczelke (przy okazji), chociaz pewnie jeszcze dlugo by pojezdzil.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez mayer » 26 sty 2006, 22:53

zapomniałem o śrubach na środku pokrywy.. <glupek2> to zmienia postać rzeczy wówczas jedziesz dookoła faktycznie i kończysz środkiem..
mayer
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
W oczekiwaniu na małego Mayerka...:))))))
Forumowicz

Od: 3 mar 2005, 16:36
Auto: Mercedes W124 300TD /mazda 626

Postprzez janek » 27 sty 2006, 18:29

A jaki to silikonik-może jak mam leciutkie przecieki to lepiej obleciec takim silikonem dookola, nie dokrecac juz by nie spłaszczyć za bardzo uszczelki-wymienię ja na nową z rozrządem-za jakieś 20tyskm?
Nie wiem czy to nie byla przypadkiem kwestia oleju jaki mi przy wymianie zaserwowali (mówili że to mobil, ale opakowania nie widziałem :| )– ostatnio dolałem 1l po przejechaniu ok 3000 km i jakby mniej cieknie-a może to przez mrozy?
Będę obserwował-dzięki za porady :D
Forumowicz