Czy zastanawialiście się ile powinno kosztować Was utrzymanie samochodu ?

Chciałbym zachęcić Was do analizy i podzielenia się z innymi wielkością ponoszonych wydatków na nasze ulubione Mazdy.
Proponuję przeliczenie kosztów na dystans pokonany samochodem wg poniższego rachunku:
Koszty

– zakup auta minus jego obecna cena rynkowa (np. średnia cena rynkowa ze strony autocentrum.pl).
Dla przykładu: auto kupiłeś 3 lata temu za 30 tys. Gdybys chciał je dziś sprzedać dostaniesz 17 tys. Koszt który ponosisz to 13 tys.
– koszty rejestracji, przeglądów, ubezpieczeń, części, serwisów i innych (opony, kosmetyki, myjnie itp.) możesz też doliczyć koszty kredytu…
Może być tak, że te koszty to drugie 13 tysięcy. Razem 26 tysięcy zł kosztów.
Tak wyliczone koszty podzielmy przez ilość przejechanych kilometrów naszym autem od momentu jego zakupu. Otrzymujemy w ten sposób koszt jednego kilometra bez kosztu paliwa.
26 tysięcy złotych przez 40 tys. km które przykładowo zrobiłeś daje 65 groszy za 1 km.
Wylicz też sobie (to pewnie każdy liczył) koszt paliwa na 1 km.
Teraz biorąc pod uwagę, że wg naszego prawa stawka kilometrówki za 1 km przebiegu wynosi 84 grosze (dla osobówek z silnikiem poj. pow. 900 cm3) ciekaw jestem czy sumując wszystkie koszty na 1 km mieścicie się w wartości ustawowej kilometrówki ?
Oczywiście nie każdy samochód kupuje się w celach użytkowych, chodzi mi jedynie o zabawę w porównanie, każdy z nas pewnie jest ciekaw jak wypada na tle innych.
Z początku dziennik kosztów prowadziłem w Excelu (podobnie jak kolega mln) jednak od pewnego czasu korzystam z dziennika http://www.autocentrum.pl/dziennik-kosztow/
Na początek na zachętę moje wyniki na dzień dzisiejszy to:
Koszty bez paliwa: 0,58 zł
Koszty paliwa: 0,33 zł
RAZEM: 0,91 zł