Budowa domu / instalacje domowe-wentylacja mechaniczna / rekuperacja.
W końcu dotarły do mnie okna. AdamS Veka SoftLine 82 na ciepłych parapetach, prócz tego jeszcze osadzone na ramkach styropianowych 3cm (własnoręcznie wyklejałem, z moją ciężarną żoną i stwierdzam, że to strasznie upierdliwa robota, szczególnie dla "informatyka" który rzadko bywa na budowie) aby zminimalizować mostek termiczny. Jeszcze braknie rolet i okien tarasowych, to będzie montowane jutro. Szyba w oknie salonu dotarła niestety pęknięta (prawdopodobnie pękła jeszcze u producenta), ale wymienią w ciągu 3 tyg. I trzeba lecieć dalej z elektryką, OC, wod-kan i WM, tynkami i wylewkami. Nie wiem czy zdążę bo mi się projekt elektryki spóźnił. Co u Was?
Pozdor Myjk
Myjk napisał(a):własnoręcznie wyklejałem, z moją ciężarną żoną i stwierdzam, że to strasznie upierdliwa robota
Poczekaj na układanie wełny między krokwiami, no chyba ,że komuś zlecisz.
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
Tubi napisał(a):Poczekaj na układanie wełny między krokwiami, no chyba ,że komuś zlecisz.
Na szczęście nie mam ocieplenia dachu wełną. Będzie albo styropian na górnym stropie, albo celuloza.
Pozdor Myjk
Myjk napisał(a):Nie wiem czy zdążę bo mi się projekt elektryki spóźnił.
W jaki sposób mógł się spóźnić?
On powinien być integralną częścią projektu budowlano-architektonicznego.
Po nowelizacji ustawy, w projekcie budowlanym nie wymaga się umieszczania projektu instalacji wewnętrznych.
Myjk sobie wybrał taką zajętą projektantkę...że się opóźniło
Ale warto też wspomnieć że mowa tutaj o rozplanowaniu przyłączy i oświetlenia w oparciu o wcześniej wykonany projekt funkcjonalny wnętrz. Nie stricte projekt instalacji.
Myjk sobie wybrał taką zajętą projektantkę...że się opóźniło
Ale warto też wspomnieć że mowa tutaj o rozplanowaniu przyłączy i oświetlenia w oparciu o wcześniej wykonany projekt funkcjonalny wnętrz. Nie stricte projekt instalacji.
good girls go to heaven bad girls go everywhere...
U nas za miesiąc montują okna/drzwi/bramy, wybrałem termin jak będę sam w kraju aby dopilnować wszystkiego.
A tak to w końcu uporałem się z OZC Pół roku mi to zajęło ale się nie spieszyłem. Teraz jeszcze czekam aż w przeciągu tygodnia podeślą mi projekt WM to myślę aby wypożyczyć wiertnicę z koronką jak będę na miejscu i już przygotować otwory w stropie.
Przypadkiem natrafiłem na stronę https://peflex.pl i myślę aby zamówić cały osprzęt pod instalację WM od nich kompleksowo. Nie mam czasu i głowy bawić się w sztukowanie
A tak to w końcu uporałem się z OZC Pół roku mi to zajęło ale się nie spieszyłem. Teraz jeszcze czekam aż w przeciągu tygodnia podeślą mi projekt WM to myślę aby wypożyczyć wiertnicę z koronką jak będę na miejscu i już przygotować otwory w stropie.
Przypadkiem natrafiłem na stronę https://peflex.pl i myślę aby zamówić cały osprzęt pod instalację WM od nich kompleksowo. Nie mam czasu i głowy bawić się w sztukowanie
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
No i mamy SSZ Na ten rok prace zakończone :/
-
2+2=5
Ten post został usunięty
przez chmielu_KL 30 sie 2018, 15:15.
Warto, ale w innych firmach niż ta z linku bo widać, że rozumu nie mają – inwestują w beznadziejne SEO.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
malutka napisał(a):Myjk sobie wybrał taką zajętą projektantkę...że się opóźniło
Ojtam, ojtam. Było idealnie na styk. Generalnie już dawno zapomniałem, bo elektryka już zrobiona, reszta kanalizy i wodociągu, OC też a nawet tynki położone. Więcej fóto http://emide.pl/domnazakrecie/elektryka/ http://emide.pl/domnazakrecie/odkurzacz-centralny/ http://emide.pl/domnazakrecie/tynki/ Teraz czekam na gościa od WM, a jak się wkurzę, to zrobię w końcu sam (kanały na piętro chce puścić po zewnętrznej stronie elewacji żeby w środku miejsca nie zajmować, niby to pół metra kwadratowego, ale drażni mnie to, szczeólnie że pion wypada u młodego Aleksandra w pokoju tuż przy zaplanowanym łóżku).
Negocjuję cenę podłogówki, bo ekipa od elektryki rzuciła taką cenę, że mi w pięty poszło. Ułożenie styro (ja kupuję styro, reszta materiału już w ich cenie), folia refleksyjna i rozłożenie rurek (purmo) wraz z rozdzielaczami, 110zł/m2. Powiedziałem że więcej jak 70 nie dam i się zastanawiają. Jak nie, to też sam to zrobię, najwyżej wylewki się na wiosnę zrobi -- chociaż chciałem w tym roku już zamknąć "mokre" prace i zostawić do odstania, ew. nawet już działać powoli z innymi duperelami. W końcu już nas jest czwórka i miejsca zaraz będzie mało.
Swoją drogą, znowu powiadomienia nie przyszły stąd taki lag w odpowiedzi.
cbr napisał(a):A tak to w końcu uporałem się z OZC
Jak wyszło?
Dopisano 30 sie 2018, o 11:32:
cbr napisał(a):Na ten rok prace zakończone :/
BTW Taśmy okienne i ciepłe parapety zabezpiecz. Taśmy zaciąga się klejem do styro, a parapety pomaluj podkładową masą tynkarską, np. Atlas cerplast –> https://www.castorama.pl/produkty/budow ... 25-kg.html
Pozdor Myjk
Myjk napisał(a):Jak wyszło?OZC napisał(a):Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 7356W
Czyli pompa włącznie z CWU jakieś 9KW, nie jest źle bo strasznie duży metraż mi wyszedł nie wiadomo skąd
Myjk napisał(a):BTW Taśmy okienne i ciepłe parapety zabezpiecz. Taśmy zaciąga się klejem do styro, a parapety pomaluj podkładową masą tynkarską, np. Atlas cerplast –> https://www.castorama.pl/produkty/budow ... 25-kg.html
Taśmy mam zabezpieczone akurat zaprawą murarską bo to miałem na budowie, powiedzieli mi, żeby nie zaciągać po całości tylko krawędzie aby się nie odkleiła i tak zrobiłem.
Dzięki za link, ale niestety teraz to musi poczekać z rok bo jestem już w UK i nic już nie zrobię niestety.
Teraz czekam jeszcze na naprawy reklamacyjne okien bo trafiły mi się profile porysowane + 2 szyby. Dobrze, że następnego dnia po montażu Justyśka pomyła wszystko i sprawdziła bo za rok nikt by nie uwierzył, że takie zamontowane zostały.
Myjk napisał(a):Teraz czekam na gościa od WM, a jak się wkurzę, to zrobię w końcu sam
Też mam projekt WM już zrobiony, chociaż będę go przerabiał aby mi pasowało lepiej wszystko. Ważne, że wiem gdzie czerpnie i wyrzutnie dawać i na jakich przewodach (przepływy). W następnym roku chce już powiercić otwory w stropie i może osprzęt powoli zamówię.
Co do styropianu na podłogę też mam plan wszystko sam przygotować jak będzie miał puszczone instalacje wod-kan, elektryka i dopiero później wpuszczę kogoś do kładzenia rurek od podłogówki.
-
2+2=5
malutka, miło to dopiero będzie jak się resztą Twoich dzieł zrealizuje.
cbr, coś strasznie dużo wyszło, masz ponad 200m2? 9kW to jak rozumiem jakiś tcap? Bo zwykła to przy -10sC pewnie będzie mieć 6kW, a gdzie jeszcze CWU? U mnie wyszło 6,5kW przy 180m2.
Parapety koniecznie zabezpiecz. Moje już po nircałych dwóch miesiącach się z wierzchu zrobiły miękkie i zaczęły się sypać w palcach. Styropian się niestety szybko degraduje. Poproś może kogoś bliskiego, tym się normalnie maluje pędzlem niczym akryl. Szkoda trochę tej kasy wydanej na ciepłe parapety, skoro stracą właściwości.
Ja zaklajstrowałem taśmy w całości, w końcu na ramię też są przyklejone.
cbr, coś strasznie dużo wyszło, masz ponad 200m2? 9kW to jak rozumiem jakiś tcap? Bo zwykła to przy -10sC pewnie będzie mieć 6kW, a gdzie jeszcze CWU? U mnie wyszło 6,5kW przy 180m2.
Parapety koniecznie zabezpiecz. Moje już po nircałych dwóch miesiącach się z wierzchu zrobiły miękkie i zaczęły się sypać w palcach. Styropian się niestety szybko degraduje. Poproś może kogoś bliskiego, tym się normalnie maluje pędzlem niczym akryl. Szkoda trochę tej kasy wydanej na ciepłe parapety, skoro stracą właściwości.
Pozdor Myjk
Myjk napisał(a):malutka, miło to dopiero będzie jak się resztą Twoich dzieł zrealizuje.
Bezsprzecznie Ale ja po prostu lubię ten moment jak nagle wszystko zaczyna się zmieniać i nabierać nowych kształtów
good girls go to heaven bad girls go everywhere...
Myjk napisał(a):cbr, coś strasznie dużo wyszło, masz ponad 200m2? 9kW to jak rozumiem jakiś tcap? Bo zwykła to przy -10sC pewnie będzie mieć 6kW, a gdzie jeszcze CWU? U mnie wyszło 6,5kW przy 180m2.
Myjk to podałem z CWU, samo ogrzewanie 7.5kW wyszło. A co do wielkości domu to po decyzji, że pomieszczenie nad garażem (49m2) będzie służyło jako pokój "do zabaw/siłownia" czyli od razu będzie robione na tip top wyszło:
Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 231,3m2
Myjk napisał(a):Parapety koniecznie zabezpiecz. Moje już po nircałych dwóch miesiącach się z wierzchu zrobiły miękkie i zaczęły się sypać w palcach. Styropian się niestety szybko degraduje. Poproś może kogoś bliskiego, tym się normalnie maluje pędzlem niczym akryl. Szkoda trochę tej kasy wydanej na ciepłe parapety, skoro stracą właściwości.
Dzięki, że mówisz o tym, poproszę ojca żeby się tym zajął jakoś w miarę szybko. Szkoda, że nie poinformowali mnie o tym od razu to bym za jednym zamachem taśmy kleił i parapety malował.
-
2+2=5
Parapety ogarnął ojciec i już śpię spokojniej. Dzięki Myjk.
Od paru dni i się zastanawiam nad gazem. Był plan na PC czyli jest brak komina, ale to nie problem bo wylot poziomo przez ścianę można poprowadzić.
Jak byłem w kraju to pytałem w gazowni o możliwość przyłącza, w ciągu 2-3 lat mogą podciągnąć gazociąg do mnie (ok 1km). Koszt to 2222zł brutto. No i teraz w cenie pompy gruntowej z odwiertami będę pewnie miał piec gazowy, podłogowe ogrzewania i WM. A sam zwrot eksploatacji PC nie nastąpi pewnie przed jej wymianą po zużyciu.
No i tak się zastanawiam co wybrać, mam jeszcze pare lat na decyzję może dostanę dobre dofinansowanie na PC w tym czasie
Od paru dni i się zastanawiam nad gazem. Był plan na PC czyli jest brak komina, ale to nie problem bo wylot poziomo przez ścianę można poprowadzić.
Jak byłem w kraju to pytałem w gazowni o możliwość przyłącza, w ciągu 2-3 lat mogą podciągnąć gazociąg do mnie (ok 1km). Koszt to 2222zł brutto. No i teraz w cenie pompy gruntowej z odwiertami będę pewnie miał piec gazowy, podłogowe ogrzewania i WM. A sam zwrot eksploatacji PC nie nastąpi pewnie przed jej wymianą po zużyciu.
No i tak się zastanawiam co wybrać, mam jeszcze pare lat na decyzję może dostanę dobre dofinansowanie na PC w tym czasie
-
2+2=5
cbr napisał(a):Parapety ogarnął ojciec i już śpię spokojniej. Dzięki Myjk.
Super, z pewnością to było warte zachodu.
cbr napisał(a):Od paru dni i się zastanawiam nad gazem. Był plan na PC czyli jest brak komina, ale to nie problem bo wylot poziomo przez ścianę można poprowadzić.
Może przydrałuje do wątku cob_ra, ew. zagadaj na PW albo w Jego wątku na FM. On też ma gruntówkę z odwiertami, na FM stwierdził że odwierty to był przerost formy nad treścią i dzisiaj montowałby powietrzną. Poza tym z tymi gazowniami to niezłe cyrki podobno są, w skrócie, w pupie mają nawet podpisane umowy a co dopiero takie ustne zapowiedzi.
cbr napisał(a):No i tak się zastanawiam co wybrać, mam jeszcze pare lat na decyzję może dostanę dobre dofinansowanie na PC w tym czasie
Wg mnie lepiej dążyć pod PC, tylko powietrzną która jest znacznie tańsza. EU ma uwalniać (w końcu!) ceny paneli PV i za dwa lata mogą być tanie jak barszcz. PC sobie nimi zasilisz, a gazu nie.
Pozdor Myjk
Myjki wywołał mnie do tablicy to jestem.
A więc tak. Gruntówką fajna rzecz, pracuje w stabilnych warunkac jest ciszej. Ale koszt o te 17tys większy. Teraz budując dałbym powietrzna, ale dokładając izolacji to podlogowka wodna + piec elektryczny i pv. Przy powietrznej biorąc te 17 tys to jest paręnaście lat w różnicy w rachunkach.
Gruntówką robiłem podczas fundamentów.
A więc tak. Gruntówką fajna rzecz, pracuje w stabilnych warunkac jest ciszej. Ale koszt o te 17tys większy. Teraz budując dałbym powietrzna, ale dokładając izolacji to podlogowka wodna + piec elektryczny i pv. Przy powietrznej biorąc te 17 tys to jest paręnaście lat w różnicy w rachunkach.
Gruntówką robiłem podczas fundamentów.
cob_ra napisał(a):Teraz budując dałbym powietrzna, ale dokładając izolacji to podlogowka wodna + piec elektryczny i pv. Przy powietrznej biorąc te 17 tys to jest paręnaście lat w różnicy w rachunkach.
W takim wypadku to się robi druty w podłodze, jest około 2x taniej niż podłogówka wodna z kotłem. Za różnicę w cenie można zamontować panele PV, po obecnych cenach to będzie ze 2kWp -- niewiele, ale zawsze odciąży a i później można dołożyć. No ale to też nie w takim sporawym domu jak u cbr.
Pozdor Myjk