wojtix napisał(a):Na liczniku blisko 4 tys km, więc napisze co bym zmienił/poprawił. Tak więc:
– poprawił skuteczność działania czujnika deszczu przy słabych opadach,– pierwsza rzecz jaka mnie irytuje w tym samochodzie. Ten czujnik przy małym opadach, mżawce to żart!!!
– dorzucił w miejscu wyświetlania danych komputera pokładowego np zegara z datą, niekoniecznie chce widzieć cały czas średnie spalanie czy zasięg na baku, napis Mazda (wyświetlający się przy zapłonie) też byłby ok,– przyzwyczaiłem się, ale brakuje mi np aktualnej daty, nigdzie nie jest wyświetlana.
– czujnik światła w "tablecie"– przy gorszych warunkach drogowych wymagających włączenia świateł tablet przygasa i trzeba go ręcznie doświetlić, myślę że czujnik by to rozwiązał- w smartfonach się sprawdza- doświetlam pokrętłem.
-szybę pasażera auto- jednak nie brakuje mi, mało z otwartymi szybami jeżdżę.,
– podświetlanie sterowania lusterkami, którego brakuje mi bardziej niż szyb- brakuje,
– ustawienia zwykłego nawiewu wyłącznie na szybę- można ustawić na nogi i szybę więc ok,
– możliwość wybierania głosowego nawet po angielsku przy ustawionym w systemie j. polskim – lepsze to niż bezużyteczny guzik na kierownicy- nic nie robione w tym kierunku przy nowych modelach,
– możliwość nawiązania połączenia telefonicznego bez odrywania rąk od kierownicy- jeżeli podczas naciśnięcia przycisku odbioru połączenia wyświetla się lista ostatnich połączeń to przy np dłuższym jego naciśnięciu łączyłoby np z ostatnim numerem, a tak trzeba sięgać do panelu centralnego- powinni dopracować,
– dopisanie swoich krótkich smsów- wiem, że można ,
– podpisanie na swój sposób stacji radiowych w "ulubionych"– w Krakowie np jedna stacja wyświetla mi się jako nr telefonu ;/ (chodzi mi o spis w ulubionych, bo RDS działa normalnie)– rozwiązane przy pomocy kolegi z forum,
– możliwość przeglądania mp3 zgranych do jednego folderu nie tylko z góry na dół ale np w drugą stronę (możliwość szybkiego przejścia z pierwszego do ostatniego numeru), jak również po wejściu do listy utworów ładuje się ona od początku a nie np. od utworu, który obecnie jest grany ( mam nadzieję, że ogarniacie )– robię foldery z mniejszą ilością mp3,
– czy tego CD nie dało się bardziej zminiaturyzować?– nie używam, wymontowałbym, gniazda USB w tym miejscu
-niezależne podświetlenie tylnej kanapy- mogłoby być,
– zawiasy bagażnika- teraz opakowują w plastik,
– kontrolka płynu spryskiwacza mogłaby się zaświecić i świecić, a nie mrugać przy przechyłach jak rezerwa w Maluchu- denerwuje mnie, ale mam płyn w bagażniku i dolewam na bieżąco,
– bak- jak ma być 50 litrów z hakiem to niech będzie to 50 litrów z hakiem, a nie 40 parę!– przyzwyczaiłem się i wiem , ze jak blisko zera przebieg "na baku" to spokojnie dojadę na stację, nie koniecznie najbliższą.
Nic więcej nie przychodzi mi teraz do głowy
Ponadto:
-był problem z cykaniem/pykaniem w okolicy słupków- rozwiązane w ramach gwarancji,
-wymiana dwóch tylnych amortyzatorów przy przeglądzie po 3 latach w ramach gwarancji,
-lusterka- składam w 90% jak parkuję. Zdarzają się problemy z ich składaniem/rozkładaniem jednak zauważyłem, że zawsze i wyłącznie ma to miejsce po myjni, jak za bardzo strumień pójdzie w lustro. Jak dobrze przeschną rozłożone problemu nie ma i działają prawidłowo,
– lakier- auto szczotek nie widziało, kilka odprysków, z dwie rysy ( nie mówię o takich widocznych w nocy pod światło)– nie narzekam,
-halogeny- mogłoby ich nie być- chyba , że tylko do funkcji coming/leaving home,
– skrzynia z 1->2 czasem haczy, ale jak zmienię bieg od 2 tys obrotów wzwyż problemu nie ma,
– przednia szyba- dwa odpryski, rysa od kamienia, ryski od pracy piór – marnie wg mnie wygląda po tych trzech latach,
– tablet zwiesił się/zresetował sam z 2-3 razy. Szkoda,że Mazda od jego wprowadzenia nie rozwija oprogramowania, głupie dodanie ikonek stacji radiowych ucieszyłoby pewnie niejednego. Tylko same aktualizacje, które nic widocznego nie wnoszą (dodatkowe funkcje, płynniejsze działanie itp),
-skrzypiało tylne siedzisko kanapy, doregulowali,
– czasem coś skrzypnie na progach zwalniających,
– silnik, spalanie- bardzo zadowolony,
– xenony- po podniesieniu strumienia światła na początku użytkowania- bardzo zadowolony,
-pozycja za kierownicą- bardzo mi odpowiada,
– ilość miejsca przód/tył- nie narzekam, sam za sobą (182 cm) wygodnie wsiądę i mam dużo miejsca,
– bagażnik- w 4 osoby na tydzień spokojnie się zmieściliśmy, bez bagaży w kabinie,
– hałas- raz jest dobrze, raz mogłoby być lepiej- zależy od warunków,
– funkcja odparowania przedniej szyby- po jej włączeniu spodziewam się halnego na przednią szybę, a tu raptem wentylator na połowę mocy ustawiony i muszę ręcznie "podkręcać".
Czy kupiłbym raz jeszcze w 2014 roku? Tak! Bo nie znalazłem wtedy nic ciekawszego, ładniejszego z wolnossącą benzyną.
Czy kupiłbym ogólnie Mazdę teraz?
Z racji na silnik na pewno (nie chcę małych turbo) , ale mocniejszy (apetyt rośnie) i w automacie (kiedyś trzeba spróbować automatu).
Z racji na całość? Nie powiem, że 100% tak, ale mocno bym rozważał.