MAZDA6 GH LF '08 – CZARNE WOZIDŁO – Alu, Ultery, Skóra, Spojler 06/2020
Ostatnio dość mocno piszczały mi przednie hamulce. Poza tym po powrocie z PL zauważyliśmy z Wojtkiem, że cosik nie halo jest z przednią prawą tarczą... jakoś dziwnie ściera klocki. Dziś odwiedziłęm kolegów z garażu i jak się okazało, podczas zakładania tarcz i klocków ktoś zapomniał włożyć jednej blaszki mocującej klocek. Obecnie dosztukowana blaszka znalazła miejsce i piszczenie ucichło 
- Od: 25 lip 2013, 21:08
- Auto: Jest: Mazda6 GL'17
Była: MAZDA6 GH '08 Była: MAZDA 323F SPORT '03
O gustach kolorystycznych się nie wypowiadam...każdy ma swój ulubiony kolor i tyle...to odnośnie kolorystyki wewnątrz autka
Madzia ma się wyróżniać i tyle w temacie
Działaj Kolego i może kiedyś osobiście spotkamy się na mini-spocie 

Właśnie co wróciliśmy z kolejnego spólnego klubowego niesamowitego wypadu w plenery UK. Tym razem pod nasz lupy poszło British Motors Museum i Kenilworth Castle.
Pierwszego dnia zawitaliśmy na parkingu muzeum motoryzacji...
Później niezwłocznie całą ekipą udaliśmy się na zwiedzanie. A było na co popatrzeć
Było tego cała masa i nie sposób wstawić wszystkich zdjęć... po prostu to trzeba zobaczyć na własne oczy
Po udanym zwiedzaniu udaliśmy się na grila do darreckiego z rodzinką (wielkie dzięki za ciepłe przyjęcie i wspaniałą atmosferę przy grilowaniu
)
Po powrocie do hoteli nie obyło się bez toastów i pamiątkowych fotek...
Natępnego dnia nie mieliśmy wytchnienia – trzeba było zobaczyć ruiny zamku Kenilworth
Tutaj miłą niespodziankę zrobił nam kolega Głowasiek Który wraz z rodzinką niespodziewanie dołączył do naszego grona
Na zakończenie dznia zajechaliśmy do autostradowego service Welcome Brake Warvick na obiadek...
i w sympatycznej atmosferze rozjechaliśmy się do domów
Z niecierpliwością czekam na kolejny wspólny wypad we wrześniu

Pierwszego dnia zawitaliśmy na parkingu muzeum motoryzacji...
Później niezwłocznie całą ekipą udaliśmy się na zwiedzanie. A było na co popatrzeć
Było tego cała masa i nie sposób wstawić wszystkich zdjęć... po prostu to trzeba zobaczyć na własne oczy
Po udanym zwiedzaniu udaliśmy się na grila do darreckiego z rodzinką (wielkie dzięki za ciepłe przyjęcie i wspaniałą atmosferę przy grilowaniu

Po powrocie do hoteli nie obyło się bez toastów i pamiątkowych fotek...
Natępnego dnia nie mieliśmy wytchnienia – trzeba było zobaczyć ruiny zamku Kenilworth
Na zakończenie dznia zajechaliśmy do autostradowego service Welcome Brake Warvick na obiadek...
i w sympatycznej atmosferze rozjechaliśmy się do domów
Z niecierpliwością czekam na kolejny wspólny wypad we wrześniu

Ponieważ nie mam czasu kompletnie na nic, a zwłaszcza (niestety) na moją M6, postanowiłem nieco zaszaleć i sprezentować jej małe SPA z odnową lakieru. Zobaczymy czy zabieg nieco ożywi mój padnięty doszczętnie kolor lakieru 
tak to już bywa z tym czasem, co zamierzasz robić ze swoim lakierem ? polerka ? fajne produkty ma Autoglym i Meguiars, używam, mogę polecić, zbierają serio sporo rys, odżywiają lakier itp.
- Od: 27 sty 2012, 17:18
- Auto: Mazda 6 MPS
Więcej szczegółów w poniedziałek – na pewno odbędzie się zabawa z Meguiars-em 

Dłuuuuugo nic się niedziało w temacie... niestety brak czasu to teraz mój chleb powszedni
No, ale dziś i jutro mam wolne, tak więc nie mogłem zapomnieć o majsterkowaniu, zwłaszcza, iż pogoda dopisała
Postanowiłem nieco zmodyfikować wygląd wnętrza. Było tak...

Po jakimś czasie stwierdziłem, że to troszkę za dużo tego niebieskiego, zwłaszcza tunel środkowy nieco "odrzucał wzrok", tak więc obecnie wygląda tak:
Do tego uchwyty w drzwiach mi się pozdzierały, więc wpadły nowe – tym razem zawitała czerń:
Do tego w kolor nadwozia poszły obramówki zegarów...
oraz nie mogłem zapomnieć o tylnym znaczku, który do tej pory straczył chromem...
Na przednim spojlerze również nieco zmian. Mianowicie doszły niebieskie wstawki w maskownicach oraz zostały przełożone DRL-e w dolne pasmo. W miejscu poprzedniej lokalizacji nie dało się dostatecznie "skierować" światła, żeby nie świeciły tylko po krzakach, ale żeby w końcu dawały światło na drogę. Efekt jak na fortce poniżej...
Rozebrałemn również przednie drzwi, bo od jakiegoś czasu nie daje się otwierać szyby przedniego pasażera ze sterownika kierowcy. mechanizm rozebrałem na czynniki pierwsze, ale niestety nie znalazłem przyczyny usterki
Miałem również w planach przemalowanie ramek głośników w przednich drzwiach, ale jak się okazało, musiałbym tam wiele narzeźbić, bo demontaż = klejenie by założyć spowrotem – narazie odpuściłem.
Na koniec autko zostało w końcu odkurzone, bo syfu się nazbierało co niemiara
Postanowiłem nieco zmodyfikować wygląd wnętrza. Było tak...
Po jakimś czasie stwierdziłem, że to troszkę za dużo tego niebieskiego, zwłaszcza tunel środkowy nieco "odrzucał wzrok", tak więc obecnie wygląda tak:
Do tego uchwyty w drzwiach mi się pozdzierały, więc wpadły nowe – tym razem zawitała czerń:
Do tego w kolor nadwozia poszły obramówki zegarów...
oraz nie mogłem zapomnieć o tylnym znaczku, który do tej pory straczył chromem...
Na przednim spojlerze również nieco zmian. Mianowicie doszły niebieskie wstawki w maskownicach oraz zostały przełożone DRL-e w dolne pasmo. W miejscu poprzedniej lokalizacji nie dało się dostatecznie "skierować" światła, żeby nie świeciły tylko po krzakach, ale żeby w końcu dawały światło na drogę. Efekt jak na fortce poniżej...
Rozebrałemn również przednie drzwi, bo od jakiegoś czasu nie daje się otwierać szyby przedniego pasażera ze sterownika kierowcy. mechanizm rozebrałem na czynniki pierwsze, ale niestety nie znalazłem przyczyny usterki

Miałem również w planach przemalowanie ramek głośników w przednich drzwiach, ale jak się okazało, musiałbym tam wiele narzeźbić, bo demontaż = klejenie by założyć spowrotem – narazie odpuściłem.
Na koniec autko zostało w końcu odkurzone, bo syfu się nazbierało co niemiara
Według mnie wszystkie znaczki powinny być w tym samym kolorze 
- Od: 16 kwi 2015, 12:20
- Auto: Mazda 6 GY LF '04
Addrian napisał(a):Według mnie wszystkie znaczki powinny być w tym samym kolorze
Miały być pierwotnie, ale... zabrakło mi niebieskiej gumy

wumpscut napisał(a):Ramki się przecież łatwo wyjmuje, trzeba zniszczyć te plastikowe nity dookoła a przykleisz potem klejem z pistoletuPowinno to być łatwe zadanie do wykonania a efekt trwały.
Pistolet już zakupiony dzisiaj

jeszcze mnie tylko ta srebrna kierownica wkurza

PS. Dziś po raz kolejny kamera cofania odmówiła posłuszeństwa... rozebrałem, pomacałem... diagnoza: urwany kabel od wtyczki.
Nowe zamówienie złożone, więc za kilka dni wjedzie nowa kamerka
No w końcu się ruszyłeś... 
Nie wiem tylko czy światła dzienne nie sa zbyt nisko... Sprawdź może czy są od ziemi minimum 25 cm...
Dobrze gada...
Nie wiem tylko czy światła dzienne nie sa zbyt nisko... Sprawdź może czy są od ziemi minimum 25 cm...
Addrian napisał(a):Według mnie wszystkie znaczki powinny być w tym samym kolorze
Dobrze gada...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Wojtek napisał(a):No w końcu się ruszyłeś...
Nie wiem tylko czy światła dzienne nie sa zbyt nisko... Sprawdź może czy są od ziemi minimum 25 cm...Addrian napisał(a):Według mnie wszystkie znaczki powinny być w tym samym kolorze
Dobrze gada...
Środek DRL-i jest dokładnie na wysokości 25cm od ziemi
Co do znaczków... z tyłu pewnie zniknie znaczek TS a napis mazda6 pójdzie w czarny, przód jednak pozostaje w niebieskim. A może dokupię niebieskiego koloru i pacnę tył w ten kolor... jak narzie nie mam blue więc jest black

A tu nieco zabawy ramkami głośników...
Do tego uruchomiłem w końcu sterowanie szyby pasażera z panelu kierowcy, nadal jednak nie działa otwieranie/zamykanie z kluczyka
W mojej mazdzie Aby szyby się opuszczały z pilota to trzeba było je najpierw zaprogramować. Robi się to w tej sposób. Każdą szybę opuszcza się przyciskiem w danych drzwiach i przytrzymuje przycisk na 5s po opuszczeniu i po podniesieniu. Może u ciebie jest tak samo ;–)
- Od: 26 mar 2010, 21:14
- Auto: Mazda 6 2.2 MZR-CD 163KM, Hatchback 2009
Gerwazy22 napisał(a):W mojej mazdzie Aby szyby się opuszczały z pilota to trzeba było je najpierw zaprogramować. Robi się to w tej sposób. Każdą szybę opuszcza się przyciskiem w danych drzwiach i przytrzymuje przycisk na 5s po opuszczeniu i po podniesieniu. Może u ciebie jest tak samo ;–)
Panie – zrobione według instrukcji , zaprogramowane, a szyba dalej ni trybi z pilota. Na szczęście poszło już z guzika na panelu kierowcy, ale to jeszcze nie to co oczekuję

Długo cisza była.... ciągle paca – dom, do tego pogoda nie dopisuje na wolnym, tak więc nic specjalnego się nie dzieje. Pojawił się jednak "mały" problem z...
Podczas zakładania mojego Staga okazało się, że wskazówka poziomu paliwa [tiiit] razem z upływem kilometrów/mil poimo, że używam LPG. Podjechałem do gazownika i wsadził mi symulator jak na zdjęciu poniżej:

Początkowo zgodnie z instrukcją, wskazówka powinna spadać zgodnie z ilością przejechanych km/mil a po ponownym rozruchu silnika powinna wracać do właściwej pozycji zgodnie z ilością posiadanego poziomu paliwa. Tak było do jakiegoś czasu... Obecnie po odpaleniu silnika wkazówka cały czas pokazuje mi rezerwę, pomimo, że mam niemal cały bak paliwa. Macie jakiś pomysł jak z tym zawalczyć?? Nie chaciałbym kiedyś zatrzymać się w polu bo mi się gaz skończy a okaże się, że PB w baku też nie ma
Może symulator się posypał albo warto załadować coś bardziej odpowiedniego...
Jak wspomniał mój gazownik, nie spotkał się jeszcze z mazdą 6, która potrzebowałaby w ogóle symulatora.... Nie wiem co powiedzieć, nie mnie to oceniać.
Macie jakieś pomysły
Podczas zakładania mojego Staga okazało się, że wskazówka poziomu paliwa [tiiit] razem z upływem kilometrów/mil poimo, że używam LPG. Podjechałem do gazownika i wsadził mi symulator jak na zdjęciu poniżej:
Początkowo zgodnie z instrukcją, wskazówka powinna spadać zgodnie z ilością przejechanych km/mil a po ponownym rozruchu silnika powinna wracać do właściwej pozycji zgodnie z ilością posiadanego poziomu paliwa. Tak było do jakiegoś czasu... Obecnie po odpaleniu silnika wkazówka cały czas pokazuje mi rezerwę, pomimo, że mam niemal cały bak paliwa. Macie jakiś pomysł jak z tym zawalczyć?? Nie chaciałbym kiedyś zatrzymać się w polu bo mi się gaz skończy a okaże się, że PB w baku też nie ma
Może symulator się posypał albo warto załadować coś bardziej odpowiedniego...
Jak wspomniał mój gazownik, nie spotkał się jeszcze z mazdą 6, która potrzebowałaby w ogóle symulatora.... Nie wiem co powiedzieć, nie mnie to oceniać.
Macie jakieś pomysły
Nie wiem Panowie czy to kwestia modelu GG/GH, ale w mojej GG na sterowniku STAG 4 PLUS nie ma takich problemów ze wskaźnikiem benzyny. Opada wraz z ubywająca benzyną. Może kwestia gazownika i ogarnięcia przez niego sterownika. W najbliższym czasie będę wymieniał w swojej Madzi filtry gazowe to zapytam mojego speca o Waszym problemie może coś podpowie.
- Od: 22 lut 2013, 12:44
- Auto: Mazda 6 GG liftack, LF-DE 147 KM, 2007, STAG 4 PLUS, ACR01, HANA