Wymiana żarówek – zestawienie dla modelu BL

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.
PostTen post został usunięty przez KMBak 5 sie 2013, 12:02.
Powód: Porządki

Postprzez ZOOMik » 29 lip 2013, 14:03

tomeq83 napisał(a):Czy schowek od strony pasażera jest podświetlany?

Tak.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

PostTen post został usunięty przez KMBak 5 sie 2013, 12:03.
Powód: Porządki

Postprzez ZOOMik » 29 lip 2013, 17:41

Ja tam jestem zdecydowany :P
Skoro jednak masz wątpliwości to rozwinę nieco wcześniejszą odpowiedź ;)
3BL (zresztą tak, jak i BK) posiada oświetlenie schowka, ale musisz wiedzieć, że działa tylko przy włączonych światłach, więc uwzględnij to podczas sprawdzania :)
Dla potwierdzenia słów, na poniższym zdjęciu widać „wiszącą na przewodzie” żarówkę (w oprawce) od tegoż oświetlenia, wymontowaną z górnej części schowka:
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Postprzez tomeq83 » 29 lip 2013, 18:39

Dzięki ZOOMik. Widzę, że specjalnie dla nas pół deski rozbebeszyłeś ;)

Zapaliłem auto i włączyłem światła i lampka dalej nie świeci.

Teraz muszę się zastanowić jak wykręcić tą półkę i wymienić żarówkę która pewnie jest spalona. <faja>

@: trochę pogrzebałem jak wyjąć schowek i był nawet temat na forum o tej lampce :D viewtopic.php?f=114&t=117684

@2: odgiąłem srebrną listwę i wyciągłem troszkę półkę od góry tak jak na zdjęciu. Dzięki temu był dostęp do spalonej żarówki. Wsadziłem postojówkę w5w i świeci:D Trzeba teraz może pomyśleć nad jakąś led'ową.
Obrazek
Forumowicz

Od: 25 paź 2012, 18:39
Auto: 1.Mazda 3 BL 2010 1.6 105km MZR Exclusive 90th Anniversary Blue Mica
2. Mazda 3 BN 2017 2.0 120KM Skypassion Safety Soul Red

Postprzez ZOOMik » 30 lip 2013, 11:54

O, widzę, że zdolny z Ciebie chłop i już sobie sam poradziłeś :D
Miałem Cię wspomóc "poradnikiem", ale skoro przymierzasz się do zamiany na LED-y to może się jeszcze przydać Tobie i innym, więc mimo wszystko zapodaję:
http://support.corksport.com/instructio ... 11-WEB.pdf [ENG]

P.S.
Sugestia dla moderatora, aby konkretne, popularne a przy tym dość obszerne tematy, jakim jest np. oświetlenie – dobór, wymiana (i zamiana na LED) żarówek- wydzielić w osobnym wątku i w miarę możliwości przenieść posty z innych miejsc, gdzie na podobny temat już toczyła się dyskusja. Moim zdaniem, co też wielokrotnie podkreślałem, a co jest niestety powszechnie praktykowane (moderatorzy nie reagują!), to "pakowanie" wszystkiego jak popadnie do tych nieszczęsnych "szybkich pytań" :|
Obrazek
Forumowicz

Postprzez KMBak » 30 lip 2013, 12:05

ZOOMik napisał(a):a co jest niestety powszechnie praktykowane (moderatorzy nie reagują!), to "pakowanie" wszystkiego jak popadnie do tych nieszczęsnych "szybkich pytań" :|

Ja nie reaguję? Ja? No fakt... Za krótko jestem. :–)

A tak poważnie, wróciłem właśnie z urlopu, także ogarnę sprawy zawodowe – a potem właśnie na tapetę wezmę forum (te szybkie pytania i te inne ogólne wątki). Mam nadzieję, że do końca sierpnia się uda to załatwić. Jak już wspomniałem, liczę na pomoc Twoją i innych aktywnych użytkowników, bo sam wszystkiego mogę nie wyłapać. <spoko>

Aha, Zoomik, może jak są PDFy to załączaj je do postów – bo wiesz linki dziś są, a jutro mogą być nieaktywne...

tomeq83 napisał(a):@: trochę pogrzebałem jak wyjąć schowek i był nawet temat na forum o tej lampce :D viewtopic.php?f=114&t=117684

Dotyczy BK, ale jak pomogło... <spoko>
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez ZOOMik » 30 lip 2013, 12:34

KMBak napisał(a):Ja nie reaguję? Ja? No fakt... Za krótko jestem. :–)

Wiesz, że nie Ciebie miałem na myśli i nawet nie dział 3BL :P

KMBak napisał(a):Aha, Zoomik, może jak są PDFy to załączaj je do postów – bo wiesz linki dziś są, a jutro mogą być nieaktywne...

Racja <spoko>
edit:
Próbowałem poprawić i dodać tego pdf-a jako załącznik, ale nie mogę, bo ma powyżej 2MB, niewiele, ale jednak. W takim razie chyba go będę musiał trochę "okroić" :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Ścibi85 » 30 lip 2013, 14:20

Przepraszam, mój błąd. Rzeczywiście jak się zapali światła to i podświetlenie schowka się pali. ZOOMik jak zwykle ma racje :) Jeszcze raz przepraszam.
Forumowicz

Od: 14 lut 2012, 22:53
Auto: 1. Mazda 3 BP HB SkyActivX AT Hikari + Luxury Black
2. Mazda3 2.0 MZR DISI i-stop 2o1o

Postprzez tata1989tom » 2 sie 2013, 16:16

I zarkowki osramy cool blue... Spalily się,postojówka również.wytrzymały pół roku.
Teraz czekam na NightBreaker Plus,zobaczę różnicę i wstawię foto.postojówki wymieniłem na ledy(mam nadzieję,że milicja się nie doczepi )
Forumowicz

Od: 13 kwi 2012, 21:07
Auto: Mazda 3 2010r. 1.6 105 km Sedan

Postprzez Tytan » 5 sie 2013, 08:24

Czyli potwierdza się to co sam zaobserwowałem Osramy bez względu na model wytrzymują sporo krócej niż ich odpowiedniki np od Philipsa. Night Breakery też miałem i przepaliły się najszybciej ze wszystkich także osobiście odradzam szkoda pieniędzy. Ja spróbowałbym teraz chyba Philips Blue Vision bo pojawiły się już w typie H11, a zawsze byłem zadowolony z tej serii.
Japan – the best producer in the world !
Forumowicz

Od: 27 cze 2011, 13:59
Auto: Mazda 3 BL HB 1,6 MZ-CD Sand Speed

Postprzez Tytan » 5 sie 2013, 08:55

Odradzam montaż żarówek typu W5W jako podświetlenie schowka !
Po pierwsze żarówka która tkwi tam jako fabryczna ma tylko taki sam trzonek montażowy jak popularne W5W natomiast jej moc nie jest taka jak W5W czyli 5W ale coś w okolicach 3W nie pamiętam dokładnie bo już jakiś czas temu ją wymieniłem.
Po drugie co istotniejsze nie wiem czy Koledzy wiedzą ale podświetlenie schowka pali się cały czas gdy mamy zapalone światła główne podobnie jak całe podświetlenie deski rozdzielczej Bardzo mnie to osobiście dziwi, że Mazda nie zastosowała dodatkowego wyłącznika który uruchamiałby podświetlenie tylko w chwili otwarcia schowka tak jak robią to inni producenci. Efektem braku tego rozwiązania jest szybkie przepalanie się tej nieszczęsnej żarówki i mocne grzanie się oprawki. Gdy zastosujemy więc żarówkę o mocy 5W (W5W) zamiast fabrycznej 3W będzie się jeszcze bardziej grzała i jeszcze szybciej się przepali. Bedziemy mieć szczęście jeśli czegoś nie przypali przy okazji np. oprawki
Mamy więc dwa rozwiązania albo zamawiamy taką żarówkę jak fabryczna w serwisie bo nigdzie indziej nie da się jej kupić o takiej mocy albo wybieramy najmądrzejsze rozwiązanie kupujemy żarówkę typu LED z popularnym trzonkiem W5W, montujemy i zapominamy już o tym podświetleniu.
Zyskujemy w ten sposób
– oprawka mniej się grzeje – charakter oświetlenia LED
– zamieniamy moc 3W na ok 1W – mniejsze zużycie prądu
– teoretycznie żarówka powinna wytrzymać do końca eksploatacji samochodu
– naprawde ładnie to wygląda jak cały schowek podświetlony jest na biało LEDEM

Co do stosowanie LEDów w postojówkach stanowczo odradzam. Wiem pokusa jest i wygląd fajny jest ale policja i diagności też są :)
Forumowicz

Postprzez Ścibi85 » 5 sie 2013, 10:09

Tytan dziękujemy! :) Jak się spali będę już wiedział co robić :)
Forumowicz

Postprzez Ścibi85 » 5 sie 2013, 10:13

U mnie Osram Night Braker czy to w opcji H4, H7 czy tak jak w M3 H11 wytrzymują już prawie 1,5 roku, być może to zasługa DRL LED. W każdym bądź razie jest ok.
Forumowicz

Postprzez marcin255 » 5 sie 2013, 10:18

Tytan napisał(a):kupujemy żarówkę typu LED z popularnym trzonkiem W5W, montujemy i zapominamy już o tym podświetleniu.

W BK chyba wszyscy mają ledy w schowku
Ceed GT 1.6T 225KM
Obrazek
T-Roc 2.0 TSI 4motion 190KM
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 gru 2008, 23:14
Auto: Była 323F BA
87 KM -122 Nm
Mazda 3-2.0 LF
166 KM -209
KIA CEE’D GT
204 KM -265 Nm up
225 KM -330 Nm
T-Roc 2.0TSI 4motion 190KM 320Nm up.....?

Postprzez Tytan » 5 sie 2013, 10:24

Oczywiście, że to po części zasługa DRL ale ja również mam DRL i mi to nie specjalnie pomogło.
W sumie liczy się napewno czas fizycznego palenia żarówek czyli w naszym przypadku (DRL) czas jazdy po ciemku. Może kolega rzadko jeździ nocą :) a może trafił na jakąś lepszą serię bo ja swoje doświadczenie na temat Night Breakerów opieram również nie tylko na typie H11 w M3 ale także H7 w poprzednim aucie.
Forumowicz

Postprzez Ścibi85 » 5 sie 2013, 10:57

Hmmm, być może, że jakaś inna partia. Nie wiem :/ w każdym bądź razie jak dla mnie żywotność ok. Następne postaram się zmienić na jakieś sugerowane tutaj i zobaczę jak się będą sprawować.
Forumowicz

Postprzez petro » 5 sie 2013, 11:32

Ja na ten przykład wymieniałem ostatnio żarówkę w schowku na całoszklaną z trzonkiem T10 o mocy 1,7 W :)

wydziargane na petorowym SGS3
Obrazek
Obrazek
metal forever ...
Forumowicz

Od: 17 cze 2012, 20:04
Auto: Mazda 3 Sport Kintaro
2.0 LF, 2007
ガソリン

Postprzez tata1989tom » 5 sie 2013, 11:38

Tytan napisał(a):Odradzam montaż żarówek typu W5W jako podświetlenie schowka !
Po pierwsze żarówka która tkwi tam jako fabryczna ma tylko taki sam trzonek montażowy jak popularne W5W natomiast jej moc nie jest taka jak W5W czyli 5W ale coś w okolicach 3W nie pamiętam dokładnie bo już jakiś czas temu ją wymieniłem.
Po drugie co istotniejsze nie wiem czy Koledzy wiedzą ale podświetlenie schowka pali się cały czas gdy mamy zapalone światła główne podobnie jak całe podświetlenie deski rozdzielczej Bardzo mnie to osobiście dziwi, że Mazda nie zastosowała dodatkowego wyłącznika który uruchamiałby podświetlenie tylko w chwili otwarcia schowka tak jak robią to inni producenci. Efektem braku tego rozwiązania jest szybkie przepalanie się tej nieszczęsnej żarówki i mocne grzanie się oprawki. Gdy zastosujemy więc żarówkę o mocy 5W (W5W) zamiast fabrycznej 3W będzie się jeszcze bardziej grzała i jeszcze szybciej się przepali. Bedziemy mieć szczęście jeśli czegoś nie przypali przy okazji np. oprawki
Mamy więc dwa rozwiązania albo zamawiamy taką żarówkę jak fabryczna w serwisie bo nigdzie indziej nie da się jej kupić o takiej mocy albo wybieramy najmądrzejsze rozwiązanie kupujemy żarówkę typu LED z popularnym trzonkiem W5W, montujemy i zapominamy już o tym podświetleniu.
Zyskujemy w ten sposób
– oprawka mniej się grzeje – charakter oświetlenia LED
– zamieniamy moc 3W na ok 1W – mniejsze zużycie prądu
– teoretycznie żarówka powinna wytrzymać do końca eksploatacji samochodu
– naprawde ładnie to wygląda jak cały schowek podświetlony jest na biało LEDEM

Co do stosowanie LEDów w postojówkach stanowczo odradzam. Wiem pokusa jest i wygląd fajny jest ale policja i diagności też są :)

Dlaczego odradzasz postojówki w ledach?
Jesli barwa jest biała to wszystko jest ok(tak mowia przepisy)
Ja nawet dzisiaj mijalem sie z policja i zero reakcji.dodam,ze mam zamontowane chwilowo org zarowki h11 ktore byly od poczatku mazdy(sa strasznie zolte) wiec roznica miedzy h11 a postojowkami jest kolosalna.
Jutro przyjda osramy cool blues intense,mam nadzieje zs bedzie ladny efekt
Forumowicz

Od: 13 kwi 2012, 21:07
Auto: Mazda 3 2010r. 1.6 105 km Sedan

Postprzez KMBak » 5 sie 2013, 11:59

ZOOMik napisał(a):
drevny napisał(a):Witam,

Tytan napisał(a):zamawiamy taką żarówkę jak fabryczna w serwisie bo nigdzie indziej nie da się jej kupić o takiej mocy

Nie jest to prawdą…W3W, czyli odpowiednik W5W, ale o mocy 3 W jest ogólnodostępny :)

Tytan napisał(a):Co do stosowanie LEDów w postojówkach stanowczo odradzam. Wiem pokusa jest i wygląd fajny jest ale policja i diagności też są :)

Mogą być.
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011