Wymiana łożysk rolki prowadzącej oraz napinającej pasek wielorowkowy w silniku MZR-CD
OK zobaczę w sobotę czy to pomoże, ale piski są takie metaliczne może któraś rolka źle siedzi?
Jak już będę wymieniał pasek to je odkręce przesmaruje i złoże spowrotem .
Jak już będę wymieniał pasek to je odkręce przesmaruje i złoże spowrotem .
- Od: 1 paź 2010, 22:32
- Auto: Teraz
MAZDA 6 '08 1.8 4DR EXECUTIVE SE
Było
MAZDA 6 '03 TS2 MZR-CD 136KM
No ja tez miałem lekkie piski i szum od strony paska, jutro miałem wymieniać łożyska ale dzisiaj jadąc do pracy łożysko w rolce napinacza zatarło się, zablokowało rolkę co w efekcie doprowadziło do zewrania paska – ale auto dalej jeździ tye że bez ładowania – mam zamar wrócić do domu 40 km na samym akumulatorze i wymienić łożyska.
Dodam tylko że łożyska już raz wymieniałem, było to 90 tyś km temu.
Dodam tylko że łożyska już raz wymieniałem, było to 90 tyś km temu.
Może Ci być ciężko dojechać. Kiedyś w GD – benzyna dojechałem tylko z Jasła do Dębicy. Ale było lato nie używałem nawet kierunkowskazów, hamowałem silnikiem ile się dało. Pod koniec auto zaczęło wariować obroty wzrastały i spadały aż w końcu motor zamilkł – zabrakło mi prądu na 30 km
Dojechałem, bez radia, nawiewu itp, ale na światłach, ogólnie silnik pracował przez godzinę i 10 min
Cieszę się, że pomogłem.
Ogólnie wymieniając rolki jest duża szansa, że pasek będzie szumiał i na odwrót.
U mnie wymieniono pasek i zaczęły się szumy. Wymieniłem rolki i cisza. Napęd pracuje cichutko, bez gwizdów, stuków szumów etc
Ogólnie wymieniając rolki jest duża szansa, że pasek będzie szumiał i na odwrót.
U mnie wymieniono pasek i zaczęły się szumy. Wymieniłem rolki i cisza. Napęd pracuje cichutko, bez gwizdów, stuków szumów etc
Dzięki za fotorelację. Przydała się, jak mechanik przed przystąpieniem do prac zapytał się, po co mi 2 łożyska 6303 . Ale wymiana poszła gładko i szybko (mechanior ma sciągacz do łożysk). Stare łożyska były już wyrobione a po wymianie cisza. Póki co nie musiałem wymieniać paska . Koszt to z robocizną 111zł.. Kupiłem łożyska NTN na allegro.
I nastała błoga cisza(o ile może być cicho w dieslu) 2 i pół godziny walczyłem, ale udało się. Namordowałem się przy zakładaniu paska, ale w końcu się udało.
Wielkie dzięki za fotorelację.
Wielkie dzięki za fotorelację.
Witam
U mnie też na zimnym silniku piszczy jak by jakiś świerszcz siedział mi pod maską. Zakupiłem już pasek oraz łożyska. Łożyska są firmy Timken. Może mi ktoś powiedzieć czy to dobra firma tych łożysk?Czy długo mogą pociągnąć?
Pozdrawiam
Krystian
U mnie też na zimnym silniku piszczy jak by jakiś świerszcz siedział mi pod maską. Zakupiłem już pasek oraz łożyska. Łożyska są firmy Timken. Może mi ktoś powiedzieć czy to dobra firma tych łożysk?Czy długo mogą pociągnąć?
Pozdrawiam
Krystian
- Od: 13 lip 2008, 21:23
- Auto: Mazda 6,2003r,Hatchback,136KM
No te łożyska są akurat z Kanady a nie z Finlandii.
- Od: 13 lip 2008, 21:23
- Auto: Mazda 6,2003r,Hatchback,136KM
Wie ktos moze z jakim momentem trzeba dokrecic sruby w rolkach? Po wymianie lozysk cisza byla przez 2 dni, dokrecilem mocniej i cicho bylo przez prawie dwa tygodnie i znowu zaczyna "swiergolic".
Bylbym wdzieczny za podpowiedz bo nie chce przeholowac i ukrecic sruby.
Wysyłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk 2
Bylbym wdzieczny za podpowiedz bo nie chce przeholowac i ukrecic sruby.
Ravfal napisał(a):Załączony filmik, od 8 sekundy. Rolka napinająca lata jak szalona, czyżby pasek do wymiany?
Takie objawy daje też uszkodzona rolka (siedzi tam sprzęgło jednokierunkowe) alternatora lub sprzęgło sprężarki klimatyzacji.
Łożyska oczywiście wymieniane. Zaczęło tak stukać jak dzisiaj po pracy odpaliłem auto. Rano wszystko było normalnie.
Można domowymi sposobami wykluczyć wadę poszczególnych elementów, jeżeli tak to w jaki sposób?
Można domowymi sposobami wykluczyć wadę poszczególnych elementów, jeżeli tak to w jaki sposób?