@ mcbeth
Niestety nie wiem, bo nie mam dokumentacji, poza instrukcją po francusku. Informacje o regularnym serwisowaniu uzyskałem telefonicznie od ASO Mazda w Białymstoku. Wynikało, że Magda była regularnie co 20 tys. w sewisie ASO, ale niestety w systemie nie mają informacji, co było robione podczas przeglądów. Ustaliłem tylko przy pomocy znajomego, cenionego fachowca, że pasek rozrządu na pewno był wymieniony, bo zarówno sam pasek jak i rolki i napinacze są w stanie "nówka sztuka", zero zużycia, luzów, wyrobień itp.
kulca napisał(a):jak widze po spalaniu chwilowym
Niestety nienawidzę obserwować wskazań chwilowych. Nie chcę się stresować.Poza tym odwraca to uwagę od drogi. Raz o mało przez to nie przyłożyłem. Od tamtej pory się wyleczyłem z tego paskudnego nawyku.
@ Myjk
co do wypalania- z tego wnioskuję, że w zasadzie wolna amerykanka, aby długo i namiętnie powyżej 2500rpm,
co do ekologii- do zmian w tym zakresie jeszcze daleko, jestem prawnikiem i wiem, że projektowane zmiany nie mają "w zasadzie" z ekologią nic wspólnego. Rozumiem, że myślisz o głośnym ostatnio "podatku rocznym od wieku aut", bo nic innego w tym temacie ostanio nie widziałem. W swojej istocie "ekologia" tego projektu wynika niejako ubocznie od zniechęcania do kupowania starych, czytaj nieekologicznych, aut. Natomiast stricte zachęt do kupowania aut spełniających najsurowsze normy ochrony środowiska nie ma. Nie ma również znanych mi projektów utrudniających codzienną i eksploatację kopcących smrodziuchów. Daleko nam do norm unijnych.
odnośnie komputera- co znaczy normalny tryb wypalania? Ja po to zadałem pewne pytania odnośnie kontrolek służących wypalaniu, aby samemu na nie nie odpowiadać. Wzmożone spalanie paliwa ja odczuwam non stop, szczególnie wtedy, gdy wyprzedzam na trasie nie patrząc na wskaźnik chwilowego zużycia. Brzmi to sarkastycznie, ale jak mam się ciągle gapić we wskaźnik zużycia paliwa to powiem ci szczerze- baw się z tym sam, ale ja nie po to kupowałem auto, aby się w niego nieustannie lampić. Jak będzie tak dalej to po prostu je sprzedam, chociaż bardzo mi się podoba i o nim marzyłem, ale na pewno nie będę jego niewolnikiem. Dla mnie zabrudzenie filtra oznacza zapalenie kontrolki tego filtra. Jak się nie pali jest ok. Ostatnio tuż przed i w sam długi weekend zrobiłem około tysiąca kilometrów w trasie i wszystko było ok. Więc problem dotyczy zasadniczo jazdy miejskiej. A mieście w jeździe stop&go kontrolowanie chwilowego żużycia paliwa jest albo poważnie utrudnione, albo zagraża bezpiczeństwu na drodze. Jak tak będziesz często i namiętnie obserował ten wskaźnik, to masz duże szanse spotkać się kiedyś z jakimś moim kolegą po fachu.
Abstrahując- nie mam polskiej książki więc nie wiem, jakie kontrolki mają sygnalizować tryb wypalania- dlatego o to pytałem. Z tego co zauważyłem, to chyba trzy razy zapaliła mi się na stałe kontrolka DPF i każdorazowo wypaliłem filtr na odcinku około 12km. Także przyjąłem, że jest to objaw normalny. A potem pojawiły się te problemy, o których pisałem, więc uznałem je za nienormalne.
Bardzo proszę o jakąś rzetelną poradę, nawet gdyby miała oznaczać wymianę silnika, czy samochodu. Uwagi "na marginesie"– mnie nie interesują i nie chcę podejmować zbędnych, bezproduktywnych polemik.