Witam serdecznie kolegow z mazdaspeed. Dzisiaj zauwazylem delikatny wyciek naprawdopodobniej z dolnej czesci chlodnicy. Wczesniej widzialem delikatne opary wydobywajace sie przez przedni gril i w okolicach lewej przedniej lampy.
Moje pytanie brzmi czy ktos z forum stosowal juz srodki do uszczelniania chlodnic ?
Jesli tak to jakie oraz jakie byly tego efekty?
Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze stosowanie tego srodka to tylko sposob zaradczy i raczej nie na dluzsza mete ale jesli ktos go zastosowal i wszystko jest ok to prosze napisac jak dlugo.
Druga sprawa dotyczy ewentualnej naprawy chlodnicy – czym ewentualnie skleic i jakie sa tego efekty (warto tutaj skonfrontowac rozne domowe sposoby i obalic ewentualne mity).
Pozdrawiam serdecznie i licze na ciekawa dyskusje.
Za i przeciw stosowaniu preparatów do uszczelniania chłodnic
Strona 1 z 1
- Od: 8 kwi 2008, 09:00
- Auto: BMW X3 E83 3.0 i
zdecydowanie odradzam stosowanie takich środków. Najczęstszym efektem jest brak ogrzewania w zimie bo zatyka się nagrzewnica. Potem same problemy z czyszczeniem. Naprawa zależy od ogólnego stanu chłodnicy. Jeśli jest już mocno zniszczona to możesz zapomnieć. Za chwilę puści w innym miejscu. Natomiast jeśli uszkodzenie jest typowo mechaniczne, to możesz oddać na naprawę do warsztatu i za relatywnie nieduże pieniądze zaślepią Ci tę dziurkę.
Doraźnie kiedyś zastosowałem poxilinę Pech chciał, że tuż przed wyjazdem na mazury, podniosłem na chwilę maskę, a tu mi leci strużka z chłodnicy. Poszedłem do sklepu po poxilinę, spuściłem płyn z chłodnicy, wysuszyłem w tym miejscu chłodnicę i zakleiłem. Zalałem wodą destylowaną. Przetrwało to całą drogę, tydzień stania na parkingu i powrót. Zatem moim zdaniem metoda skuteczna i nie niszczysz instalacji
Doraźnie kiedyś zastosowałem poxilinę Pech chciał, że tuż przed wyjazdem na mazury, podniosłem na chwilę maskę, a tu mi leci strużka z chłodnicy. Poszedłem do sklepu po poxilinę, spuściłem płyn z chłodnicy, wysuszyłem w tym miejscu chłodnicę i zakleiłem. Zalałem wodą destylowaną. Przetrwało to całą drogę, tydzień stania na parkingu i powrót. Zatem moim zdaniem metoda skuteczna i nie niszczysz instalacji
- Od: 2 lip 2005, 14:16
- Auto: były:
Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97
jest: Skoda Fabia :|
Szkło w płynie kiedyś zalałem w innym aucie i do dziś nie ma żadnego wycieku z węża ani ubytków płynu chłodniczego. Więc jest to jakaś metoda na zatkanie, nie polecam do drogich aut, ale do 10tyś wartości spokojnie można zastosować efekt murowany.
P O Z D R A W I A M
- Od: 2 mar 2010, 18:00
- Auto: 2x MX3 1.6 16V 98r. Było sobie życie;)
VW Passat B6 2.0 TDI CR 4MOTION DSG
VW Golf 4 1.9 TDI 150KM
fazzi napisał(a):zdecydowanie odradzam stosowanie takich środków. Najczęstszym efektem jest brak ogrzewania w zimie bo zatyka się nagrzewnica. Potem same problemy z czyszczeniem.
popieram!
wiecej strat niz zyskow przez te magiczne srodki...
pozdr
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Strona 1 z 1