Jak sprawdzić oryginalność przebiegu?

Postprzez deha » 13 mar 2008, 18:56

Witam

Czy jest jakiś elektroniczny sposób na sprawdzenie czy przebieg auta jest oryginalny?
Mam Mazdę 6 rok 2003 i coś wydaję mi się, że ktoś grzebał w liczniku.
Czy podłączenie do komputera może wykazać ile naprawdę samochód przejechał?

Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Daniel H.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 25 kwi 2007, 19:53
Posty: 35
Skąd: Leeds - UK
Auto: Mazda 6 MZR-CD 136KM 2003

Postprzez Maciej Loret » 13 mar 2008, 21:06

deha napisał(a):Witam

Czy jest jakiś elektroniczny sposób na sprawdzenie czy przebieg auta jest oryginalny?


Na 99% nie ma takiej możliwości...
Pozdrawiam, Maciej Loret
było: Ford Escort '95, Alfa 156 2.0 Selespeed '99, jest: Mazda 6 2,3 SportKombi Top '02, będzie: HGW...
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret:
http://www.loret.bydgoszcz.pl
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... d=10007338
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=40213
Nie dyskutuję z: domin1979, dortann, Pkoli, Pawnik, L(i)orento
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 sie 2007, 21:56
Posty: 3397
Skąd: Bydgoszcz, Zgorzelec
Auto: Mazda 6 2,3 SportKombi Top '02
224kkm w tym 117kkm moje

Postprzez Riki » 13 mar 2008, 21:15

deha napisał(a):Czy podłączenie do komputera może wykazać ile naprawdę samochód przejechał?


Dopiero w szóstkach po lifcie (05->)
mazparts.pl
Avatar użytkownika
Firma
 
Od: 29 sty 2004, 20:48
Posty: 5549 (1/1)
Skąd: Warszawa
Auto: M6 GH R2AA 11r/GF RF2A 99r/RX8 04r

Postprzez blacky24 » 13 mar 2008, 21:17

sprawdz w serwisie po nr vin czy miala jakies naprawy gwarancyjne, w takim wypadku jest w komputerze data i przebieg
Forumowicz
 
Od: 3 paź 2007, 18:37
Posty: 84 (0/4)
Skąd: Mysłowice
Auto: Mazda 626 GF

Postprzez deha » 13 mar 2008, 22:03

czytałem gdzieś, że np Skoda Fabia zapisuje gdzies motogodziny pracy silnika (czy cos w tym stylu)
rozumiem, po tym co piszecie, że w mojej Madzi nie znajdę czegoś takiego??
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 25 kwi 2007, 19:53
Posty: 35
Skąd: Leeds - UK
Auto: Mazda 6 MZR-CD 136KM 2003

Postprzez Maciej Loret » 13 mar 2008, 22:13

deha napisał(a):czytałem gdzieś, że np Skoda Fabia zapisuje gdzies motogodziny pracy silnika (czy cos w tym stylu)


Nie sądzę, żeby w Fabii było coś takiego...
Pozdrawiam, Maciej Loret
było: Ford Escort '95, Alfa 156 2.0 Selespeed '99, jest: Mazda 6 2,3 SportKombi Top '02, będzie: HGW...
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret:
http://www.loret.bydgoszcz.pl
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... d=10007338
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=40213
Nie dyskutuję z: domin1979, dortann, Pkoli, Pawnik, L(i)orento
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 sie 2007, 21:56
Posty: 3397
Skąd: Bydgoszcz, Zgorzelec
Auto: Mazda 6 2,3 SportKombi Top '02
224kkm w tym 117kkm moje

Postprzez Karwoś » 14 mar 2008, 17:52

Słyszałem że przy automatycznych skrzyniach biegów jest dodatkowy licznik kilometrów. A co do przebiegów to (pomijając diesle) w samochodach z niektórymi instalacjami LPG po podlączeniu kompa LPG jest zakładka – info – tego nie można edytować itp – tam jest (przynajmniej u mnie ) czas pracy na LPG i Pb – a już sam czas pozwala na jakieś sprawdzenie czy ktoś nie kręci.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej :) Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
Forumowicz
 
Od: 24 lut 2006, 19:01
Posty: 725
Skąd: Białystok
Auto: Lancer 2.0 '04 AT

Postprzez Rudolf » 14 mar 2008, 21:36

Ew. można sprawdzić licznik w nawigacji jeśli takową zainstalowano, nie wiem czy ktoś się bawi w korektę tych liczników.
Początkujący
 
Od: 19 lip 2007, 20:00
Posty: 27
Auto: 6 CiTD 143PS '06

Postprzez Maciej Loret » 14 mar 2008, 21:48

Rudolf napisał(a):Ew. można sprawdzić licznik w nawigacji jeśli takową zainstalowano, nie wiem czy ktoś się bawi w korektę tych liczników.


Nie jestem pewien, ale ten licznik można chyba wyzerować w menu nawigacji?
Pozdrawiam, Maciej Loret
było: Ford Escort '95, Alfa 156 2.0 Selespeed '99, jest: Mazda 6 2,3 SportKombi Top '02, będzie: HGW...
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret:
http://www.loret.bydgoszcz.pl
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... d=10007338
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=40213
Nie dyskutuję z: domin1979, dortann, Pkoli, Pawnik, L(i)orento
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 sie 2007, 21:56
Posty: 3397
Skąd: Bydgoszcz, Zgorzelec
Auto: Mazda 6 2,3 SportKombi Top '02
224kkm w tym 117kkm moje

Postprzez newbie » 16 mar 2008, 17:15

6ka jest jedynym autem w Mazdzie, w którym do korekty stanu drogomierza trzeba rozebrać licznik zdejmując wskazówki.
Wszystkie anomalia jak np:
– drgające wskazówki po włączeniu IG na ON
– nierówne spoczynkowe położenie wskazówek (szczególnie tych długich)
– ślady/kropki na LCD
– nie działający Board Computer
wskazują na rozbiórkę licznika w celu raczej jednoznacznym.
Wewnątrz licznika NIE MA NICZEGO, co mogłoby podlegać naprawom/serwisowi (LEDy się raczej nie przepalają).
Avatar użytkownika
Firma
 
Od: 31 paź 2003, 06:53
Posty: 474 (0/2)
Skąd: MAZDA Lublin
Auto: F20 M135i x
DK AT SP

Postprzez bububu831 » 30 mar 2010, 17:26

elektronicznego sposobu nie znam ale mozna sprawdzic wizualnie po ilosci wypalonych znakow z tylu kierownicy(na wybrzuszeniach pod palce), podobno mazda wykonuje jedno wypalenie na 100 000 tys..czy to prawda nie mam pojecia <nie powiem> ...u mnie przy przebiegu 248 tys mam wypalone dwa jednakowe znaki w postaci 2 dziurek:)auto przed zakupem bylo serwisowane we francji
Ostatnio edytowano 8 kwi 2010, 06:00 przez bububu831, łącznie edytowano 2 razy
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 11 sie 2009, 10:19
Posty: 62
Skąd: Ostroleka
Auto: mazda premacy 2.0 ditd 01' po lifcie 292000 km

Postprzez Jacekm_ » 31 mar 2010, 20:27

bububu831 napisał(a):elektronicznego sposobu nie znam ale mozna sprawdzic wizualnie po ilosci wypalonych znakow z tylu kierownicy(na wybrzuszeniach pod palce),mazda wykonuje jedno wypalenie na 100 000 tys...u mnie przy przebiegu 248 tys mam wypalone dwa jednakowe znaki w postaci 2 dziurek:)

He? Można coś o tym więcej <co?>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 6 paź 2008, 16:56
Posty: 486
Skąd: Łódź
Auto: mazda dwa zero

Postprzez Yans » 1 kwi 2010, 06:29

bububu831 napisał(a):mazda wykonuje jedno wypalenie na 100 000 tys...

Tzn., że w ASO ktoś się bawi lutownicą czy jak ????
Zaciekawiło mnie to, po robocie obmacam kierownicę.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 30 lis 2009, 10:35
Posty: 96
Skąd: Poznań
Auto: 626 GF 2.0 DiTD '01r.

Postprzez bububu831 » 2 kwi 2010, 18:25

Są to specyficzne znaki..maly otworek z obwodka na zewnatrz i u mnie te otworki sa jednakowe:)jutro strzele fotke i wrzuce
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 11 sie 2009, 10:19
Posty: 62
Skąd: Ostroleka
Auto: mazda premacy 2.0 ditd 01' po lifcie 292000 km

Postprzez grabu122 » 3 kwi 2010, 08:53

Jedna dziurka na 100tys :P :P :P <rotfl>
Też u siebie po wewnętrznej stronie kiery widziałem taki otworek, chwile się zastanowiłem co to??? <czarodziej> może to jakaś pozostałość po procesie produkcyjnym, bo jakoś ciężko mi uwierzyć, że ASO wypala, wierci dziury. :D
A nawet jakby tak było, jest to mało miarodajne, przecież nie każdy kilkuletni czy starszy samochód dalej serwisuje się w autoryzowanej stacji <glupek2>
No, ale 2 dni temu był 1KWIETNIA :D :D :D to może wiele tłumaczyć :P
Forumowicz
 
Od: 28 paź 2008, 19:29
Posty: 538 (0/3)

Postprzez bububu831 » 3 kwi 2010, 10:15

tak wyglada ten znak:
Obrazek
Obrazek

a tak sa umieszczone 2 znaki na kierownicy(obydwa miedzy 3a4 wypustem liczac od srodka)palcem zaznaczylem srodek kierownicy
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 11 sie 2009, 10:19
Posty: 62
Skąd: Ostroleka
Auto: mazda premacy 2.0 ditd 01' po lifcie 292000 km

Postprzez Kerrinf » 5 kwi 2010, 12:31

Sprawdzałem i mam 2 dziury u dołu kieronicy. To jest prawda czy zadział 1 kwietnia?
Forumowicz
 
Od: 1 lip 2009, 09:54
Posty: 39
Skąd: Białystok
Auto: 626 gf Ditd 99r

Postprzez bububu831 » 5 kwi 2010, 16:20

ja mam u gory kierownicy tu gdzie trzymamy rece podczas jazdy:)zdjecie zrobilem od dolu dla lepszego ujecia :/
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 11 sie 2009, 10:19
Posty: 62
Skąd: Ostroleka
Auto: mazda premacy 2.0 ditd 01' po lifcie 292000 km

Postprzez Yans » 7 kwi 2010, 06:25

Nie, żebym się czepiał – ale to chyba pozostałość fabryczna. Obleciałem 4 Mazdy u kuzyna w warsztacie i wszystkie mają idealnie tak samo rozmieszczone otwory. Dodatkowo moja i jeszcze jedna na 100% nie przeleciały 200 kkm – bo w rodzinach od salonu są, więc przebieg znany dokładnie.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 30 lis 2009, 10:35
Posty: 96
Skąd: Poznań
Auto: 626 GF 2.0 DiTD '01r.

Postprzez s4v4g3 » 7 kwi 2010, 09:05

Heh a to ciekawe... sam u siebie sprawdzę :D
Forumowicz
 
Od: 16 sie 2009, 23:11
Posty: 386
Skąd: Wrocław / Kożuchów
Auto: M6 GJ, SkyPassion 165KM

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Moderator

Moderatorzy Opinie i Poradniki