Poradnik obsługi "FORscan"

Postprzez bercikz » 25 paź 2014, 19:56

--W budowie---
Hej,

Z racji, że na forum nie znalazłem poradnik jak używać FORscan, postanowiłem napisać poradnik. Prawdopodobnie na początku będzie niekompletny, ale zamierzam uzupełniać go na w miarę możliwości. w taki sposób będę zaznaczał miejsca, gdzie będę potrzebował pomocy od innych, bardziej doświadczonych użytkowników.
--------------------------------------------------------------
Aktualną wersję znajdziesz zawsze tutaj:
http://forscan.org/download.html

1.Opis ekranu głównego
2. Info/logi
3. Odczyt/kasowanie błędów
4. Parametry PID
4.1 Dodawanie PID






1.Opis ekranu głównego

Ekran główny:
glowne.png


cari.png

Logi. Tutaj mamy informacje związane z pracą programu, takie jak data połacznia z samochodem, data znalezienia błędów itp.

dtc.png

DTC. Tu znajdziemy listę błędów, w raz z opisem (który nie zawsze jest dobrze przetłumaczony, ale daje już rozeznanie w temacie)

sin.png

Odczyt danych PID. Lista parametrów które możemy odczytać na bierząco, np: stan filtra DPF, kąt skrętu kierownicy, aktualną prędkość itp. Dane mogą być przedstawione jako "suche" liczby lub w formie wykresu.

test.png

Testy. Tu sprawdzamy czy występują np. błędy modułów lub kalibrujemy wtryskiwacze(diesel).

klucz.png

Funkcje serwisowe.--W budowie--

zebatka.png

Ustawienia. Tutaj wybieramy język i ustawiamy parametry połączenia z samochodem.

kiera.png

Info. Informacje o wersji, autorze, tłumaczeniu.

intpojazd.png

Interface. Wyświetla aktualny stan połącznia. Jeśli samochód połączył się z komputerem prawidłowo, to oba kwadraciki powinny być zielone.

wlwyl.png

Połącz/Rozłącz z pojazdem.





2.



3. Odczyt/kasowanie błędów


Okno błędów (DTC):
DTC.png



błędy.png
DTC

Lista błędów wraz z numerem.

opis.png

W tym okienku mamy opis błędu. Zazwyczaj jest opisany na tyle, że da się połapać i znaleźć rozwiązanie. Jeśli jednak nie wiemy co może być przyczyną błędu, to szukamy info na forum wpisując numer błędu (np. B1318) w forumowej wyszukiwarce. Jeśli nie znajdziemy niczego pomocnego, idziemy poziom wyżej – Googlujemy.

kasowanie.png

Funkcja służy do kasowania błędów, ale kasuje też dane tj. ilość km od ostatniego wypalania FAP. Do potwierdzenia przez innych użytkowników.

odczyt.png

Odczytuje błędy. Jesli chcemy sprawdzić gdzie dokładnie leży błąd, należy najpierw odczytać błędy, poszukać rozwiązania, następnie usuwamy błędy i ewentualnie przygotowujemy warunki które powodują błąd. Funkcja nie powoduje zmian, modyfikacji itp w błędach. Tylko "patrzy" jaki problem ma komputer i nam go wyświetla.





4. Parametry PID


pid.png

Okno PID. Tutaj mamy wgląd na odczyt aktualnych danych. Aby dane były odczytywane, musimy uruchomić odczyt klawiszem "play"

plstust.png

Play/Stop/dodaj
Uruchom odczyt/zatrzymaj odczyt/dodaj PID do odczytu.

tabela.png

Odczyt PID w formie tabeli

oscy.png

Odczyt PID w formie wykresu


4.1 Dodawanie PID





dodPID.png

Tą funkcją dodajemy nowe PID
doa.png


doa.png

Lista PID które możemy podglądać. Moduł z którym jesteśmy aktualnie połączeni to ABS(więcej w kolejnym podpunkcie), "Filter" służy do wyszukiwania PID z tabelki.Duża tabelka z lewej to lista dostępnych PID, tableka z prawej to lista PID które wybraliśmy do podglądnięcia. Moduły dodajemy poprzez podwójne kliknięcie na dany PID. Jeśli jakiś PID już dodaliśmy do podglądnięcia, to w dużej tabelce po lewej ma szary kolor.

moduly.png

Tutaj możemy wybrać inne moduły z innych podzespołów niż tylko ABS.

dodaj modul.png

Służy do dodania PID do podglądnięcia. PID możemy też dodać poprzez podwójne kliknięcie.

zatwierdz.png

Służy do zatwierdzania listy PID które chcemy podglądnąć, i przenosi nas do poglądu w formie tableki/wyresu

Dajcie znać co o tym sądzicie :)
Załączniki
plstust.png
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 17 wrz 2014, 08:10
Posty: 283 (17/7)
Skąd: Bielsko-Biała
Auto: Mazda3 1.6 Y6 MZ-CD 110KM '05

PostTen post został usunięty przez rafik256 7 lis 2014, 22:01.

Postprzez widmo82 » 10 sty 2015, 20:22

Duzy browar za chęci opisania co i jak. Teraz przydałoby się naświetlić co zrobić z odczytanymi danymi :P
Tzn. czy dany odczyt powinien nam zasygnalizować jakis problem/awarie. Oczywiscie jakies podstawowe info :)
Moderator "3BK" -Paweł
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 26 paź 2008, 09:23
Posty: 3596 (84/147)
Skąd: Radom
Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008

Postprzez Danmazda » 10 sty 2015, 20:41

Nie wiem czemu ale ten program nie chce z elm 327 działać. Może jakaś rada ja to ustawić by się połączył z urządzeniem.
Obrazek
Daniel
Avatar użytkownika
Koordynator Regionów
Przedstawiciel Mazowsza
 
Od: 21 paź 2009, 19:04
Posty: 5951 (52/153)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok

Postprzez haidi » 12 sty 2015, 07:50

Czy Forscan łączy się z interfejsem? Nie mylić z połączeniem z ECU. Jeśli tak, to jaką wersją się identyfikuje?
Forumowicz
 
Od: 7 lut 2013, 14:12
Posty: 83 (0/1)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda 6 GG 1.8 2004r hatchback

Postprzez MAZDA_FUN » 14 sty 2015, 17:41

Witam
Mam takie proste pytanko odnośnie diagnostyki Forscan'em :D
Czy znajdzie się dobra dusza <czarodziej> w Katowicach (lub okolice) z zestawem (interface + program do Mazda 3 BK 2,0 Dieselek)? Chciałbym porozmawiać odnośnie takiego pakietu i zobaczyć działanie na żywo ;–)

Będe wdzieczny <spoko> <jupi>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 24 paź 2008, 07:03
Posty: 30
Skąd: Katowice/Lublin/
Auto: MAZDA 3 2,0 DIESEL 143KM RF7 2009R

JUZ NIE: Mazda 323f BJ DiTD 2001

Postprzez bercikz » 29 sty 2015, 12:28

widmo82 napisał(a):Duzy browar za chęci opisania co i jak. Teraz przydałoby się naświetlić co zrobić z odczytanymi danymi :P
Tzn. czy dany odczyt powinien nam zasygnalizować jakis problem/awarie. Oczywiście jakieś podstawowe info :)


To tylko odczyt danych. Możesz na ich podstawie danych wywnioskować, że jakieś coś nie działa prawidłowo. Gdzieś u nas był dokument offline gdzie były podane np. jakie powinny być prawidłowe odczyty z czujnika ciśnienia przed FAP'em.

danmazda napisał(a):Nie wiem czemu ale ten program nie chce z elm 327 działać. Może jakaś rada ja to ustawić by się połączył z urządzeniem.


Wi-Fi, BT trzeba skonfigurować. Jeśli USB to po instalacji powinno wszystko śmigać. Sprawdź na innym komputerze. Mi na notebook'u od jakiegoś czasu łączy się jakieś 10s, na innym sprzęcie łapie do strzału.

haidi napisał(a):Czy Forscan łączy się z interfejsem? Nie mylić z połączeniem z ECU. Jeśli tak, to jaką wersją się identyfikuje?


Takie info znajdziesz w logach. Powinno być napisane z jakim interfacem się łączy, a potem wyświetlą się wszystkie moduły z jakimi się łączy tj. ABS, EPC itp.

MAZDA_FUN napisał(a):Witam
Mam takie proste pytanko odnośnie diagnostyki Forscan'em :D
Czy znajdzie się dobra dusza <czarodziej> w Katowicach (lub okolice) z zestawem (interface + program do Mazda 3 BK 2,0 Dieselek)? Chciałbym porozmawiać odnośnie takiego pakietu i zobaczyć działanie na żywo ;–)

Będe wdzieczny <spoko> <jupi>


Wpadnij do BBa.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 17 wrz 2014, 08:10
Posty: 283 (17/7)
Skąd: Bielsko-Biała
Auto: Mazda3 1.6 Y6 MZ-CD 110KM '05

Postprzez Vince » 3 cze 2015, 11:23

Czy ktoś próbował podłączać się FORScanem do starszych Mazd nie posiadających złącza OBD II, przy pomocy zmodyfikowanego interfejsu ELM 327, jak w tym linku: http://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=5 ?
Zastanawiam się czy to ma szanse zadziałać w moim Xedzie :)
Forumowicz
 
Od: 10 wrz 2007, 11:10
Posty: 82
Skąd: Gdańsk
Auto: Mazda Xedos 6 1.6 '96 automat

Postprzez Zbyk » 19 cze 2015, 10:13

Mam pytanie.
Czy forscan wyświetla czujniki pedału gazu, sprzęgła, hamulca np. aktywny nie aktywny lub ON OFF?
Jeśli tak to w której zakładce tego szukać i pod jaką nazwą.

WYŚWIETLA

Edycja 05.08.2015
Chciałem tu napisać o różnicach między wersjami 2.2.4 a 2.2.5 sami oceńcie czy do końca zmiany są słuszne.

Wersja 2.2.4.png
W wersji 2.2.5 usunięto samodiagnostykę RCM oraz GEM. Screen z wersji 2.2.4


Tu akurat uważam, iż usunięto nie słusznie. Pytanie: dlaczego?

W zakładce procedury serwisowe dodano Reset modułu. Czyli nie trzeba już odpinać akumulatora aby zresetować komputer.

wersja 2.2.5.png


Zmieniono zakładkę connection czyli połączenie z naszymi Madziami.

wersja 2.2.5 -1.png


To są nowe zmiany między wersjami które dostrzegłem. Czy na plus? oceńcie sami.

bercikz napisał(a):4.1 Dodawanie PID

Jeśli dany pid jest podświetlony, ten przycisk służy również do zapoznania się z danym pidem co oznacza i jaką funkcję wykonuje.
Można nim również zmienić jednostki w danym pidzie, mówimy tu o prawym okienku.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 maja 2015, 13:19
Posty: 134 (3/3)
Skąd: Kutno
Auto: Mazda 6 Sport Wagon, GY 2006, silnik MZR-CD RF7J, 143KM

Postprzez bercikz » 31 sie 2015, 17:01

Ciekawe kiedy dodana zostanie możliwość programowania wtryskiwaczy, bo na ELMConfigu już dawno taka funkcja działa.


Też tak macie, że na PIDach ABSu, jak tylko włączy się pompa (ABS, DSC) to przerywa Wam odczty ?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 17 wrz 2014, 08:10
Posty: 283 (17/7)
Skąd: Bielsko-Biała
Auto: Mazda3 1.6 Y6 MZ-CD 110KM '05

Postprzez Damian68 » 21 lis 2015, 13:07

Może ktoś ma nowe doświadczenia z tym programem i mógłby się podzielić. Chodzi np o kasowanie inspekcji olejowej, kalibrację wtrysków. Chodzi o to żeby sobie nie narobić bigosu w aucie poprzez nieumiejętną obsługę programu. Może jakieś wskazówki, opisy które przydadzą się dla osób , które nie mają pojęcia o obsłudze programu.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 lis 2014, 15:26
Posty: 1196 (6/31)
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 5 2,0 Diesel Sport 2006
Mazda 3 2,0 LF 2004 Sedan
była
Mazda 323FBJ 1,6 16V2002
był
Opel Astra 1.8 16V

Postprzez Zbyk » 21 lis 2015, 18:39

Przede wszystkim to jeśli ktoś jest totalnie zielony z obsługą jakichkolwiek programów oraz windowsa to lepiej niech się za to nie bierze. Choć obsługa forscana oraz inspekcji olejowej i kalibracji wtrysków jest banalna, wystarczy nacisnąć klawisz i program sam dokona reszty.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 maja 2015, 13:19
Posty: 134 (3/3)
Skąd: Kutno
Auto: Mazda 6 Sport Wagon, GY 2006, silnik MZR-CD RF7J, 143KM

Postprzez Damian68 » 22 lis 2015, 12:00

Ale zawsze jakieś podpowiedzi się przydadzą.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 lis 2014, 15:26
Posty: 1196 (6/31)
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 5 2,0 Diesel Sport 2006
Mazda 3 2,0 LF 2004 Sedan
była
Mazda 323FBJ 1,6 16V2002
był
Opel Astra 1.8 16V

Postprzez tdiii » 18 maja 2016, 07:59

Czy są osoby które zgłębiły większą wiedzę w temacie analizy zapisanych PIDów i innych możliwości forscana?
Np. czy potrafią stwierdzić czy dane wartości PID są prawidłowe, a inne wskazują poważną usterkę.

Z tego co pamiętam w VAGu jest o tyle dobrze że przy wyświetlanej wartości z pomiaru, podpowiadana jest wartość/zakres wartości normalnych jakie powinny być wyświetlane podczas prawidłowej pracy silnika.

Czy macie w swoich forscanach funkcje serwisową związaną z adaptacją EGR? tzw. Reset EGR Valve Adaptations, w mojej wersji FORScana 2.3.1 w trybach serwisowych tego nie mam, a rozłączenie klem na kilka h nic nie daje :|

Obrazek
Załączniki
ODBII.JPG
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 kwi 2010, 18:14
Posty: 33 (0/1)
Skąd: Szczecin
Auto: Mazda 3
1,6 CDTI
2007

Postprzez YATES » 13 cze 2016, 12:22

Mam pytanie związane z programem Forscan. Jaka wersja tego programu będzie miała możliwość dokonania testu przelewowego wtryskiwaczy ? Mam teraz zainstalowanego Forscana i w zakładce Oscyloskop nie mam parametru FI_LRN ?
Forumowicz
 
Od: 25 cze 2012, 21:20
Posty: 146 (1/0)
Auto: Mazda 6 Kombi rocznik 2003 silnik 2,0 MZR-CD 136KM

Postprzez YATES » 31 sie 2016, 09:44

Mam pytanie , jak zrobić kalibrację wtrysków programem Forscan w samochodzie Mazda 6 GG/GY silnik 2,0 136KM ? Czy jest to w miarę proste , czy można coś uszkodzić ? Wszędzie są opisy do Mazdy GH , a nie mogłem znależć do Mazdy GG/GY
Forumowicz
 
Od: 25 cze 2012, 21:20
Posty: 146 (1/0)
Auto: Mazda 6 Kombi rocznik 2003 silnik 2,0 MZR-CD 136KM

Postprzez pawelsz » 14 wrz 2016, 21:32

Czy ktoś wie co zrobić żeby w forscanie pojawiły się w procedurach serwisowych opcje sprawdzenia i modyfikacji kodów wtryskiwaczy?

Mam z 8 funkcji serwisowych ale widze ze niektórzy mają ich dużo więcej i nie wiem dlaczego.
Czy to wina przerabianego elm ?
Forumowicz
 
Od: 25 mar 2009, 11:02
Posty: 144 (0/1)
Auto: Mazda 6 GG 2.0 D 136km Top Sport 2005

Postprzez maestro81 » 19 lis 2016, 21:44

skąd sciągnąć forscan-a dla win10 ?? ciągle pokazuje mi komunikat, że : nie można odnaleźć ścieżki" do pliku :/
Obrazek

Dobra rada:
Nie wstawaj, kiedy dzwoni budzik.
Oddzwonisz później :D
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 25 lip 2013, 20:08
Posty: 1150 (23/15)
Skąd: United Kingdom / Piła
Auto: Jest: MAZDA6 GH LF '08

Była: MAZDA BJ 323F 2.0 SPORTIVE 2003r

Postprzez benq323 » 20 lis 2016, 00:21

http://forscan.org/download.html ja stąd mam i działa

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Regeneracja DPF........info PW
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 31 mar 2009, 16:10
Posty: 1811 (22/16)
Skąd: Ostróda
Auto: Opel Signum 1,9 CDTI (Z19DT) 2004r

Postprzez Dziewul » 26 sty 2017, 23:16

Może ktoś podać link do zakupu pewnego ELM. Kupiłem już jeden i musiałem oddać. Program twierdził że jest to niskiej klasy klon. Pozdrawiam
Początkujący
 
Od: 3 paź 2016, 22:21
Posty: 6
Auto: Mazda Tribute 2.0 4WD 2001

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy Opinie i Poradniki