Ściemniacz oświetlenia w kabinie

Postprzez Xionc » 28 lip 2005, 17:31

Mam dla Was propozycje na wakacyjne popołudnie. Nie wiem które Madzie były wyposażone w ściemniacz oświetlenia (lampki pod sufitem) ale moja nie. Dlatego postanowiłem sobie taki bajer dorobić. Jest to super proste, musisz tylko potrafić zlutować ze sobą 5 kabelków i 3 elementy, także chyba sobie jakoś poradzisz. Zacznijmy od schematu:

sciemniacz.gif


Jak widać, cały ściemniacz ma 3 elementy: Tranzystor, rezystor i kondensator. Przed montażem musisz się w nie zapatrzeć. Na schemacie kondensator miał 1000uF, ale to stanowczo za mało (za szybko się wygasza). Metodą prób i błędów dobrałem 4700uF na 16V (albo 25V). Sam tranzystor podczas pracy grzeje się mocno, ale ponoć tak ma być (jest 90W a pracuje z żarówką 10W)
Cały układ montujemy na pająka :) czyli po prostu lutujemy elementy ze sobą w przestrzeni, następnie wszystko od siebie odizolowujemy plastrem i jest cacy. Radzę nie pomylić + z – kondensatora bo kondensator wybuchnie! Grubsza kreska w oznaczeniu to MINUS!! Rezystor można wlutować w dowolną stronę. Może być 51 Ohm, 0.25W, chociaż dla bezpieczeństwa lepiej chyba wrzucić pół watowy. Problem może być z tranzystorem, bo ma aż 3 nóżki :)

tranzystor.gif

...i wszytko jasne



A teraz jak się za to zabrać:
Wymontowujemy lampkę z podsufitki. W BG najpierw trzeba podważyć lekko szybkę, a pod nią są już 3 śrubki. Odkręcamy i odpinamy kostkę. Patrzymy ile mamy miejsca aby wrzucić nasz splastrowany układ i tak staramy się go wykonać. Po zmontowaniu układu tak, zeby wystawały z niego kilku cm przewody wracamy do naszej lampki. Kostka ma tylko 2 kable. U mnie oba były szare, chyba dla zmylenia przeciwnika. Jedno z nich to odłączany drzwiami minus (krańcówki) a drugi to plus. Plus idzie bez pośrednio na żarówkę (więc łatwo go zlokalizować), a drugi idzie do przełącznika ON/DOOR/OFF. Teraz przecinamy kabel który idzie z tego przełącznika do żarówki i wpinamy w to miejsce nasz układ wg schematu (jedną stronę z tranzystorem(3) do żarówki, a drugą z opornikiem do przełącznika. Natomiast masę musimy dolutować do jakiejś blaszki która na stałe jest przytwierdzona do karoserii. Taka konfiguracja będzie płynnie wygaszała żarówkę nawet jak ustawimy ją w pozycji OFF. Można wpiąć ją w inne miejsce, tak żeby wygaszała tylko podczas zamknięcia drzwi, a przełącznik OFF wyłączał natychmiast. Ale ja zamontowałem tak bo mi się podoba :–)

Czas dla niewprawionego elektronika: 2 godziny. Dla wprawionego 15 minut. Efekt: SUPER. Trwałość: nie wiem, dzisiaj zmontowałem, jak się spali to znaczy, że jednak ;)trzeba założyć radiator do tranzystora.

no wiec ta wersja z kondensatorem 4700 pali się przez jakies 5 sekund. Jeśli chcecie wersje ktora np pali się pełnym światłem przez ileś sekund, a po tem przygasa płynnie to trzeba uzyc juz 2 tranzystorów i kilku elementów więcej. Schemat też posiadam, dla chętnych wrzucę do wątku. Ale mi się ten podoba no i działa.

EDIT:

od czasu napisania posta urządzenie działa cały czas, codziennie jeżdzę samochodem, także jest ok. A aha, koszt około 4 -5zł ;)
Ostatnio edytowano 21 wrz 2005, 07:13 przez Xionc, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moja 323 BG GT '89 Myszata
Instalacja Kina Domowego Warszawa – zapraszam do mojego brata.
statusTest
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 2 cze 2004, 22:25
Posty: 2478 (5/25)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda6 2.0 '08

Postprzez bajer0 » 2 sie 2005, 18:27

Polecam lekture:
http://www.elektroda.net/samochod/

mtaranti napisał(a):http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=14228
to link do strony z układzikiem troszke droższym.


mtaranti napisał(a):Jest taki zestaw AVT 722 kosztuje w sklepie elektronicznym chyba z pięć złotych.
mam osobiscie zamontowany w swojej GE
Po podłączeniu mozna uzyskac kilka efektów.
-zapala się powoli i gaśnie powoli
-zapala się raptownie a gaśnie powoli
w obu przypadkach nie ma możliwości wyłączenia lampki tak aby sie nie zapalała po otwarciu dzrzwi.
-natomiast podłączając inaczej możemy uzyskać tylko:
zapala się raptownie a gaśnie powoli ale za to możemy całkowicie wyłączyć.




Robo napisał(a):A odnośnie tematu. Wśród tych bajerów jest tam również wspomniany układ który realizuje opóźniony i płynny sposób gaszenia oświetlenia wewnętrznego.
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sie 2004, 12:11
Posty: 1134 (0/3)
Skąd: Lodz
Auto: 626 GF FS `98

Postprzez mefyoo » 8 paź 2005, 00:13

W 323 BG jest fabrycznie ściemniacz, tylko że działa on tylko do podświetlenia stacyjki (przynajmniej u mnie tak było) lampka dachowa gasnie razem z zamknięciem dzwi. Dlatego u siebie podłączyłem lampke sufitową z zasilania lampki do podświetlania stacyjki, wystarczyło poprowadzic jeden przewód. :) Gorąco polecam wszystkim efekt znakomity. Światło gaśnie po przekręceniu kluczyka lub ściemnia się po 20 s od zamknięcia dzwi
Forumowicz
 
Od: 9 lip 2005, 14:13
Posty: 78
Skąd: Hrubieszów , woj. lubelskie
Auto: Mazda 323 F BG 1.6i GLX 91rok

Postprzez pawelc » 8 paź 2005, 21:41

mefyoopodłączyłeś bezposrednio czy przez przekażnik ?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sie 2005, 06:39
Posty: 1101 (2/0)
Skąd: Drawno
Auto: RX8 z z32se

Postprzez mefyoo » 9 paź 2005, 01:21

bezpośrednio, tylko że ja mam podświetlenie z diud led, żarówki chyba więcej ciągną prądu
Forumowicz
 
Od: 9 lip 2005, 14:13
Posty: 78
Skąd: Hrubieszów , woj. lubelskie
Auto: Mazda 323 F BG 1.6i GLX 91rok

Postprzez pawelc » 9 paź 2005, 08:42

to ja zostosuje mały przekażnik do sterowania oświetleniem w sumie to żaden problem u mnie dodatkowo oprócz stacyjki podświetla zamek kierowcy i zapala się w momencia wyłączenia centralnego czyli w sumie będzie niezły efekt ,zapali sie lampka w momencie wyłączenia alarmu :) i po co kombinować ze ściemniaczem jak w naszych mazdach w wiekszości juz taki jest :D
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sie 2005, 06:39
Posty: 1101 (2/0)
Skąd: Drawno
Auto: RX8 z z32se

Postprzez rutilus » 21 lut 2006, 23:31

A nie wystarczy kondensator (powiedzmy 2200uF/16V) podłączyć równolegle do żarówki za przełącznikiem?
No chyba że miejsca na kondensator jest za mało pod obudową lampki. Zależy w jakim autku...
rutilus
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 maja 2005, 20:37
Posty: 36
Skąd: Szczerców
Auto: 323f BG '94 1.6 16V LPG

Postprzez Teser » 8 kwi 2006, 11:12

Ja ostatnio kupiłem na allegro taki ściemniacz za 6 zł. Żadnych skomplikowanych schematów, dwa kabelki, żadna filozofia. Fakt że przez moją nieuwagę spaliłem jedną żarówkę ale później już bez żadnych komplikacji, A jak cudo ściemnia...:)
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 14 mar 2006, 18:21
Posty: 11
Skąd: Knurów
Auto: Mazda 323f 1,8 GT 16V DOHC '91

Postprzez Holly » 22 kwi 2006, 10:24

nie ma jak to gotowiec i Devil <ganja>
Adas powiedzial gdzie ktory kabelek (byly az 2) i po 3 minutach sciemniacz dzialal.
kupilem w nurauto za cale 19,90 PLN :D
sa takie samochody, ktore chce sie miec. nie dlatego, ze sa niezwykle funkcjonalne, nie dlatego, ze spelniaja "twarde" oczekiwania ich posiadacza, ale dlatego, ze maja "to cos"
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 8 paź 2004, 00:15
Posty: 131
Skąd: Warszawa
Auto: volvo S80 i audi A6

Postprzez Topaz » 22 kwi 2006, 19:26

A tutaj moje sprawdzone rozwiązanie ściemniania oswietlenia we wnętrzu:

sciemniacz2.png


Calkowity koszt wykonania to około 5zł. Działa pięknie i jest wyłączany stacyjką. :) Jak się komuś spodoba to mogę podesłać PCB w formacie Protela.

WERSJA PDF
Ostatnio edytowano 4 mar 2008, 15:51 przez Topaz, łącznie edytowano 1 raz
Zgadnij kotku, co mam w środku....
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 kwi 2006, 19:18
Posty: 477
Skąd: Białystok
Auto: M6 2.3 Sport

Postprzez Topaz » 27 cze 2006, 17:10

Dla odświeżenia piszę post pod postem, jesli ktoś chce taki ściemniacz jak opisałem to od jakiegoś czasu wystawiam je na allegro:

Cena jak widać na allegro to 10zł. Oczywiście dla użytkowników forum cena jest inna, zależna też od ilości kupionych na raz sterowników. Dla jednej sztuki cena dla forumowicza to 9zł, 2..10szt. 8zł, powyżej 10 – do uzgodnienia.

U mnie widzicie też jak to jest zrobione, bo nie ukrywam schematu czy części :) W razie zepsucia układu dostajecie drugi, po przysłaniu zepsutego. JEśli ktoś jest z Białegostoku lub okolic to można codziennie na miejscu dokonywać zakupu, czy wymiany, bądź montażu.
Ostatnio edytowano 17 sie 2006, 08:00 przez Topaz, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 kwi 2006, 19:18
Posty: 477
Skąd: Białystok
Auto: M6 2.3 Sport

Postprzez Grzesiek mx3 » 8 sie 2006, 20:58

hej a da sie to zamontowac w madzi mx3??
Forumowicz
 
Od: 7 sie 2006, 11:19
Posty: 41
Skąd: Puławy
Auto: Mazda Mx3 1.8 V6 24v BG 93

Postprzez Topaz » 17 sie 2006, 07:59

Grzesiek mx3 pewnie się da :) nawet jeśli miałbyś sterownie odwrotne to zawsze mozna dodać miniaturowy przekaźnik na wejściu krańcówek i wszystko zadziała :)

UWAGA, aukcji nie mam nieustannie lecz sterowniki – tak, wiec jeśli ktoś jest chętny zakupić to zapraszam na PW lub mailem z allegro. :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 kwi 2006, 19:18
Posty: 477
Skąd: Białystok
Auto: M6 2.3 Sport

Postprzez mX-MEN » 21 lis 2006, 12:28

Kupiłem niedawno od sp4ubw opisywany wyżej ściemniacz.

Dołączona instrukcja montażu pozwoliła na bezproblemowe podłączenie.Samo urządzenie objete gwarancją, wyposażone w regulator jest wykonane starannie i działa bezbłędnie.

Fotorelacja z opisem montażu do MX3 znajduję się na 12 str. mojego tematu w dziale NM czyli tutaj :
<czytaj> http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... &start=165
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lis 2005, 12:02
Posty: 1123
Skąd: Koneck
Auto: Xedos 6 KF '94 / Vivaro 1,9DI '03 / Fazer1 '11

Postprzez Mielcar80 » 19 kwi 2007, 19:12

Zmontowałem ściemniacz według schematu i wszystko było by super gdybym w swojej GE nie miał swiatełek w drzwiach <lol> Jak wyjmuje żaróweczki z drzwi wszystko jest OK. Jest jakiś sposób żeby powiększyc pojemność układu a zarazem wydłużyć czas gaśnięcia wszystkich żarówek?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 maja 2006, 11:11
Posty: 30
Skąd: Koszalin
Auto: mazda 626 2.016v GE FS LPG 93r

Postprzez Marcin » 20 kwi 2007, 15:48

Mielcar80 napisał(a):Zmontowałem ściemniacz według schematu i wszystko było by super gdybym w swojej GE nie miał swiatełek w drzwiach <lol> Jak wyjmuje żaróweczki z drzwi wszystko jest OK. Jest jakiś sposób żeby powiększyc pojemność układu a zarazem wydłużyć czas gaśnięcia wszystkich żarówek?

Dolaczam sie do pytania.
Sam zastanawialem sie nad montazem w/w urzadzenia,jednak jak czytam post kolegi to widze ze zaczynaja sie pewne "schody" w dzialaniu.
Efekt opoznionego przygasania wszyskich pieciu lampek bylby niesamowity.Jesli ktos zna sie na elektronice bardziej niz ja-prosze o jakies wskazowki.
Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 30 sty 2007, 01:18
Posty: 1649 (28/54)
Skąd: Śrem
Auto: Toyota Prius 2010

Postprzez Topaz » 22 kwi 2007, 20:27

Zamiast kombinować to po prostu zróbcie taki jak podałem schemat. Co prawda chyba nie widać schematu teraz ale mogę ponownie zamieścić. Wtedy ilość żarówek nie bedzie problemem ;)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 kwi 2006, 19:18
Posty: 477
Skąd: Białystok
Auto: M6 2.3 Sport

Postprzez Mielcar80 » 24 kwi 2007, 16:03

OK to jesli można prosimy o zamieszczenie schemaciku <jupi>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 maja 2006, 11:11
Posty: 30
Skąd: Koszalin
Auto: mazda 626 2.016v GE FS LPG 93r

Postprzez Topaz » 24 kwi 2007, 22:55

Już linki zostały zaktualizowane, na poprzedniej stronie widać schemat i można ściągnąć wersję PDF
Zgadnij kotku, co mam w środku....
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 kwi 2006, 19:18
Posty: 477
Skąd: Białystok
Auto: M6 2.3 Sport

Postprzez Marcin » 30 kwi 2007, 05:47

Moge miec problemy z czasem (praca) oraz dostepnoscia czesci (miejsce zamieszkania) a wiec czy aktualny jest cytat...

sp4ubw napisał(a):dokonywać zakupu


??
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 30 sty 2007, 01:18
Posty: 1649 (28/54)
Skąd: Śrem
Auto: Toyota Prius 2010

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

Moderator

Moderatorzy Opinie i Poradniki