Pielęgnacja lakieru

Postprzez artur01 » 21 maja 2010, 17:55

Sedan . 2 litry benzyna
artur01

Postprzez myManArm » 28 maja 2010, 17:22

Czy delikatne otarcie na drzwiach spowodowane przez jakiegoś nieuważnego osła (4 ryski tak po 5mm) da radę usunąć preparatem Meguiars ScratchX?

PS: I czy da to się zrobić w sposób 'ręczny'?
Forumowicz

Od: 16 gru 2008, 16:52
Auto: Mazda3 BL 1.6 2009

Postprzez malkolm » 28 maja 2010, 18:36

myManArm napisał(a):Czy delikatne otarcie na drzwiach spowodowane przez jakiegoś nieuważnego osła (4 ryski tak po 5mm) da radę usunąć preparatem Meguiars ScratchX?

PS: I czy da to się zrobić w sposób 'ręczny'?

to zależy na jaką głębokość są te ryski
Forumowicz

Od: 12 lis 2008, 14:30
Auto: 626DiTD GF 1998, astra2

Postprzez myManArm » 28 maja 2010, 19:59

"Test paznokcia" nie pokazuje różnicy – tak jakby zszedł sam lakier. A co do ScratchX – nawet jesli nie pomoże, to chyba nie zaszkodzi w sensie, jakies plamy, przetarcia. Pytam bo zamawiam sobie zestaw z Meguiars i nie wiem czy go brać. A może SwirlX albo UC (sam nie wiem). Na pewno będzie robione ręcznie.

PS: Znalazlem na allegro zestwa GC Shampoo+GC Liquid Wax za ~90 PLN i nie wiem czy brac. Szczególnie jesli chodzi o wosk.
Forumowicz

Od: 16 gru 2008, 16:52
Auto: Mazda3 BL 1.6 2009

Postprzez malkolm » 28 maja 2010, 21:37

myManArm napisał(a):"Test paznokcia" nie pokazuje różnicy – tak jakby zszedł sam lakier. A co do ScratchX – nawet jesli nie pomoże, to chyba nie zaszkodzi w sensie, jakies plamy, przetarcia. Pytam bo zamawiam sobie zestaw z Meguiars i nie wiem czy go brać. A może SwirlX albo UC (sam nie wiem). Na pewno będzie robione ręcznie.

PS: Znalazlem na allegro zestwa GC Shampoo+GC Liquid Wax za ~90 PLN i nie wiem czy brac. Szczególnie jesli chodzi o wosk.

jeśli będziesz robił ręcznie to chyba UC będzie najlepszym wyjściem, GC raczej odradzam, o wiele lepszy będzie #16
co do scratchX to raczej jest nie opłacalny bo jest go mało w, Uc albo swirlX jest dwukrotnie więcej
Forumowicz

Postprzez Fedu » 1 lip 2010, 20:34

Witam.Mam takie pytanie do znawców tematu...mam na lakierze ryski ...mogę pożyczyć polerkę ...ale nie wiem czy zrobię to sam. Mam pastę K2 TEMPO ale coś mi się wydaje że coś źle robię bo nie widzę prawie żadnej różnicy.
Myje samochód Gąbką, wycieram samochód do sucha, nakładam pastę, czekam 30s i wycieram pastę.Jedyny co dobre to to że woda szybciej spływa i nie ma zacieków. Ryski zostają nawet te malutkie.Poprzedni właściciel lubił myjnie automatyczne ,stąd na całym lakierze są ryski. Wytłumaczcie jak Lalikowi jak się tego pozbyć. Czy oddać samochód do lakiernika niech zrobi polerkę (trochę to drogie bo 300zł)? czy kupić pastę G3 i sam spolerować? kumpel ma polerkę.
Forumowicz

Od: 23 kwi 2009, 16:26
Auto: Mazda 6 GY 2.0 141km 03r Kombi
Był:
Xedos 6 CA KF 2.0 V6 98r

Postprzez J.B. » 1 lip 2010, 23:14

Pasta tępo to największe zło dla lakieru jakie może być, jest to produkt typu "maskujący" efekt po polerowaniu pasta tempo jest super ale po kilku myciach okazuje się ze rys jest więcej niż przed polerowaniem... pasta tempo działa tak ze zbiera drobinki lakieru / klaru i zapycha nimi rysy dlatego jest efekt gładkości i braku rys... niestety na chwile... po myciach materiał się wypłukuje i wracają rysy ze zdwojoną siłą.
Jak masz możliwość (pomieszczenie/ garaż do takiego zabiegu bez względnie wymagany) zrobienia sam polerki to lepiej zainwestuj w pasty i sam ja zrób lub jak masz możliwości finansowe oddaj do zakładu który zajmuje się tym profesjonalnie, ale nie LAKIERNIK (no chyba ze znajomy i wiesz ze nie zrobi tego źle i nie po zostawia hologramów), u nas w sklepie jest zestaw profesjonalnych past SCHOLLA do polerowania+wosk, którymi pracujemy i mogę je z czystym sumieniem polecić.
Pozdrawiam Kuba
M6 Sport Wagon GY 2.0 CiTD 154,6 Hp i 325,8 Nm
HeHeHeHeHe Cala Moc SERYJNA..... :D
www.cds-autospa.pl
Forumowicz

Od: 2 paź 2007, 19:21
Auto: Mazda 6 GY 2.0 Diesel '04

Postprzez AKURAT » 3 lip 2010, 16:02

doradźcie mi co na pierwszy raz :)

a więc będę probował pobawić się z moja madziula z 2003roku. Lakier raczej zadbany ale wosk by sie przydał, a wiec czy taki zestaw byłby dobry:
na przygotowanie powierzchni – SONAX Xtreme Wosk Polish & Wax Nr.3 Nano Pro
oraz wosk – sonax xtreme wax 1

czy taki zestaw byłby dobry?
czy do przygotowania powierzchni będzie dobry ten sonax? lakier jest zadbany
czy polecacie coś lepszego w podobnej cenie?

Dzięki za porady!
Obrazek
Forumowicz

Od: 9 lis 2008, 13:39
Auto: Mazda 6 2.0 Benz, 2003

Postprzez malkolm » 3 lip 2010, 21:57

AKURAT napisał(a):doradźcie mi co na pierwszy raz :)

a więc będę probował pobawić się z moja madziula z 2003roku. Lakier raczej zadbany ale wosk by sie przydał, a wiec czy taki zestaw byłby dobry:

Dzięki za porady!

ja bym bardziej coś pokombinował, jaką kwotę możesz wydać?? co masz już i na jakim efekcie ci zależy???
Forumowicz

Postprzez J.B. » 3 lip 2010, 22:35

Przede wszystkim GLINKA żeby to co zrobisz później utrzymało się jakiś dłuższy czas.
Pozdrawiam Kuba
www.cds-autospa.pl
Forumowicz

Postprzez AKURAT » 4 lip 2010, 09:35

malkolm napisał(a):
AKURAT napisał(a):doradźcie mi co na pierwszy raz :)

Dzięki za porady!

ja bym bardziej coś pokombinował, jaką kwotę możesz wydać?? co masz już i na jakim efekcie ci zależy???

kwote jaką dysponuję to około 100zł
co mam – nic :) na razie jedynie auto myłem szamponem, a teraz właśnie chciałbym coś zmienić ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 9 lis 2008, 13:39
Auto: Mazda 6 2.0 Benz, 2003

Postprzez Pankuba » 4 lip 2010, 13:46

AKURAT napisał(a):kwote jaką dysponuję to około 100zł

Skoro lakier ok, to widziałbym taki mini-zestaw:
– Glinka Sonüs 80 g (do pracy z glinką użyj wody z szamponem)
– Środek All in One: Poorboy's Ex Sealant with Carnauba (zabezpieczenie i woskowanie lakieru w jednym, łatwe stosowanie, można nakładać na słońcu)

Z moją pomocą powinieneś tylko nieznacznie przekroczyć stówkę (PW) :).

Tego Sonaxa możesz sobie odpuścić.
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 16:44
Auto: M6 GG '05 141 KM

Postprzez J.B. » 5 lip 2010, 21:31

Z przykrością informujemy ze produkty smartwax o pojemności 150 ml. NIE SĄ JUŻ DOSTĘPNE w naszej ofercie.
Pozdrawiam Kuba
www.cds-autospa.pl
Forumowicz

Postprzez Arturr0 » 5 lip 2010, 22:42

Witam,
Wczoraj zawoskowałem swoją maździę woskiem syntetycznym w płynie TURTLE Wax Ice, który kupiłem w zestawie z gąbka do nakładania oraz ze ściereczka z mikrofibry do polerowania. Zestaw widoczny na zdjęciu kupiłem w Tesco za niecałe 50zł.
Nałożenie wosku trwało około 20 minut, polerowanie około pół godziny. Najbardziej spodobało mi się to, że można również nanosić ten wosk na elementy plastikowe karoserii oraz na gumowe uszczelki szyb. I faktycznie, elementy te zostały odświeżone.
Lakier nabrał lustrzanego połysku. Zobaczymy teraz, jak długo potrwa ten efekt, bo specjalnie czasochłonne to nie było :P .

Zestaw:
Obrazek

Fragment karoserii po użyciu wosku:
Obrazek
Wszystko jest trudne, nim stanie się łatwe...
Forumowicz

Od: 24 cze 2010, 22:43
Auto: Mazda 3 BK 2,3 USA 2007r.
moja była 323F BJ 1,6 2002r.

Postprzez J.B. » 5 lip 2010, 23:06

No No ładnie się prezentuje :D ale za ta butelkę na masce a nie na ściereczce masz MINUSA <płacze>
Pozdrawiam Kuba
www.cds-autospa.pl
Forumowicz

Postprzez Pankuba » 6 lip 2010, 01:12

J.B. napisał(a):No No ładnie się prezentuje :D ale za ta butelkę na masce a nie na ściereczce masz MINUSA <płacze>

Ja bym dał jeszcze drugiego za to, że zaparkował pod drzewami (żywica itp.) <lol>

TW Ice to wg mnie na razie najlepsza opcja na rynku na zrobienie blachy na cacy w czasie ok. 40-50 minut z efektem wystarczającym spokojnie na jakieś 3-4 miesiące (jakieś 5 odwiedzin na myjni ręcznej).

Blask jest niezły.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez malkolm » 6 lip 2010, 11:44

Pankuba napisał(a):
J.B. napisał(a):No No ładnie się prezentuje :D ale za ta butelkę na masce a nie na ściereczce masz MINUSA <płacze>

Ja bym dał jeszcze drugiego za to, że zaparkował pod drzewami (żywica itp.) <lol>

TW Ice to wg mnie na razie najlepsza opcja na rynku na zrobienie blachy na cacy w czasie ok. 40-50 minut z efektem wystarczającym spokojnie na jakieś 3-4 miesiące (jakieś 5 odwiedzin na myjni ręcznej).

Blask jest niezły.

goście z kosmetykiaut robili testy tego wosku i zazwyczaj schodził po jednym, dwóch myciach,
ja jeśli na szybko miał bym robić auto wybrał bym Meguiar's Ultimate Quik Wax, stosowałem UQD i super się sprawował, a na dodatek miał niezłą trwałość jak na detailer, myślę że wosk będzie jeszcze trwalszy, cenowo bardzo zbliżony do ICE
Forumowicz

Postprzez Pankuba » 6 lip 2010, 19:48

malkolm napisał(a):goście z kosmetykiaut robili testy tego wosku

Jeśli nic nie przeoczyłem, to był to jeden gość i nie sprecyzował, czym się objawiało zejście tego wosku...
Ja po pięciu myciach nadal miałem charakterystyczny układ kropel na karoserii, połysk również ok.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez malkolm » 6 lip 2010, 21:48

Pankuba napisał(a):
malkolm napisał(a):goście z kosmetykiaut robili testy tego wosku

Jeśli nic nie przeoczyłem, to był to jeden gość i nie sprecyzował, czym się objawiało zejście tego wosku...
Ja po pięciu myciach nadal miałem charakterystyczny układ kropel na karoserii, połysk również ok.

http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... e&start=15 tutaj jest cały temat o tym wosku
Forumowicz

Postprzez mateu5z » 27 sie 2010, 22:32

simoniz ... i tyle w temacie:)
Forumowicz

Od: 22 mar 2008, 14:34
Auto: Mazda 323 F BA 1.8 16v '96
323F V6 2,0
Mazda rx8