< ja tego nie mówiłem>
wywalamy bańkę do osiedlowego śmietnika
Wymiana oleju we własnym zakresie.
dobrskim napisał(a):Co mam wyłączyć zeby silnik nie uruchomił się?
Wyjąć kostkę od aparatu, albo zdjąć przewody ze świec.
dobrskim napisał(a):I jeszcze: co to za preparat STP?
Płukanka.
dobrskim napisał(a):Podoba mi się opis Widelca, chętnie bym go naśladował
oby nie w tym:
Widelec napisał(a):wywalamy bańkę do osiedlowego śmietnika
Sprzedam sporo części do MX-6/626 GE KL
qbass napisał(a):oby nie w tym:
Widelec napisał:
wywalamy bańkę do osiedlowego śmietnika
wiesz, taki joke swoją drogą, to nie takie rzeczy widziałem wywalone do osiedlowego śmietnika...
Ostatnio edytowano 1 mar 2009, 00:53 przez Widelec, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 14 maja 2007, 23:13
Quick question.
Zmieniam olej na Midlanda Avanza 10w-40. Jedynie co wiem o wcześniejszym oleju jaki był zalany to to, że był to jakiś półsyntetyk. Lady nie miała pojęcia co jej tam kiedyś wlali, zapamietała tylko, że na butli było napisane "semi..."
Zastanawiam się czy zrobić płukanke czy nie. Dodam tylko, że nagle w przeciagu 300km wcielo mi 0,5l oleju, a wczesnije nawet 1mm na bagnecie nie ubyło... wsiąkło jak kamfora, a pod autem susza. Wczoraj jak odpaliłem autko po 24h puscilo bilawo-niebieskiego dymka przez jakąś minute Wcześniej nie widziałem/nie zwrociłem uwagi.
Mialem przestawiony rozrząd, palił jak smok, mało mocy i mocno go deptałem, żeby się jakoś bujał. Nie wiem, może przez to olej mi się przez bene rozrzedził? Jak polewało po garach i nie mogło dopalić?
PS.
A już się cieszyłem, że trafiłem na egz. który nie bierze oleju
Zmieniam olej na Midlanda Avanza 10w-40. Jedynie co wiem o wcześniejszym oleju jaki był zalany to to, że był to jakiś półsyntetyk. Lady nie miała pojęcia co jej tam kiedyś wlali, zapamietała tylko, że na butli było napisane "semi..."
Zastanawiam się czy zrobić płukanke czy nie. Dodam tylko, że nagle w przeciagu 300km wcielo mi 0,5l oleju, a wczesnije nawet 1mm na bagnecie nie ubyło... wsiąkło jak kamfora, a pod autem susza. Wczoraj jak odpaliłem autko po 24h puscilo bilawo-niebieskiego dymka przez jakąś minute Wcześniej nie widziałem/nie zwrociłem uwagi.
Mialem przestawiony rozrząd, palił jak smok, mało mocy i mocno go deptałem, żeby się jakoś bujał. Nie wiem, może przez to olej mi się przez bene rozrzedził? Jak polewało po garach i nie mogło dopalić?
PS.
A już się cieszyłem, że trafiłem na egz. który nie bierze oleju
- Od: 28 paź 2007, 16:48
Docent D napisał(a):Zastanawiam się czy zrobić płukanke czy nie
Zawsze warto przed zmianą oleju
Docent D napisał(a):przeciagu 300km wcielo mi 0,5l oleju, a wczesnije nawet 1mm na bagnecie nie ubyło...
Sprawdzałeś w dokładnie tym samym miejscu olej?
Sprzedam sporo części do MX-6/626 GE KL
qbass napisał(a):Docent D napisał(a):Zastanawiam się czy zrobić płukanke czy nie
Zawsze warto przed zmianą oleju
A nie rozszczelni mi to silnika? Właśnie przez ten ubytek mam czarne mysli
qbass napisał(a):Docent D napisał(a):przeciagu 300km wcielo mi 0,5l oleju, a wczesnije nawet 1mm na bagnecie nie ubyło...
Sprawdzałeś w dokładnie tym samym miejscu olej?
Zawsze sprawdzam w tym samym miejscu i zawsze po nocy (garaż)
- Od: 28 paź 2007, 16:48
ja chybba mam to samo z mx3 1.8v6 z 94 jak to naprawiles??????
jaki najlepiej kupic plyn doo plukania silnika podczas wymiany oleju??? a w skrzyni jak wymienic olej tez nie wiem jaki byl wczesniej??
- Od: 3 mar 2010, 09:04
- Auto: MX-3 1.8 V6 94'
Co panowie sądzicie o płukance w przypadku gdy silnik pracuje na oleju mineralnym? Jak wlewać płukankę- normalnie przez korek czy może lejkiem przez bagnet prosto do miski olejowej?
m126p > Polonez > VectraA2.0 > Xedos6
MZ251 > Y XJ600'86 > K ZR1100Zephyr
A500 > PSX > PS2 > X360
MZ251 > Y XJ600'86 > K ZR1100Zephyr
A500 > PSX > PS2 > X360
- Od: 13 cze 2009, 21:42
- Auto: 2.0 V6 CA
Poprzednim razem zmieniałem olej w warsztacie (wymiana gratis przy zakupie oleju u nich) ale tym razem zrobiłem to sam. Wszystko robiłem dobrze, przynajmniej tak myślę. W warsztacie wlali mi 4 litry, to ja też teraz kupiłem 4l, ale wlałem tylko plus/minus 3,5. Na bagnecie nie było jeszcze max. To dolałem trochę, odpaliłem silnik, poczekałem i dalej nie było więc wlałem wszystko. Rundka na nowym oleju, a po godzinie sprawdzam poziom i mam ponad 1cm przekroczone max. Dodam jeszcze że średni wyciek oleju mam 1l na 4000 km, bo mi cieknie na aparacie zapłonowym i spod pokrywy zaworów.
Co robić, spuścić czy czekać aż sam wycieknie. Jakie mogą być skutki z jazdą ponad stan?
Co robić, spuścić czy czekać aż sam wycieknie. Jakie mogą być skutki z jazdą ponad stan?
Sprzedam Mazdę 323f 1.5 1995 r ze świeżo odnowionym lakierem, nowe klocki łożysko i sworznie. Info na PW
- Od: 9 lip 2009, 04:58
- Auto: 323f 1995 1,5 Benzyna 88KM