Spawanie, klejenie zderzaków plastikowych
Strona 1 z 1
maselek napisał(a):Kupić urzywkę? Kleić? Czy spawać?
Gość spawał mi i kleił w poprzednim aucie – pieniądze wyrzucone w bloto – chyba, że sprzedajesz auto.
Efekt odbiegający od ideału a i tak widać robotę.
Proponowałbym zabezpieczyć, co by się nie rozpadło i jeździć na razie. Na wiosnę swap na taki sam używany zderzak
https://www.facebook.com/2become1photo – FOTOGRAFIA ŚLUBNA
- Od: 9 lis 2007, 11:41
- Auto: Mazda Xedos 6 CA KF '99 Back to Black
spawać się nie opłaca ... bo się rozejdzie
ściąg zderzak i
polecam żywica epoksydowa plus włókno szklane od tyłu załóż uzupełnisz też tym ten tą dziurę co Ci powstała.
Jest trochę roboty przy tym,
Koszta:
Denaturat 7zł , 35 zł żywica, włókno szklane tylko grube ~15zł, obowiązkowo rękawice i maseczka na nochal.
ściąg zderzak i
polecam żywica epoksydowa plus włókno szklane od tyłu załóż uzupełnisz też tym ten tą dziurę co Ci powstała.
Jest trochę roboty przy tym,
Koszta:
Denaturat 7zł , 35 zł żywica, włókno szklane tylko grube ~15zł, obowiązkowo rękawice i maseczka na nochal.
- Od: 18 gru 2008, 00:24
+ papier ścierny, najlepiej gruboziarnisty
Dobrze jest zmatowić od pupy strony powierzchnie klejoną. Możesz to zrobić nawet brzeszczotem do metalu – chodzi o nadanie tzw retencji – klej (w tym przypadku żywica) lepiej będzie się trzymać podłoża. Dla lepszego efektu np wywalenie pęcherzyków powietrza, możesz podgrzać przez kilka minut żywicę (już nałożoną) do 50-70st np suszarką do włosów Polecam jeszcze od strony lakierowanej obkleić wszystko taśmą samoprzylepną (nie ważnie jaką) i oczywiście kleić wszystko od tyłu. po ok 24 godzinach możesz przystąpić do szlifowania papierkiem wodnym, kończąc na gradacji 1200 i można malować Jeśli zrobisz wszystko w miarę porządnie i w czystych warunkach, to nie będziesz miał praktycznie śladu ...no chyba, że samochód oglądasz codziennie pod lupą
Niestety trzeba ściągnąć zderzak – inaczej zapomnij o jakimkolwiek naprawianiu Jak byś nie robił to będzie źle i będzie pękać...
Pozdrawiam
Dobrze jest zmatowić od pupy strony powierzchnie klejoną. Możesz to zrobić nawet brzeszczotem do metalu – chodzi o nadanie tzw retencji – klej (w tym przypadku żywica) lepiej będzie się trzymać podłoża. Dla lepszego efektu np wywalenie pęcherzyków powietrza, możesz podgrzać przez kilka minut żywicę (już nałożoną) do 50-70st np suszarką do włosów Polecam jeszcze od strony lakierowanej obkleić wszystko taśmą samoprzylepną (nie ważnie jaką) i oczywiście kleić wszystko od tyłu. po ok 24 godzinach możesz przystąpić do szlifowania papierkiem wodnym, kończąc na gradacji 1200 i można malować Jeśli zrobisz wszystko w miarę porządnie i w czystych warunkach, to nie będziesz miał praktycznie śladu ...no chyba, że samochód oglądasz codziennie pod lupą
Niestety trzeba ściągnąć zderzak – inaczej zapomnij o jakimkolwiek naprawianiu Jak byś nie robił to będzie źle i będzie pękać...
Pozdrawiam
- Od: 17 cze 2008, 23:48
- Auto: 323 BG 1.6 16V
&
626 GV 2.2i 12V
Jeśli zderzak się nie zdeformował i nie ma krzywych szpar z drugiej strony auta, to spoko możesz zrobić jak koledzy wyżej piszą i polakierować. Z drugiej strony jak Ci policzą 500 zł, to rozejrzyj się za przednim zderzakiem w kolorze – może wyjdzie taniej Powodzenia.
Koszt naprawy (przez kogoś kto tym się zajmuje) to 40-50zł i będziesz miał to bardzo dobrze zrobione...potem zostaje tylko lakiernik.
- Od: 27 lut 2008, 22:01
- Auto: Mazda6 2.0 ON 136KM [SPRZEDANA]
Skoda Octavia '03 2.0 PB+LPG 115KM
Jasne ze tak! Sa ludzie ktorzy sie tytlko tym zajmuja, uzupełniają ubytki takim samym rodzajem plastiku i wzmacniaja od wewnątrz. Sklej to u kogos kto sie tym zajmuje a zapłacisz ok 50zł mysle a u lakiernika powiedz ze chcesz zrobic w miare mozliwosci zaprawke to polakieruje Ci tylko połowe zderzaka i powinno sie wszystko zamknąć w kwocie 200-250zł. Taka opcja wg mnie byla by najlepsza bo nowy zderzak do Mazdy 6 pewnie jakies 250-300zł + lakierowanie jakies srednio 300zł + przezbrojenie zderzaka i jakies na moje oko 600-700zł nie Twoje
NIE KLEJ PLASTIKOWEGO ZDERZAKA ŻYWICĄ!! zderzak jest elastyczny a zywica sztywna pozatym pękniecie trzeba "przespawać" bo sie tego nie zaszpachluje.
U lakiernika dowiedz sie czy stosuje szpachlowke na plastik bo takowa spachlowka jest elastyczniejsza a jak by nie był sklejoy i tak bedzaie musial jej troche uzyc
NIE KLEJ PLASTIKOWEGO ZDERZAKA ŻYWICĄ!! zderzak jest elastyczny a zywica sztywna pozatym pękniecie trzeba "przespawać" bo sie tego nie zaszpachluje.
U lakiernika dowiedz sie czy stosuje szpachlowke na plastik bo takowa spachlowka jest elastyczniejsza a jak by nie był sklejoy i tak bedzaie musial jej troche uzyc
- Od: 14 lis 2008, 18:12
- Auto: 323F BA 98rok 1.5 Z5
Miałem bardzo podobną usterkę w mojej Maździe, postanowiłem zawieźć zderzak do spawacza. Zespawał od wewnątrz jakoś, uzupełnił dziurę i ani śladu . Koszt to 70 zł , + lakiernik który wymalował za 100 zł policzone jak od elementu . Pomalowane bardzo ładnie , nie widać żadnego śladu że coś było robione Także polecam wziąść pod uwage takie rozwiązanie
- Od: 9 paź 2008, 12:52
- Auto: Mazda 323F BA 1,8 BP 97'
No pewnie! Jak jest usterka zderzaka z jednej strony to spokojnie mozna robic zaprawke po ktorej nie powinno byc widac roznicy. Nie radze robic takich operacji z Zywica na wlasna reke bo Mazda 6 to nie Golf 2! A z doswiadczenia wiem ze dlugo by Ci to nie wytrzymalo. Niech bedzie zrobione profesjonalnie:)
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
ja miałem podobna przygodę i też zastanawiam się nad spawaniem, bo wg mnie uszkodzenie nie jest poważne, a domowym sposobem może wyjść nieciekawie...
Przy okazji mam pytanie czy możecie polecić jakiegoś magika od spawania plastików w Warszawie i ew. lakiernika co takie drobiazgi robi?
Przy okazji mam pytanie czy możecie polecić jakiegoś magika od spawania plastików w Warszawie i ew. lakiernika co takie drobiazgi robi?
pozdrawiam
Tomek
Tomek
Zimą plastik jesat twardy i nawet malutkie uderzenie moze doprowadzić do pęknięć zderzaka. Najlepiej poszukać na internecie "klejenie plastików" albo podjechac do dobrego lakiernika. Jesli to jakas drobnostka to tez napewno to naprawi.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
mam samą opalarkę STEINEL – bardzo dobra firma....ale nie robiłbym sam zderzaka, wolałbym dać komuś (kto się na tym zna) do klejenia...
- Od: 27 lut 2008, 22:01
- Auto: Mazda6 2.0 ON 136KM [SPRZEDANA]
Skoda Octavia '03 2.0 PB+LPG 115KM
To ja troche odkopie temat. zima podczas zawracania zachaczylem o cos, myslalem ze to kraweznik a jak sie okazalo to bylo obrzeże trawnika wykonane z kamieni, ostrymi koncami ustawionymi do gory... efekt jest taki: http://www.imagebam.com/gallery/hu59dgagzif2t4b4kytmwtvtb439kl02/
kwalifikuje sie to na klejenie lub spawanie? i gdzie moge dostac te plastiki ktore sa pod silnikiem? na trzecim zdjeciu widac jakie sa starte. zderzak pekl, poluzowalo sie wszystko i podczas szybszej jazdy, gdy wiatr mocniej zawieje albo przy mijaniu sie z tirem plastik sie odgina i slicznie trze o asfalt... mam tak z lewej i prawej strony z tymi plastikami pod silnikiem. jakies porady? sugestie? i jaki jest koszt takiego spawania? to sie na cm liczy czy od calosci kasuja?
kwalifikuje sie to na klejenie lub spawanie? i gdzie moge dostac te plastiki ktore sa pod silnikiem? na trzecim zdjeciu widac jakie sa starte. zderzak pekl, poluzowalo sie wszystko i podczas szybszej jazdy, gdy wiatr mocniej zawieje albo przy mijaniu sie z tirem plastik sie odgina i slicznie trze o asfalt... mam tak z lewej i prawej strony z tymi plastikami pod silnikiem. jakies porady? sugestie? i jaki jest koszt takiego spawania? to sie na cm liczy czy od calosci kasuja?
- Od: 2 gru 2009, 21:26
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 16v 98'
wujekkuna napisał(a):Spawanie to dobra rzecz jak zabieg wykonuje specjalista
Popieram. Jak mi zderzak pospawali to praktycznie nie było różnicy przed i po. Wykonali fachową robotę.
- Od: 15 kwi 2007, 16:41
- Auto: Francuskie Kombi
Moja ex:Mazda 323F BJ
Strona 1 z 1