Moje DiTD pracowało tylko na Forte + śladowe ilości ON... i? jest czyste
Popękane uszkodzone tłoki w silnikach Mazda 6 i MPV citd
1, 2
Riki napisał(a):Jako przedstawiciel i dystrybutor Forte nie mogę się do końca z Tobą zgodzić![]()
![]()
Moje DiTD pracowało tylko na Forte + śladowe ilości ON... i? jest czyste
są różne rodzaje tego plynu,
jest taki chyba najbardziej popularny, który w odp. stosunku dodaje się do paliwa i taki którym można bezpośrednio czyścić systemy wtryskowe.
pozdr.
E.
Ostatnio edytowano 26 lut 2011, 00:38 przez Enduro, łącznie edytowano 1 raz
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Grzyby napisał(a):To jeden i ten sam. Są różne sposoby użycia
ja osobiscie mialem te plyn z runku anglojezycznego i na opakowaniu, wg instrukcji producenta,
butelka powinna byc stosowana na zbiornik ok. 60 L.
a tu fotka uszkodzen, o ktorych w tym poscie mowa:

Ostatnio edytowano 13 wrz 2010, 23:52 przez Enduro, łącznie edytowano 1 raz
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
bieski napisał(a):Aktualnie z moim autkiem jest wszystko w porządku....
Forte to profilaktyka, a nie panaceum... Niektórzy traktują je jako lekarstwo i stosują dopiero jak się coś dzieje, a moim skromnym zdaniem powinno się je stosować przede wszystkim wtedy, gdy nic się nie dzieje, tak na wszelki wypadek, co by mieć przynajmniej czyste sumienie w stosunku do tej lalki, którą dojeżdżamy...
rafusmaximus napisał(a):....
Forte to profilaktyka, a nie panaceum... Niektórzy traktują je jako lekarstwo i stosują dopiero jak się coś dzieje, ....D
dobrze prawisz !
pozdr. E
Myślę, że nie masz co czekać – po prostu zalej zbiornik do pełna, zalej do tego Forte (albo w odwrotnej kolejności, ale w odstępie minuty
) i heja. Czy będziesz śmigał po trasie, czy po mieście to i tak swoje powinno zrobić.

Z tymi tłokami to jednak prawda! Mnie spotkało to samo, do wymiany dwa tłoki, ale cylindry jak nowe, więc koszty nie duże i sam naprawiałem, więc trochę zaoszczędziłem;) Moim zdaniem taki rzeczy nie powinny się dziać w samochodzie osobowym, prędzej powinien się utrzeć niż pęknąć, ale co ja tam wiem...
- Od: 31 mar 2009, 22:14
- Auto: Mazda5 Sport 2.3i 166KM A/T 2006
przyczny, są wg mnie, dwie:
pierwsza to problem z wtryskiem paliwa i to on powoduje zbyt duże wysilenie tłoków i ich pękanie w efekcie.
natomiast druga to w pewnym sensie wada materiału tłoków, raczej kiepsko dopracowane lub nieprzygotowane do takich anomalii pracy spowodowanych uszkodzeniami poprzez m.in. paliwo i jego jakość..pozdr.E
pierwsza to problem z wtryskiem paliwa i to on powoduje zbyt duże wysilenie tłoków i ich pękanie w efekcie.
natomiast druga to w pewnym sensie wada materiału tłoków, raczej kiepsko dopracowane lub nieprzygotowane do takich anomalii pracy spowodowanych uszkodzeniami poprzez m.in. paliwo i jego jakość..pozdr.E
Ostatnio edytowano 15 lut 2011, 21:46 przez Enduro, łącznie edytowano 1 raz
w tłoku od spodu są dwie dziurki i wewnątrz tłoka pomiędzy tymi dziurkami jest kanał, podczas pracy silnika u dołu cylindra jest taka rurka która sika olejem w jeden z tych otworów w tłoku, pewnie dla chłodzenia, ale kanał ten powoduje, że pomiędzy dziurą na pierścień olejowy a tym kanałem jest tylko kilka mm i z drugiej strony od góry tłoka pomiędzy otworem w tłoku w którym spręża się i spala mieszanka a tym kanałem znowu jest tylko kilka mm... A do tego różnica temperatur od strony komory spalania i tego kanału chłodzonego olejem, do tego aluminium i lekkie niedomaganie wtrysku = awaria 
- Od: 31 mar 2009, 22:14
- Auto: Mazda5 Sport 2.3i 166KM A/T 2006
1, 2