Czujnik załączający wentylator – problemy, pytania, porady, Comprex

Postprzez astarot20 » 20 sie 2009, 21:03

w mojej jest 2 ale obydwa były odpięte niewiem w jakim celu i teraz niewiadomo gdzie je wpiąć
Forumowicz
 
Od: 20 sie 2009, 19:53
Posty: 112
Skąd: Jasło
Auto: Mazda 626, 2.0 Comprex, 96 rok

Postprzez MazDarek » 20 sie 2009, 21:03

Hazu napisał(a):jezeli jest więcej to coś było kombinowane.

...albo jest klima.
Pozdrawiam,
Darek

Kiedyś z Mazdowsza teraz na bezmaździu...
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 25 gru 2004, 14:35
Posty: 1332
Skąd: Ząbki
Auto: Scenic I ph I / Scenic II ph II / Moto: Kawa ER5

Postprzez astarot20 » 20 sie 2009, 21:04

jest klimatyzacja
Forumowicz
 
Od: 20 sie 2009, 19:53
Posty: 112
Skąd: Jasło
Auto: Mazda 626, 2.0 Comprex, 96 rok

Postprzez Hazu » 20 sie 2009, 21:19

MazDarek napisał(a):Hazu napisał:
jezeli jest więcej to coś było kombinowane.

...albo jest klima.

właśnie w comprexach nie było drugiego wentylatora nawet jak miał klimatyzację (przynajmniej w niekórych modelach)
Forumowicz
 
Od: 17 paź 2005, 20:11
Posty: 3780 (0/5)
Skąd: Lublin

Postprzez astarot20 » 20 sie 2009, 21:23

A może ktoś ma taka mazde z klima i mógłby przesłać zdjęcie chłodnicy to porównał bym czy to jest orginalna chłodnica czy jakaś inna
Forumowicz
 
Od: 20 sie 2009, 19:53
Posty: 112
Skąd: Jasło
Auto: Mazda 626, 2.0 Comprex, 96 rok

Postprzez astarot20 » 21 sie 2009, 20:06

czy ta chłodnica
Kod: Zaznacz cały
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=719622187

Będzie pasaowac do mazdy 626 z 96 roku z silnikiem 2,0 comprex z klimatyzacja
i ile ma mieć wentylatorów dwa czy jeden
Forumowicz
 
Od: 20 sie 2009, 19:53
Posty: 112
Skąd: Jasło
Auto: Mazda 626, 2.0 Comprex, 96 rok

Postprzez marek63hd » 22 sie 2009, 10:51

Teoretycznie wygląda tak samo.Zapytaj może się sprzedającego o wymiary.Czy comprex z klimą miał dwa wentylatory,tego nie wiem.Możliwe że poprzedni własciciel zrobił "patent" ;)
m63hd MOTOCYKLE SĄ WSZĘDZIE
www.weteran.warszawa.pl
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 2 sty 2006, 16:09
Posty: 158
Skąd: Warszawa

Postprzez astarot20 » 22 sie 2009, 13:46

no właśnie wygląda tak samo tylko że z tego co widze ma uchwyty na jeden wentylator a u mnie są dwa tylko że ta chłodnica jest co mam jest chyba jakaś inna bo kupiłem niedawno ten samochód i n iewiem o ktos z nim robił a nie moge znaleźć nigdzie zdjęcia oryginalnej chłodnicy do tego modelu żeby porównać czy moja to orginał czy jakas dopasowywana.
Forumowicz
 
Od: 20 sie 2009, 19:53
Posty: 112
Skąd: Jasło
Auto: Mazda 626, 2.0 Comprex, 96 rok

Postprzez karaluch85 » 23 sie 2009, 17:48

Ja mam Comprexa z klimą fabryczną, ale z roku 93, dlatego w wersji z 96 mogły być zmiany..
u mnie jest tylko wentylator na chłodnicy silnika.

Może ta informacja Ci pomoże a może nie :D dla pewności sprawdź na stronie z VINami => http://www.japancars.ru/cat/mazda/index.php i tam możesz dokładnie sprawdzić co twój samochód powinien posiadać (zakładam że klimatyzacja u Ciebie to nie samoróbka).
Pozdrawiam!
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 maja 2008, 09:47
Posty: 37
Skąd: Warszawa

Postprzez astarot20 » 23 sie 2009, 20:49

wielkie dzięki klima jest orginalna wpisałem numer nadwozia i na schematach widać że jest jeden wentylator i chłodnica jest troche inna niz ta co ja mam wiec teraz wiem co już kupic a jeszcze jedno pytanie czy wy w swoich chłodnicach macie jakiś czujnik temperatury bo mi mechanik mówi ze chłodnica musi być z takim czujnikiem bo on steruje kiedy ma sie wlączać wentylator a w tej co mam niema nic takiego i mam spuienty na krótko wentylator i chodzi cały czas
Forumowicz
 
Od: 20 sie 2009, 19:53
Posty: 112
Skąd: Jasło
Auto: Mazda 626, 2.0 Comprex, 96 rok

Postprzez Myjk » 23 sie 2009, 20:55

astarot20, połączyłem Twój temat z wątkiem zapoczątkowanym przez Ciebie dzień wcześniej.
Przemyśl na następny raz co robisz – tematów Ci u nas dostatek.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5811 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: M6'07 GG CR A+

Postprzez karaluch85 » 24 sie 2009, 08:10

Tyle o ile mi wiadomo o tym kiedy włączyć ma się wentylator chłodnicy decyduje termostat umieszczony na takim gumowym grubym wężu odchodzącym z góry chłodnicy (takie metalowe kolanko),
jedyny czujnik na chłodnicy jaki kojarzę to czujnik poziomu płynu (wody w chłodnicy).

Pozdrawiam!
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 maja 2008, 09:47
Posty: 37
Skąd: Warszawa

Postprzez marek63hd » 24 sie 2009, 16:26

Konkretnie czujnik załączający wentylator jest umieszczony na powrocie wody przy głowicy,pomiędzy głowicą a termostatem.Jest na samym wierzchu.Drugi czujnik pod termostatem,daje sygnał na wskażnik temperatury.Jeżeli odepniesz wtyczkę z tego czujnika na górze, wentylator włącza się na stałe. astarot20 jak dojdziesz z tym do ładu,kontroluj układ chłodzenia,myślę że ktoś coś mocno kombinował.
m63hd MOTOCYKLE SĄ WSZĘDZIE
www.weteran.warszawa.pl
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 2 sty 2006, 16:09
Posty: 158
Skąd: Warszawa

Postprzez astarot20 » 25 sie 2009, 15:03

znalazłem taką chłodnice firmy NRF za 720zł jak by ktoś chciał to podaje numer telefonu 790364232
Forumowicz
 
Od: 20 sie 2009, 19:53
Posty: 112
Skąd: Jasło
Auto: Mazda 626, 2.0 Comprex, 96 rok

Postprzez vilkolak » 5 lip 2010, 21:18

witam,

moj problem wyglada tak ze ledwo odpale auto i po kilku sejundach juz zalacza sie wntylator na chlodnicy,
myslalem ze to czujnik na termostacie ale jak go wypne to i tak zalacza :/

czy jest tam gdzies jeszcze przy wentylatorze jakis termistor albo cos w tym stylu?
626.za.pl
NO MORE VOLKSWAGEN !!!
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 lip 2009, 20:41
Posty: 149
Skąd: Hańczowa/Gorlice
Auto: była Mazda 626 GD 2.0 D
była Mazda 626 GE 2.0 D COMPREX
jest Mazda 626 GE 2.0i 16V 4WD

Postprzez Tomcio1972 » 6 lip 2010, 09:20

masz klimę ? może tu jest przyczyna
u mnie jest na odwrót wentylator prawie wcale sie nie załącza i też nie wiem co mu dolega a temperaturę mam w połowie skali
Tomcio1972 ;–)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 15 maja 2009, 21:05
Posty: 245
Skąd: Strzyżów n/Wisłokiem
Auto: mazda 626 comprex RF-CX 1995 była obecnie 121 db 1991 1,3benzin

Postprzez vilkolak » 6 lip 2010, 12:21

mam klime ale narazie jest wogole odlaczona bo padl kompresor i szukam jakiegos

a wskazowka u mnie przechodzi troche poza polowe skali
626.za.pl
NO MORE VOLKSWAGEN !!!
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 lip 2009, 20:41
Posty: 149
Skąd: Hańczowa/Gorlice
Auto: była Mazda 626 GD 2.0 D
była Mazda 626 GE 2.0 D COMPREX
jest Mazda 626 GE 2.0i 16V 4WD

Postprzez zadra » 6 lip 2010, 21:43

w jaki sposób odłączyłeś klimatyzację?

Nie ma siły!! te 12V z powietrza się nie bierze!!!
może od czujnika temp. coś się "skleiło" i przekazuje zasilanie non stop?
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Forumowicz
 
Od: 27 cze 2007, 17:07
Posty: 1223 (3/30)
Skąd: z odmętów
Auto: Wysokich lotów lwie szczenię które non stop daje w gaz
407 z EW10J4

Postprzez vilkolak » 7 lip 2010, 06:47

no wlasnie non stop to nie, bo wczoraj na przyklad padalo i bylo chlodniej i sie wlaczyl dopiero po jakichs 2