podbijam temat, aby nie zaginął w gąszczu różnych zapytań.
Dziś zaspokoiłem własną ciekawość i udało mi się pomierzyć ciśnienie doładowania w comprexie.
Wykonałem kilka zdjęć, mam również nagrania kiepskiej jakości wykonane telefonem, nie będę tych nagrań wklejał, bo nie wiem jak. Jeśli ktoś jest ciekaw nagrań, to z chęcią wyślę na podany email.
Troszkę o pomiarach.
Zastanawiałem się ile może wynosić ciśnienie doładowania... gdzieś na forum znalazłem informację, że ok 0,7 bar, ktoś napisał, że niecały 1bar...hmmm..
Aby to sprawdzić wykorzystałem miejsce w kolektorze dolotowym w którym fabrycznie wkręcony jest rezystor grzejny i na jego miejsce wkręciłem przygotowany wcześniej króciec i zestaw złączek instalacyjnych znalezionych w piwnicy.
Wzorcowy manometr wyskalowany jest w MPa, lecz jego maxymalne wskazanie to 0,06Mpa, czyli 0,6 Bar.
Aby była jasność – na górze manomatru mamy wskazanie 0,3bar.
Zdjęcia z drobnym komentarzem:
miejsce zamontowania przyłącza pomiarowego:

Aby się wpiąć niestety musiałem zdemontować rurę dolotową z filtra powietrza.
pierwszy pomiar wykonałem stosując manometr wyskalowany na większe ciśnienie – nie wiedziałem wtedy, czy docelowy manometr nie będzie za słaby, gdybym go "przekręcił" to by mi w robocie "ukręcili".. bo wypożyczyłem go z firmy.

Uploaded with
ImageShack.us wstępny pomiar wykazał,że obawy były niepotrzebne i mogłem przejść do drugiego etapu.
Na obrotach jałowych manometr nawet nie drgnął, za to po podwyższeniu troszkę wyżej..

W zasadzie to byłoby na tyle, kilka pomiarów, kilka zdjęć w większości podobnych do siebie..

Uploaded with
ImageShack.usMoże troszkę o przyroście ciśnienia.
Gdy równomiernie podnosimy prędkość obrotową silnika ciśnienie w pewnym momencie szybuje od zera do wartości docelowej oscylującej w zakresie 0,15 do 0,2 bar.
Jeśli szybko naciśniemy pedał przyspieszenia, ciśnienie poszybuje powyżej tych wartości, lecz szybko zostanie obcięte poprzez układ zabezpieczający.

Uploaded with
ImageShack.usNatomiast gdy bardzo szybko i energicznie depniemy gaz "do dechy" ciśnienie chwilowe osiąga wartości kilkakrotnie przekraczające wartość pracy w warunkach normalnych:

Uploaded with
ImageShack.us
Przypuszczam,że dzieje się tak dlatego,iż układ zabezpieczający działa z pewnym opóźnieniem i nie nadąża za obrotami rozpędzonej sprężarki.
Oczywiście sytuacja taka może mieć miejsce tylko i wyłącznie na biegu jałowym ponieważ pod obciążeniem, w czasie jazdy zdaży się to tylko wtedy, gdy wciśniemy jednocześnie gaz do dechy oraz sprzęgło-a skoro szanujemy swoje auto i zależy nam na sprawnym sprzęgle to sytuacja taka nie będzie miała miejsca.
Niestety nie jestem w stanie powiedzieć przy jakich obrotach silnika zaczyna wzrastać ciśnienie w dolocie.
Nie miałem żadnego pomocnika,który mógłby siedząc w kabinie obserwować obrotomierz.
Przypuszczam,że przyrost ciśnienia zaczyna się w okolicy 2000obr/min, a zadziałanie zabezpieczenia w okolicy 4500-5000 obr/min.
Żona obserując moje poczynania z okna mieszkania stwierdziła,iż w czasie gazowania mazda znacznie wydajniej kopciła(wzrost ciśnienia w dolocie i nadmiar powietrza powodował nieprawidłowe spalanie mieszanki w cylindrach i nadmierne dymienie).
Czas na wnioski..
Potwierdziły się głosy,że mazda comprex nie jest stworzona do wyścigów.
Pracuje bardzo ładnie gdy zachowujemy zdrowy rozsądek i nie nadwyrężamy pedału gazu.
Daje się nią sprawnie poruszać, łykać kilometry szos i do tego jest przeznaczona.
Jeśli chcesz efektownie ryszać spod świateł, to do tego nadaje się cała rzesza innych modeli aut.
Jeśli chcesz jeździć efektywnie, to spokojnie możesz cieszyć się z dość nietypowego rozwiązania jakim jest połączenie silnika wysokoprężnego z wynalazkiem początku XX wieku,jakim jest sprężarka comprex.
Zdziwiła mnie jedynie niska wartość doładowania, spodziewałem się ciśnień w okolicy 0,5..0,7 bar a tu niespodzianka..
Wyjątkowe soft turbo, które mimo wieku cieszy oko, ucho i jednocześnie pozwala dość sprawnie odpychać się po naszych dziurawych i pokręconych polskich drogach.
W związku z tym iż moja sprężarka jest po regeneracji chciałbym porównać wartości ciśnień w aucie, które jeździ na fabrycznej sprężarce.
Podejmie ktoś wyzwanie?