Witam.
Ostatnio kilka razy zdarzyło mi się, że podczas otwierania bagażnika załączył się alarm.
Na niemieckim forum jest na to obszerny wątek i w okolicach połowy roku mazda zaczęła wgrywać jakieś skuteczne aktualizacje, które ten problem rozwiązały (wcześniejsze nic nie dawały). Podobnie jak i u nas jedne ASO robi to od kopa a inne nie zna tematu, dlatego mam pytanie czy ktoś już się napotkał z tym problemem i czy zgłaszał to już do ASO – jak tak to do którego.
PS: Swoją drogą tam więcej osób miało ten problem niż nas jest tutaj do kupy, więc coś czuję że będę przecierał z tym problemem szlaki Nie ma na to reguły i dzieje się to niezależnie od tego w jaki sposób otwieramy klapę (noga, przycisk na klapie czy na pilocie – auto oczywiście musi mieć uzbrojony alarm).
Pozdrawiam
krabdul
Alarm przy otwarciu klapy
Strona 1 z 1
Może tak może nie – u mnie póki co od dłuższego czasu spokój – tak jakby od wymiany baterii w kluczyku. Być może jest jakiś problem z czułością anten, bo otwieranie klamką odżyło po wymianie baterii.
Dzwoniłem wczoraj umówić się na wymianę oleju i przy okazji Pan sprawdził moje auto i faktycznie czeka na mnie ta akcja, ale o samych problemach z klapą póki co nie słyszał.
Mówił, że jest aktualizacja 3ch systemów – alarm, aku i coś jeszcze, ale mi wyleciało z głowy.
Dzwoniłem wczoraj umówić się na wymianę oleju i przy okazji Pan sprawdził moje auto i faktycznie czeka na mnie ta akcja, ale o samych problemach z klapą póki co nie słyszał.
Mówił, że jest aktualizacja 3ch systemów – alarm, aku i coś jeszcze, ale mi wyleciało z głowy.
Dzisiaj pojechałem na wymianę opon.
Auto pozostało z włączonym jedynie zapłonem, tak aby pozycja automatycznej skrzyni była na N oraz z wyłączonym hamulcem postojowym (swoją drogą ciekawa sprawa, że nie da się wyłączyć hamulca postojowego, przy lewarku na N i całkowicie wyłączonym zapłonem).
Operacja trwała około15 minut.
Wsiadam do auta i okazuje się, że jest rozładowany akumulator. Podpięcie 5 min pod prostownik i silnik się uruchamia.
Oczywiście wgrana kampania AL035.
Auto 17tys przebiegu produkcja wrzesień 2019
Mamy taką sytuację już 2gi raz
Auto pozostało z włączonym jedynie zapłonem, tak aby pozycja automatycznej skrzyni była na N oraz z wyłączonym hamulcem postojowym (swoją drogą ciekawa sprawa, że nie da się wyłączyć hamulca postojowego, przy lewarku na N i całkowicie wyłączonym zapłonem).
Operacja trwała około15 minut.
Wsiadam do auta i okazuje się, że jest rozładowany akumulator. Podpięcie 5 min pod prostownik i silnik się uruchamia.
Oczywiście wgrana kampania AL035.
Auto 17tys przebiegu produkcja wrzesień 2019
Mamy taką sytuację już 2gi raz
Strona 1 z 1