Witam,
Ostatnio przy otwieraniu auta usłyszałem dźwięki z komory silnika, które przypominają te, które wydawały kiedyś samopoziomujące się reflektory albo uaktywniające się przekaźniki w ciężarówce. Najbardziej przypominają mi hałasy "kalibrującego się" ekspresu do kawy ...
Jestem przekonany, że do tej pory tych dźwięków nie było, bo przecież nie zacząłem nagle lepiej słyszeć... Co ciekawe, słychać to tylko za pierwszym otwarciem. Gdy po chwili zamykam i znów otwieram – dźwięków nie ma. Gdy powtarzam po kilkunastu minutach – znowu je słychać. Wsłuchiwałem się nawet przy otwartej masce i wydaje się, że dźwięk dochodzi z przestrzeni pomiędzy silnikiem a przegrodą, ale nie widać żadnego ruchu... Jak tam w Waszych CX-30 ?
Dźwięk z komory silnika przy otwieraniu auta
Strona 1 z 1
No wizyta z tym w serwisie , sprawi mechanikom dużo radości
Auto ma kupę automatyki i musi ją przygotować lub wygasić po wyłączeniu.
Czasem zdarza się że w garażu auto się nie zamyka. Podejście na drugi dzień i złapanie za klamkę odryglowuje drzwi ( bo są otwarte ), ale spod maski docierają wspomniane dźwięki. I to wszystko bez otwierania drzwi.
Auto ma kupę automatyki i musi ją przygotować lub wygasić po wyłączeniu.
Czasem zdarza się że w garażu auto się nie zamyka. Podejście na drugi dzień i złapanie za klamkę odryglowuje drzwi ( bo są otwarte ), ale spod maski docierają wspomniane dźwięki. I to wszystko bez otwierania drzwi.
Mam zainstalowany Battery Guard , aby monitorować akumulator, z którym ma problemy. Odgłosy, które mam też w moim aucie, powodują skoki napięcia .Mianowicie po odgłosie pochodzącym z komory silnika ewidentnie napięcie wzrasta tak jakby jakieś sterowniki się odłączały. Może aktualizacja ( AM005A ) coś zmieni ,dam znać.
- Od: 19 gru 2015, 21:35
- Auto: Mazda CX30,Kanjo Sport,150KM, MT
Snowflake White Pearl
Witam ,czy to nie są te odgłosy o których mówi producent a które dotyczą odgłosów hybrydy i żeby na nie nie zwracać uwagi Pozdrawiam
- Od: 24 sty 2006, 01:30
- Auto: 626 2000l V16 1996
2 1,4 2003, cx30 2019 Hikari SKAJAKTIW G , Machine Grey, AWD , MT
adam17 napisał(a):Mam zainstalowany Battery Guard , aby monitorować akumulator, z którym ma problemy. Odgłosy, które mam też w moim aucie, powodują skoki napięcia .Mianowicie po odgłosie pochodzącym z komory silnika ewidentnie napięcie wzrasta tak jakby jakieś sterowniki się odłączały. Może aktualizacja ( AM005A ) coś zmieni ,dam znać.
Czy producentem tego urządzenia jest Keckeisen Akkumulatoren? Jak Ci się sprawdza? Z tego co wyczytałem zapisuje tylko 1 pomiar/ dzień. Jak dla mnie to jednak za rzadko. Mógłby, co godzinę w ciągu np. weekendu. Z tego, co napisałeś skoki napięcia też jednak zarejestruje. A czy napięcie ładowania po uruchomieniu silnika też zmierzy? Niewątpliwą zaletą tego Baterry-Guarda jest niski pobór prądu i mały błąd pomiaru. Sprawdzałeś to może z klasycznym woltomierzem?
Tak producent się zgadza. Skoki napięcia rejestruje w czasie rzeczywistym lecz ich nie zapisuje. Jeżeli chodzi napięcie ładowania to mierzy, wskazuje wartość 14,15V. Porównywałem wskazania urządzenia z multimetrem i jest identyczne.
- Od: 19 gru 2015, 21:35
- Auto: Mazda CX30,Kanjo Sport,150KM, MT
Snowflake White Pearl
Strona 1 z 1