OBDII – jakie piny są "wyprowadzone"? Podłączenie interfejsu.

Mazda6 2002–2007
PostTen post został usunięty przez dobrzyn22 13 sie 2012, 10:18.
Powód: brak kultury

Postprzez krzych » 15 gru 2009, 00:36

kobyll napisał(a):ELM 327 ver 1.3a

NIE DZIAŁA Z Mazda 6 2.0 Diesel 136KM 2002r.

Na fastbox-ie (GED BOX firmy EKOLAB) wszystko OK. Na elm327 niestety nie ma połączenia, z innymi samochodami łączy się.


Jestes pewien ze umiesz go poprawnie skonfigurowac? Mi tam dzialalo z Mazda 136KM z 2003
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 sty 2009, 15:16
Posty: 2874 (8/3)
Skąd: Warszawa
Auto: M6 GY 2.0 CD 143 DPF

Postprzez Wojtek » 15 gru 2009, 00:42

Ja rowniez polaczylem sie z mazda 6 2003 diesel moim sprzecikiem i wszystko dziala ;)
i to na ustawionej pelnej predkosci...
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17163 (116/403)
Skąd: UK
Auto: Skoda Rapid 1.2 SE-L 110KM
Seat Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez krzych » 15 gru 2009, 00:56

67igor1 napisał(a):i to na ustawionej pelnej predkosci...

A to ciekawe, bo mi swinia gadala jak mucha ze smoly... Ale niestety juz nie potestuje, bo wyladowala w dziupli... Kumplowi odnalezli tylko ksiazke serwisowa i blotnik :P
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 sty 2009, 15:16
Posty: 2874 (8/3)
Skąd: Warszawa
Auto: M6 GY 2.0 CD 143 DPF

Postprzez Wojtek » 15 gru 2009, 01:01

krzych a ubezpieczalnia wyplacila chociaz cos?
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17163 (116/403)
Skąd: UK
Auto: Skoda Rapid 1.2 SE-L 110KM
Seat Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez krzych » 15 gru 2009, 01:14

67igor1 napisał(a):krzych a ubezpieczalnia wyplacila chociaz cos?

Tak, jest teraz szczesliwym posiadaczem Subaru Forestera, wiec jest nawet zadowolony, ale nie robmy OTa, bom na swieczniku ;)
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 sty 2009, 15:16
Posty: 2874 (8/3)
Skąd: Warszawa
Auto: M6 GY 2.0 CD 143 DPF

Postprzez Grzyby » 15 gru 2009, 09:00

paweledi napisał(a):Wal sie

ooooo przyjacielu ....
Ban na 24h dla ochłonięcia.
Troszkę kultury może Cię to nauczy.
Obrazek
d.pa
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 paź 2004, 22:09
Posty: 16766 (69/178)
Skąd: KIELCE
Auto: Chrysler Town&Country 3.3l V6 FlexFuel
Renault Master 2.5D
Dacia DV 1.6 LPG
Burstner Amara 535TK

Postprzez arius » 15 gru 2009, 11:46

67igor1 napisał(a):Ja rowniez polaczylem sie z mazda 6 2003 diesel moim sprzecikiem i wszystko dziala ;)
i to na ustawionej pelnej predkosci...

Działa i kasuje błędy. :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 maja 2009, 19:03
Posty: 149
Skąd: Wrocław
Auto: Mazda 6 2.0 Diesel 136KM

Postprzez kobyll » 15 gru 2009, 20:26

krzych napisał(a):
kobyll napisał(a):ELM 327 ver 1.3a

NIE DZIAŁA Z Mazda 6 2.0 Diesel 136KM 2002r.

Na fastbox-ie (GED BOX firmy EKOLAB) wszystko OK. Na elm327 niestety nie ma połączenia, z innymi samochodami łączy się.


Jestes pewien ze umiesz go poprawnie skonfigurowac? Mi tam dzialalo z Mazda 136KM z 2003


Ustawienia zmieniałem na różne, począwszy od tych z forum mazdyspeed...

Jestem pewien że NIE DZIAŁA na PCMSCAN-ie, podłączyłem później Renault Scenic z 2005r diesla i wszystko OK.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 lut 2008, 21:01
Posty: 182
Skąd: okolice Radomia
Auto: Mazda6 2.0 ON 136KM [SPRZEDANA]
Skoda Octavia '03 2.0 PB+LPG 115KM

Postprzez krzych » 15 gru 2009, 20:33

kobyll napisał(a):Jestem pewien że NIE DZIAŁA na PCMSCAN-ie, podłączyłem później Renault Scenic z 2005r diesla i wszystko OK.

Na tym samym laptopie czy na innym? Tym samym elmem czy innym? Na tych samych parametrach? Jaki protokol ustawiles? Ja za to jestem prawie pewien, ze albo zle poustawiales, albo masz cos nie tak z portem w samochodzie...
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 sty 2009, 15:16
Posty: 2874 (8/3)
Skąd: Warszawa
Auto: M6 GY 2.0 CD 143 DPF

Postprzez kobyll » 16 gru 2009, 07:44

Laptop ten sam system Windows 7 32bitowy i ten sam ELM327. Reanult Scenic podłączony pod ELM327 działa, VAG-COM KKL działa.
PCMSCAN 2.4.XX

Dziś opisze jakie parametry ustawiałem oraz dam zdjęcie mojego komputera w samochodzie...
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 lut 2008, 21:01
Posty: 182
Skąd: okolice Radomia
Auto: Mazda6 2.0 ON 136KM [SPRZEDANA]
Skoda Octavia '03 2.0 PB+LPG 115KM

Postprzez kobyll » 16 gru 2009, 19:19

EDIT:

Ustawienia PORTU COM1, sprawdzałem również z ustawieniami:
-liczba bitów na sekundę 9600
– sterowanie przepływem: brak
– odbiór (Bajty): 4096
– transmisja (bajty): 4096
– czas opóźnienia: 16ms


Obrazek

Ustawienia portu w programie ScanMaster-ELM, protokoły i szybkości przetestowałem juz wszystkie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Program ScanXL
port com oczywiście ustawiony na COM1

Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 lut 2008, 21:01
Posty: 182
Skąd: okolice Radomia
Auto: Mazda6 2.0 ON 136KM [SPRZEDANA]
Skoda Octavia '03 2.0 PB+LPG 115KM

Postprzez krzych » 16 gru 2009, 20:30

Zmien protokol, ten troche zbyt wymagajacy jest. Pozniej potestujesz inne. Ustaw sobie jakis podstawowy (z pdf-a o ELM327 – ze strony elmelectronics). Zreszta poczytaj o protokolach tam. Wydaje mi sie ze:
1. Driver ustawiales ok (przynajmniej raz)
2. ELM gada, ale za szybko (stare mazdy sa wolne) przez co dostaje sieczke.

Najlepiej sie go testuje na terminalu zmieniajac protokoly.... ale to juz jak stryjenka lubi. I nie zapomnij o stacyjce, ja sie raz na to nacialem (za ktoryms razem po tym jak juz odpalalem wczesniej – zeszlo mi z minute zanim przypomnialem sobioe, ze grajace radio to nie wszystko ;P)
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 sty 2009, 15:16
Posty: 2874 (8/3)
Skąd: Warszawa
Auto: M6 GY 2.0 CD 143 DPF

Postprzez kobyll » 16 gru 2009, 22:34

krzych napisał(a):Zmien protokol, ten troche zbyt wymagajacy jest. Pozniej potestujesz inne. Ustaw sobie jakis podstawowy (z pdf-a o ELM327 – ze strony elmelectronics). Zreszta poczytaj o protokolach tam. Wydaje mi sie ze:
1. Driver ustawiales ok (przynajmniej raz)
2. ELM gada, ale za szybko (stare mazdy sa wolne) przez co dostaje sieczke.


Próbowałem już wszystkich protokołów niestety.

krzych napisał(a):Najlepiej sie go testuje na terminalu zmieniajac protokoly.... ale to juz jak stryjenka lubi. I nie zapomnij o stacyjce, ja sie raz na to nacialem .


pamiętam.... a z HYPER TERMINALEM spróbuje ale to już może w weekend.
Tylko jak w Hyper Terminalu zmieniać protokoły?

czy w ten sposób?

Kod: Zaznacz cały
>AT SP X

SP – set procol
X – numer protokolu


Mój komputer:
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 lut 2008, 21:01
Posty: 182
Skąd: okolice Radomia
Auto: Mazda6 2.0 ON 136KM [SPRZEDANA]
Skoda Octavia '03 2.0 PB+LPG 115KM

Postprzez krzych » 16 gru 2009, 22:48

AT TP x

(Try Protocol x)

a dopiero AT SP

pozniej np. 01 01
i jesli NO DATA to inny protokol, a jak cos odpowie to masz go na talerzu

strona 29 dokumentacji ELM

Ale z tego co piszesz widze, ze juz sie starales i d... :/ Marne szanse.
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 sty 2009, 15:16
Posty: 2874 (8/3)
Skąd: Warszawa
Auto: M6 GY 2.0 CD 143 DPF

Postprzez pionowy » 27 sie 2010, 12:13

czy można tym interfejsem i którymś przez was polecanym porgramem skasować błędy DPF w Mazdzie 5 diesel?????
Początkujący
 
Od: 22 lip 2008, 10:28
Posty: 26
Skąd: Kozienice
Auto: mazda 5, mzr-cd, 110KM

Postprzez konrad1235 » 12 sie 2012, 18:18

Dlaczego w Scan Xl mam do wyboru tylko dwa silniki benzynowe M6?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 mar 2011, 16:51
Posty: 118
Skąd: Niepołomice
Auto: Mazda CX-5 2.0 SKY-G 160 KM AWD MT SkyPASSION 2015r.

Postprzez flywin » 17 sie 2012, 09:54

panowie jak poprawnie skonfigurować ten port
-liczba bitów na sekundę 38400
– sterowanie przepływem: brak
– odbiór (Bajty): 512
– transmisja (bajty): 512
– czas opóźnienia: 1ms

czy może jednak coś inaczej? bo tak podaje mi sprzedawca.

ogólnie ScanXL Pro znajduje interface ale sie z nim próbuje łączyć ale próba jest nie udana;/
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 cze 2009, 19:50
Posty: 1085 (0/2)
Skąd: Lublin
Auto: 323F 1.5 Z5 BA 98r
Mazda 6 GH 2.5l Sport 2008.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6