Jaki skaner diagnostyczny lub interfejs?

Mazda6 2002–2007

Postprzez MariuszTG » 8 lut 2017, 15:38

Zamówiłem właśnie ELM'a BT z aliexpress, do którego link podał stonoga, jakoś nie miałem przekonania do tych wersji "mini" dostępnych na allegro. Czekam na przesyłkę (pewnie 2-3 tygodnie) i dam znać czy wszystko ok.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 sty 2011, 15:44
Posty: 178 (2/1)
Skąd: Tarnowskie Góry
Auto: M6 GY 1.8 PB 2005 LIFT
była Mazda 626 GF '99 2.0 FS 136KM

Postprzez stonoga » 8 lut 2017, 23:30

Mini też daje rade, ale w nim ciężko dolutować przełącznik.
Forumowicz
 
Od: 16 gru 2003, 13:12
Posty: 162 (0/1)
Skąd: Mielec
Auto: Mazda 626 GD 8V 2000i
Mazda 5 2.0 MZR-CD

Postprzez MazdaLublin » 9 lut 2017, 16:24

Mówi się że nie ma głupich pytań ale może są :)
Z szuflady wygrzebałem jakiś stary kabel i mam pytanie do znawców tematu
z jakim programem ten kabel może współpracować i czy może być z niego jakikolwiek pożytek przy maździe :)
Załączniki
20170209_161009.jpg
20170209_160938.jpg
Forumowicz
 
Od: 30 wrz 2008, 20:01
Posty: 276 (0/7)
Skąd: LUBLIN

Postprzez Fred.X » 9 lut 2017, 21:53

ELM 327 wersja 1.4 , spróbuj z Forscan :D
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 lis 2013, 18:42
Posty: 731 (4/23)
Skąd: Toruń
Auto: Fiat Bravo 1.2 LPG + Hyundai Tucson 1.6

Postprzez MazdaLublin » 10 lut 2017, 13:36

Fred.X napisał(a):ELM 327 wersja 1.4 , spróbuj z Forscan :D

No i działa <jupi>
teraz zostało mi zainstalować jeszcze pstryczek :)
http://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=4
Forumowicz
 
Od: 30 wrz 2008, 20:01
Posty: 276 (0/7)
Skąd: LUBLIN

Postprzez tqr_us » 12 mar 2017, 08:08

Udało sie komuś podłączyć elm 327 1.5v pod win10?,u mnie wszystko ladnie poszło komp sam zmienił podczas instalacji sterownika usb2 na Port com i to tyle dalej stanolem w miejscu komp nie widzi :| elm
Forumowicz
 
Od: 16 sie 2016, 22:15
Posty: 251 (4/3)
Skąd: Islandia/kef.Podlasie
Auto: 2.3L AT MZR 07 Aspec

Postprzez MariuszTG » 12 mar 2017, 13:34

Jeżeli pytasz o połączenie przez BT u mnie wszystko śmiga. ELM 327 v1.5 + WIN 10
Załączniki
m6 elm.jpg
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 sty 2011, 15:44
Posty: 178 (2/1)
Skąd: Tarnowskie Góry
Auto: M6 GY 1.8 PB 2005 LIFT
była Mazda 626 GF '99 2.0 FS 136KM

Postprzez klajmas » 15 mar 2017, 20:31

Panowie korzystał ktoś może z jakieś apki na ios? Jest tego sporo, może ktoś coś poleca?
Początkujący
 
Od: 8 paź 2016, 18:10
Posty: 28
Skąd: Olsztyn
Auto: Mazda 6, 2.0 benzyna, 2002, GG

Postprzez Adam23 » 21 mar 2017, 19:24

tqr_us napisał(a):Udało sie komuś podłączyć elm 327 1.5v pod win10?,u mnie wszystko ladnie poszło komp sam zmienił podczas instalacji sterownika usb2 na Port com i to tyle dalej stanolem w miejscu komp nie widzi :| elm


Ja mam elm 327 v1.5 USB pod windows 10.
U mnie na początku też były problemy:
  • nie rozpoznano urządzenia
  • jak już go rozpoznał i zainstalował to była ikonka wykrzyknika i kod 10 – nie można uruchomić urzadzenia

Zmieniłem port USB na inny (akurat u mnie na 3.0), system sam zainstalował sobie sterowniki, a ja na koniec pomogłem mu tym:
Kod: Zaznacz cały
1. Download and Save the "PL2303_64bit_ Installer.exe" at the link below:

http://www.ifamilysoftware.com/Drivers/PL2303_64bit_Installer.exe

You can just Save it to your Desktop to make it easier. Norton's 360 won't like it, so to save all the grief of dealing with that beast you might want to disable your anti-virus before running the installer.

2. Unplug all USB-To-Serial adapters and Double click on the installer "PL2303_64bit_Installer.exe"

3. When it prompts you, plug in one (1) of your USB-To-Serial adapters and click "Continue".

4. Reboot your computer.

5. Unplug the adapter and plug back in again. That's it!
Forumowicz
 
Od: 24 lut 2017, 12:16
Posty: 59
Skąd: Krosno/ Dąbrowa Górnicza
Auto: Mazda 3 BL, 2011, 1.6 Pb+LPG

Postprzez tqr_us » 24 mar 2017, 07:07

Dobtego poloczenia bt to tylko elm bt czy cos jeszcze no laptop ?

Dopisano 24 mar 2017, 11:33:

Nie no wyjde z siebie ,k..... Nie dziala bt tez <glupek2> cos robie nie tak tylko co lap nie widzi epm

Dopisano 24 mar 2017, 13:22:

A wiec udalo mi sie poprzez bt ,tylko teraz forscan twierdzi ze to klon elema haha i sie nie polaczy

Dopisano 24 mar 2017, 13:24:

Ide wyprubuje sposob adama dzięki
A wiec jestem po i powiem tak udalo się ,tylko znowu wywalilo mi komunikat ze mam klona elm plaga czy co i nici z połączenie ,mam jeszcze jednego elm bodajze 1.4v kupiony zaraz po zakupie mazdy i tamtym zczytywalem nie tylko swoja mazde ,takze zobaczymy o co chodzi z tym komunikatem, jak wywali na tamtym to cos z tym forscanem nie tak
Forumowicz
 
Od: 16 sie 2016, 22:15
Posty: 251 (4/3)
Skąd: Islandia/kef.Podlasie
Auto: 2.3L AT MZR 07 Aspec

Postprzez tqr_us » 25 mar 2017, 10:49

Znalazłem sposób na to żeby działał elm v1.4 usb i pewnie inne wersie nie klony pod Windows 10,wystarczy postepowac według tego :
https://spece.it/windows-serwer-artykul ... mment-7139

A tu link do sterownikow które ja zainstalowalem i śmiga forscan i elm
A tu filmik elm327 vs klon.
Załączniki
TotalCarDiagnostics-ELM327-Driver-Package.zip
(1.1 MiB) Pobrane 41 razy
Forumowicz
 
Od: 16 sie 2016, 22:15
Posty: 251 (4/3)
Skąd: Islandia/kef.Podlasie
Auto: 2.3L AT MZR 07 Aspec

Postprzez sadi00 » 27 kwi 2017, 20:29

Chciałem zakupić ELM 327 BLUETOOTH i sprawdzić błędy na kompie auta. Czy możecie mi poradzić, który z poniższych interfejsów będzie działał okej z tą appką –> https://play.google.com/store/apps/details?id=com.astech.forscanlite&hl=pl

Interfejsy:
http://allegro.pl/kb3d-kabel-interfejs-elm-327-bluetooth-elm327-bt-i6777975536.html
http://allegro.pl/kb3e-interfejs-elm-327-bluetooth-mini-obd2-v2-1-i6777980626.html

Da się w ogóle appką na fonie usuwać błędy?

Z góry dzięki za info <spoko>
Forumowicz
 
Od: 21 wrz 2010, 06:49
Posty: 42 (2/0)
Skąd: aktualnie Warszawa
Auto: Mazda 6 GG 2.0 B+G 147 KM '05

Postprzez rdy » 27 kwi 2017, 23:12

Bierz najtańszy możliwy z wysyłką z polski, to i tak to samo tylko w innych obudowach

Da się kasować z apki, przynajmniej z torque działa
Forumowicz
 
Od: 8 sie 2011, 18:05
Posty: 322 (1/4)
Skąd: Brwinów
Auto: Mazda 6 Sport 2.0 CITD 121KM

Postprzez tqr_us » 28 kwi 2017, 06:45

Napewno nie to samo mozna trafic na klona, a z tymi juz ruznie bywa .
Forumowicz
 
Od: 16 sie 2016, 22:15
Posty: 251 (4/3)
Skąd: Islandia/kef.Podlasie
Auto: 2.3L AT MZR 07 Aspec

Postprzez rdy » 28 kwi 2017, 19:43

Ja mam najtańsze dziadostwo z aliexpress za 3 dolary. Działa z każdym samochodem który testowałem, w tym z moją mazdą, z którą teoretycznie działać nie powinien
Forumowicz
 
Od: 8 sie 2011, 18:05
Posty: 322 (1/4)
Skąd: Brwinów
Auto: Mazda 6 Sport 2.0 CITD 121KM

Postprzez tqr_us » 29 kwi 2017, 06:05

Avja mam za 30 dyszki kupiony 5 lat temu i tez dziala ,kupilem ostatnio dwa pod blu. I w tym z3 przypadku zaden sie nie chcial polaczyc z darmowym i dobrze doposarzonym programem forscan,testowalem ze 3 programy i sa bardzo ubogie badz skomplikowane .rubta co chceta :P

Dopisano 29 kwi 2017, 07:06:

W forscanie sprawdzisz ktora kranicowka dzwi nie dziala i wiele innych zamki itd.
Forumowicz
 
Od: 16 sie 2016, 22:15
Posty: 251 (4/3)
Skąd: Islandia/kef.Podlasie
Auto: 2.3L AT MZR 07 Aspec

Postprzez sadi00 » 5 maja 2017, 21:07

Kurde, kupiłem ten za 25,6 zł i nic. Łączy się z telefonem, ale nic nie pokazuje. Sprawdzałem Torque i Forscan i tylko łączy i łączy no i nic.
Jakaś propozycja, najlepiej z linkiem do Allegro coś co będzie działało?
Forumowicz
 
Od: 21 wrz 2010, 06:49
Posty: 42 (2/0)
Skąd: aktualnie Warszawa
Auto: Mazda 6 GG 2.0 B+G 147 KM '05

Postprzez oluska » 7 maja 2017, 20:33

Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2017, 19:57
Posty: 85 (1/1)
Auto: Mazda 2
HB 2015
PB 1.5 90KM

Postprzez sadi00 » 7 maja 2017, 21:28

oluska napisał(a):http://allegro.pl/interfejs-elm-327-skan-obd2-bluetooth-elm327-z-pl-i6525151490.html


Zamawiam, ale jak nie będzie działał.... to będę musiał szukać dalej :( 3majcie kciuki!
Dzięki za propozycję <spoko>
Forumowicz
 
Od: 21 wrz 2010, 06:49
Posty: 42 (2/0)
Skąd: aktualnie Warszawa
Auto: Mazda 6 GG 2.0 B+G 147 KM '05

Postprzez sadi00 » 11 maja 2017, 20:32

Nowa wtyka przyszła i okazało się, że nie działała. Po kilku próbach okazało się, że wtyczki nie mogę do samego końca dopychać, bo nie widzi kompa z auta <glupek2>
Ogólnie na parkingu sprawdziłem Torque i działa! A teraz muszę zapodać FORscan i rozpędzić auto do 163 km/h, żeby sprawdzić co wywala choinkę ABS i TCS. Zobaczymy jak pójdzie.
Ostatnio edytowano 17 maja 2017, 08:55 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta - nie ma takiej potrzeby
Forumowicz
 
Od: 21 wrz 2010, 06:49
Posty: 42 (2/0)
Skąd: aktualnie Warszawa
Auto: Mazda 6 GG 2.0 B+G 147 KM '05

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6