Jaki skaner diagnostyczny lub interfejs?

Mazda6 2002–2007

Postprzez bioly_86WR » 24 gru 2016, 14:28

mam go i szału nie ma szkoda kasy było na niego osobiście polecam kupić EOBD-Facile tylko on jest na moduł WiFi :)

ja mam iCAR 3 Wi-Fi
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 paź 2016, 15:03
Posty: 78
Skąd: Radom
Auto: MAZDA 6 MPS 2006r 2.3 DiSi

Postprzez Mandey » 28 gru 2016, 16:21

bieski napisał(a):
kubsztyk napisał(a):System Windows 10.

Strzelam że to jest największym problemem...... Niestety

Bardzo możliwe. Kupiłem dwa Elm'y. Jeden przez przypadek v2.1 bluetooth, samochód go widział, potrafił się podłączyć z różnymi programami, al ForScan miał problemy (wykryto słabej jakości klon...). Więc kupiłem v1.5 po kablu. Objaw ten sam. Próbowałem na różnych wersjach – bezskutecznie. Ale mam Windows 10. Miałem próbować na Windows 7, ale padł komputer z W7... Muszę go postawić na nowo i będę próbował. Dam znać.

P.S. próbowałem z dwoma samochodami, więc to nie problem samochodu, czy urządzenia, a softu, systemu, bądź sterowników...
Obrazek Mazda 6 [2.0 DISI]

Obrazek Mazda 6 [2.5 MZR]
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 lut 2012, 01:09
Posty: 1690 (22/14)
Skąd: Chorzów, PL
Auto: Mazda 6 [GH], 155 KM, 2.0 DISI, Rok prod.: 2011

Mazda 6 [GH], 170 KM, 2.5 MZR, Rok prod.: 2008

Postprzez kubsztyk » 28 gru 2016, 22:43

Mandey:

Li Mu Bai napisał(a):Wyłącz podpisywanie sterowników i dopiero wepnij urządzenie i zainstaluj do niego sterowniki.

Mam trzy elmy, jeden BT, jeden taki na kabelku jak powyżej i jeden do aplikacji FoCom (chyba nie przekręciłem nazwy) i wszystkie działają z Win10

kubsztyk napisał(a):Li Mu Bai, usunąłem urządzenie, a potem zainstalowałem sterowniki tak, jak napisałeś i zadziałało. Sprawdziłem na razie w domu – Forscan odnajduje ELM-a. Dziękuję wszystkim za dobre chęci i pomoc :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 25 gru 2010, 10:23
Posty: 1681 (60/31)
Skąd: Kielce
Auto: Civic 2003 EP2 1.6B sport;
ex mazda 6 TDI '03

Postprzez Martinesss » 17 sty 2017, 00:14

Witam,
Przekopałem cały wątek i pół googli, lecz wciąż nie mogę znaleźć interfejsu, który zadziała z szóstką 2006 2.0 benzyna. Miałem od x czasu elma niebieskiego mini v2.1, którym bez problemu łączyłem się z Hyundaiami, Renaultami i innymi autami, ale z Mazdą zero nic kompletnie. Wyczytałem, że trzeba mieć wersję 1,5 i taką też zamówiłem, ale też nic.. Nie mam już sił, wszyscy piszą, że im działa a tylko mi nie..
Używam torque na bt.
Może jest ktoś z okolic Wrocławia/Świdnicy, komu elm funkcjonuje i udostępni na minutkę? ;)
Początkujący
 
Od: 29 paź 2016, 08:45
Posty: 1
Skąd: Jrszw dlnślsk
Auto: GY 06' 2,0 147

Postprzez Michu_M6 » 17 sty 2017, 07:43

Martinesss napisał(a):Wyczytałem, że trzeba mieć wersję 1,5 i taką też zamówiłem

To, że ktoś pisze, że sprzedaje wersję 1,5 nie znaczy, że to sprzedaje...... sam to przerabiałem.... na aukcji opisane 1,5 a przychodziły 2,1....
W razie czego ja mam dostępny w wersji 1,5 na BT i łączę się bez problemu z TORQUE w telefonie i Forscan na kompie i możemy sprawdzić czy zadziała u Ciebie... pisz na PRIV
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie...
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 mar 2014, 19:17
Posty: 569 (8/33)
Skąd: Wrocław
Auto: Mazda 6 GY, LF, 2007

Postprzez Geniek » 19 sty 2017, 13:26

Martinesss napisał(a):Witam,
Przekopałem cały wątek i pół googli, lecz wciąż nie mogę znaleźć interfejsu, który zadziała z szóstką 2006 2.0 benzyna. <ciach>...

Ja kupilem cus takiego i z moja 6 z 2006r działa jak należy. Torque Pro i Forscan.
http://allegro.pl/icar-obd2-bluetooth-v ... i_c=163005
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 9 sty 2014, 15:16
Posty: 600 (1/4)
Skąd: Tarnów
Auto: Mazda GH 2l/AT 2010

Postprzez sloniupl » 26 sty 2017, 00:00

@Geniek a jak myślisz można by zostawić taki interfejs wpięty cały czas a poprostu załączyć przyciskiem power kiedy chcemy użyć? Nie będzie to miało negatywnego wpływu na aku ani nic innego? :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 lis 2016, 22:19
Posty: 144 (4/1)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 6 GG 2.0 PB 2007

Postprzez Mr_Bartek » 26 sty 2017, 00:02

Ja u siebie mam Elma podłączonego 24/7. Port OBD2, przynajmniej u mnie w aucie, nie jest zasilany dopóki nie przekręcę stacyjki.
Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a mystery.
Avatar użytkownika
Koordynator Witryny
 
Od: 7 kwi 2014, 12:44
Posty: 2552 (83/125)
Skąd: Poznań
Auto: Jest: ---
Było: Mazda6 Tamura '07

Postprzez sloniupl » 26 sty 2017, 00:08

Super, dzięki wielkie za odpowiedź :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 lis 2016, 22:19
Posty: 144 (4/1)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 6 GG 2.0 PB 2007

Postprzez dobrzyn22 » 7 lut 2017, 09:28

Chcę się przerzucić z racji wygody z elma z kablem, na bluetooth. Jednak z tego co czytałem, to np. program który obecnie używam ( FORSCAN ) w wersji na telefon jest zubożony o dość istotne f-cje, jak np.
"nie mozna tym kasowac błędów, wypalac dpf, kodowac wtryskow itp" – czy ktoś mógłby potwierdzić?

Ew. jaka aplikacja posiada powyższe f-cje ?
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 21 cze 2009, 15:38
Posty: 4792 (15/52)
Skąd: Gdynia PL/Flekkefjord NO
Auto: Mazda6 '06r. 121/147
KM 2.0 mzr-cd

Postprzez Juhas » 7 lut 2017, 10:33

Cześć!

Mam problem z ABSem w samochodzie (kontrolka hamulca ręcznego + kontrolka ABS (ta na środku deski, żółty samochód w "poślizgu")). Chcę zdiagnozować co konkretnie – czy czujnik, czy pompa czy może jeszcze coś innego, ale potrzebuję interfejsu. Mam jakiegoś ELM, ale niestety nie działa z moim samochodem (objaw – po podłączeniu interfejsu do OBD mam dyskotekę na desce, zegary się wyłączają i włączają na uruchomionym silniku – generalnie nie działa).

Co polecacie do 2.0 136km diesel? Coś, czym względnie tanio i bezproblemowo zdiagnozuję usterkę i wymienię to, co jest padnięte :)

Dzięki!
Początkujący
 
Od: 11 sie 2016, 19:02
Posty: 28 (1/0)
Auto: Mazda 6 GY 2003 2.0 MZR-CD 136KM

Postprzez zigu18 » 7 lut 2017, 12:23

Zobacz czy nie masz za mało płynu hamulcowego w zbiorniczku ;)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 lis 2012, 17:35
Posty: 362 (5/6)
Auto: Mazda 6
GG 2002 sedan
2.0 benzyna BRC

Postprzez Juhas » 7 lut 2017, 12:40

Trafna uwaga, nie pomyślałem o tym :D Sprawdzę dzisiaj. Aczkolwiek interfejs tak czy siak chcę kupić, więc cierpliwie czekam na sugestie :D
Początkujący
 
Od: 11 sie 2016, 19:02
Posty: 28 (1/0)
Auto: Mazda 6 GY 2003 2.0 MZR-CD 136KM

Postprzez Geniek » 7 lut 2017, 12:43

dobrzyn22 napisał(a):Chcę się przerzucić z racji wygody z elma z kablem, na bluetooth. Jednak z tego co czytałem, to np. program który obecnie używam ( FORSCAN ) w wersji na telefon jest zubożony o dość istotne f-cje, jak np.
"nie mozna tym kasowac błędów, wypalac dpf, kodowac wtryskow itp" – czy ktoś mógłby potwierdzić?

Ew. jaka aplikacja posiada powyższe f-cje ?

Co do wtrysków i DPFa się nie wypowiem bo mam benzynę ale np: kasowanie błędów po BT działa bez problemów.
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 9 sty 2014, 15:16
Posty: 600 (1/4)
Skąd: Tarnów
Auto: Mazda GH 2l/AT 2010

Postprzez Juhas » 7 lut 2017, 14:57

@zigu18 – chyba miałeś rację. Przed chwilą zerknąłem pod maskę i faktycznie – ilość płynu to takie delikatne "ciut" powyżej kreski oznaczającej minimum. Po pracy kupię, doleję i sprawdzę.

Generalnie ABS mi działa, tylko mam choinkę na desce.

Nie robiąc offtopu i wracając do tematu – używasz może jakiegoś sprawdzonego interfejsu diagnostycznego? Bo niby wszystkie które patrzyłem oferują obsługę Mazdy 6 diesel, ale ten co mam też teoretycznie powinien działać z moim samochodem. A nie działa :D
Początkujący
 
Od: 11 sie 2016, 19:02
Posty: 28 (1/0)
Auto: Mazda 6 GY 2003 2.0 MZR-CD 136KM

Postprzez dobrzyn22 » 7 lut 2017, 15:17

Geniek napisał(a): kasowanie błędów po BT działa bez problemów.
Geniek


oo to już coś <spoko>
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 21 cze 2009, 15:38
Posty: 4792 (15/52)
Skąd: Gdynia PL/Flekkefjord NO
Auto: Mazda6 '06r. 121/147
KM 2.0 mzr-cd

Postprzez Juhas » 7 lut 2017, 17:37

@zigu18 – powinieneś zmienić pseudonim na forum na "wróżka" lub "czarodziej", ewentualnie "jasnowidz" :D

Oczywiście, przyczyną problemu był niski poziom płynu hamulcowego. Jeszcze w tym miesiącu pojadę wymienić, bo coś mi mówi, że poprzedni właściciel nie wymieniał go wcale...
Początkujący
 
Od: 11 sie 2016, 19:02
Posty: 28 (1/0)
Auto: Mazda 6 GY 2003 2.0 MZR-CD 136KM

Postprzez stonoga » 8 lut 2017, 00:06

Chcę się przerzucić z racji wygody z elma z kablem, na bluetooth. Jednak z tego co czytałem, to np. program który obecnie używam ( FORSCAN ) w wersji na telefon jest zubożony o dość istotne f-cje, jak np.
"nie mozna tym kasowac błędów, wypalac dpf, kodowac wtryskow itp" – czy ktoś mógłby potwierdzić?


Na androida forscan nie ma tylko funkcji serwisowych. Błędy można odczytać i kasować. Podgląd pid też taki sam jak w wersji na komputer. Polecam Forscan Lite. Jest on płatny ale warto parę zł na niego wydać. Ja ELM kupiłem taki: https://pl.aliexpress.com/item/Best-100 ... 0.0.JDd1YU.
Po dołożeniu przełącznika mam dodatkowo podgląd na dogrzewacz (FFH) oraz moduł elektryczny ogólny (GEM)
Forumowicz
 
Od: 16 gru 2003, 13:12
Posty: 162 (0/1)
Skąd: Mielec
Auto: Mazda 626 GD 8V 2000i
Mazda 5 2.0 MZR-CD

Postprzez Geniek » 8 lut 2017, 10:01

stonoga napisał(a):Na androida forscan nie ma tylko funkcji serwisowych. Błędy można odczytać i kasować. Podgląd pid też taki sam jak w wersji na komputer. Polecam Forscan Lite. Jest on płatny ale warto parę zł na niego wydać.

Tylko pytającemu chyba nie chodziło o Forscana na Androida tylko czy Forscan Windowsowy w pełni współpracuje w ELM-em po BT. Przynajmniej ja tak to zrozumiałem :)
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 9 sty 2014, 15:16
Posty: 600 (1/4)
Skąd: Tarnów
Auto: Mazda GH 2l/AT 2010

Postprzez dobrzyn22 » 8 lut 2017, 15:23

nie nie. Obecnie używam forscana na laptopie + elm z kablem, a chcę się przerzucić na elm bluetooth + jakaś aplikacja na androida
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 21 cze 2009, 15:38
Posty: 4792 (15/52)
Skąd: Gdynia PL/Flekkefjord NO
Auto: Mazda6 '06r. 121/147
KM 2.0 mzr-cd

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6