Jaki skaner diagnostyczny lub interfejs?

Mazda6 2002–2007

Postprzez qzym » 3 sty 2016, 11:15

Do Bartek2580 :

Zarejestruj się na forum FORscan, napisz do nich
wyślij im plik loga, z pewnością ci pomogą :–)

Dopisano 03 sty 2016 12:15:
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 paź 2008, 13:04
Posty: 217 (0/1)
Skąd: Szczecin
Auto: M6 136KM 2003 Kombi MZRCD ;Mazda 323F BG

Postprzez pirxik » 3 sty 2016, 18:49

Bartek2580 napisał(a):Witam! Wiem że są podobne tematy, ale nie ma tam takiej informacji. Kupiłem elm'a 327, został przerobiony tak jak tu: http://reverseengineering.road2.me/diagnostyka-mazda-forscan/. Mam mazdę z 2003r. Czy teraz mogę w jakiś sposób sprawdzić wartość korekty dla wtryskiwacza 1/2/3/4 ? U mnie w programie forscan'a tego nie ma (dlatego że mam przedlifta)?.. Dodatkowo elm327 jest przerobiony, ale nie pokazuje mi komunikatu że mogę wybrać drugą szyne MS CAN. Podpowie ktoś, coś? Pozdrawiam


W zakładce "Ustawienia" masz pole wyboru MS-CAN Support. W Twoim przypadku (przełącznik mechaniczny) wybierz ustawienie "HS/MS Switch"



Bartek2580 napisał(a):Po zainstalowaniu wersji 2.2.9 beta nic się nie zmieniło.. jak nie miałem tej opcji tak nie mam nadal. Panowie a może pomożecie mi w inny sposób. Może udałoby się jakbyście podesłali mi wasz plik z wybranymi pidami który można zapisać na dysku. Wtedy ja bym wczytał "wasz" plik i może bym wtedy widział wtryski:)...


Nie tędy droga...
PIDy i procedury serwisowe w Forscanie uaktywniane są na podstawie rozpoznanego komputera (pojazd, wersja sterownika itp.)
Czy Forscan nawiązuje jakieś połączenie z pojazdem? Wrzuć log z próby połączenia.
Początkujący
 
Od: 1 cze 2009, 23:31
Posty: 10 (0/2)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda 6 GY MZR-CD 2004r

Postprzez KoooLuCh » 17 sty 2016, 08:29

Ja mam Delphi DS150E i jestem zadowolony ;) Niby chińczyk ale daje rade :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 sty 2016, 09:14
Posty: 124 (0/2)
Skąd: Łęczna
Auto: Mazda 323F Ba 1997 1.5 16V Z5
Mazda 323F Bj 2000 1.5 16v ZL

Postprzez Diego91 » 18 sty 2016, 14:03

Chcę się tylko upewnić czy w M6 z 2002 r. nie działa żaden interfejs diagnostyczny typu elm itp? Bo z informacji na forum tak wynika, ale może komuś działa? :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 wrz 2013, 15:26
Posty: 128 (1/3)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda 6, 2.3l. benz., 166KM/122KW, 2002r.

Postprzez matthies » 18 sty 2016, 18:15

chyba jeszcze wersja silnikowa miała znaczenie. Nie dam sobie nic uciąć ale było chyba tak, że owszem w dieslu może nie czytać, ale z benzyniakiem nie powinno być najmniejszego problemu.
Obrazek
Moderator GJ
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 10 cze 2012, 17:04
Posty: 6442 (63/122)
Skąd: Toruń
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez CLAU » 18 sty 2016, 18:56

Benzyne czyta bez problemu.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 gru 2011, 07:28
Posty: 1310 (1/41)
Skąd: dolnyśląsk
Auto: Mazda 6 – 2003
2.0 LF17
hatchback

Mazda 3 BK – 2005
1.6

Postprzez Diego91 » 18 sty 2016, 18:57

To świetnie, dzięki :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 wrz 2013, 15:26
Posty: 128 (1/3)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda 6, 2.3l. benz., 166KM/122KW, 2002r.

Postprzez luki93 » 13 lut 2016, 21:11

Siema, mam takie pytanie ;d zawsze się zastanawiałem czy te skanery diagnostyczne za 300-400 zł są coś warte, no i jak to wygląda mniej więcej w praktyce, lubię jak mój samochód chodzi cichutko i jak czuje ze coś się dzieje to staram się to naprawiać, nie ufam mechaniką ;d i tak zastanawiam się, czytam i nie mogę zrozumieć dlaczego ten np: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=59 ... st-visited kosztuje 350 zł, a niektóre dochodzą nawet do 2000 zł skąd ta rozbieżność cen? A coś takiego by pozwoliło zaoszczędzić dużo pieniędzy oraz czasu poświęconego na forach, szukania i myślenia co by to mogło być ;d
Początkujący
 
Od: 13 lut 2016, 20:18
Posty: 8 (2/0)
Auto: Mazda 6
2004 rok
2.0 diesel

Postprzez luki93 » 14 lut 2016, 11:30

Witam, od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem oprogramowania diagnostycznego, ponieważ lubię sam grzebać w samochodzie, a coś takiego bardzo by ułatwiło wyłapywanie dolegliwości mojego samochodu, poczytałem trochę o tych programach i wybrałem trzy, które mnie zainteresowały, lecz różnica cen jest bardzo duża ponieważ zaczyna się od 150 do 400 zł, a funkcje niby podobne, mógł by ktoś doradzić który program będzie najlepszy jeszcze raz powtarzam tylko i wyłącznie do domowego użytku, jestem początkującym w tym temacie, wiec tez zależy mi żeby to było w miarę zrozumiałe dla osoby zaczynającej przygodę z czymś takim :p tutaj podaje linki oprogramowania które zwróciły moja uwagę :
1.https://elektrosektor.pl/Skaner-diagnos ... ram-SDPROG
2.http://viaken.pl/pl/skaner-obd2-autel-a ... olski.html
3.http://viaken.pl/pl/nowy-vag-v-scan-505 ... -obd1.html

Z góry dziękuje za odpowiedzi, wiem że temat był już tutaj poruszany, lecz interesuje mnie opinia na temat tych programów, a tam bardziej było opisane jak to działa :)
Pozdrawiam :)
Początkujący
 
Od: 13 lut 2016, 20:18
Posty: 8 (2/0)
Auto: Mazda 6
2004 rok
2.0 diesel

Postprzez matthies » 14 lut 2016, 17:31

przeczytaj ten temat a na pewno dużo odpowiedzi pojawi się samych.
Obrazek
Moderator GJ
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 10 cze 2012, 17:04
Posty: 6442 (63/122)
Skąd: Toruń
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez luki93 » 14 lut 2016, 19:53

Wiem, że pisze nawet napisałem w poście ze czytałem opinie i wg, chodziło mi tutaj żeby doradzić który z tych trzech będzie najlepszy :) a co do Twojego posta to własnie z tego co pisaliście to polecacie te trzy :) i jakieś jeszcze droższe, wiec poczytałem o tym przed zadaniem pytania, i teraz tylko chciałem się doradzić
który z nich warto kupić :) zastanawiałem się nad SDProg, oglądałem o nim na Youtube, czytałem i wydaje mi się taki najbardziej przejrzysty, ale chciałem się doradzić was jeszcze :)

Dzięki "matthies" za wyczerpująca odpowiedz :)
Początkujący
 
Od: 13 lut 2016, 20:18
Posty: 8 (2/0)
Auto: Mazda 6
2004 rok
2.0 diesel

Postprzez matthies » 14 lut 2016, 23:59

przede wszystkim nie określiłeś się dokładnie w jakim celu ci ten interfejs potrzebny. Mi wystarczył zwykły BT za 4$ bo też mogę wiele odczytać.
Obrazek
Moderator GJ
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 10 cze 2012, 17:04
Posty: 6442 (63/122)
Skąd: Toruń
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez grig » 16 lut 2016, 22:04

SDprog dołączają do niektórych interfejsów bluetooth na alledrogo, program graficznie przyjemny i pokazuje to co ma pokazywać – do zaawansowanej diagnozy i tak lepiej podłączyć lapka i np forscana.
Początkujący
 
Od: 6 lut 2016, 18:22
Posty: 19 (0/1)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda 6 I GG, 1.8 MZR, 2007

Postprzez luki93 » 26 lut 2016, 21:49

dzięki za odp Grig, a co do Twojej odpowiedzi Matthies to napisałem tam ze czytałem o tym już wcześniej i interesuje mnie tylko opinia tych trzech programów, a po przeczytaniu paru stron wybrałem te które mnie interesowały, a zapytać zawsze można.
Początkujący
 
Od: 13 lut 2016, 20:18
Posty: 8 (2/0)
Auto: Mazda 6
2004 rok
2.0 diesel

Postprzez xRafalx » 11 kwi 2016, 23:08

Witajcie, zakupiłem taki http://www.itmarket24h.pl/product-pol-407-Interfejs-iCar2-Vgate-Bluetooth-OBDII-ELM327-ID19.html moduł OBDII i niestety nie chce współpracować do końca z moim samochodem. Tzn. odczyt prędkości, obrót czy innych parametrów nie odbywa się w czasie rzeczywistym tylko z 2-3 sekundowym opóźnieniem tzn, tak jak by ekran odświeżał się co 3s. Znacie może powód? Dodam, iż wykorzystuję aplikacje Torque w wersji Lite i Pro, testów dokonałem na tablecie nexus 7 2012, oraz Sony Xperia z3 Compact i efekt niestety był taki sam. W ustawieniach programu włączyłem funkcję szybkiego odczytu danych. Dzięki za wszystkie rady.
Ostatnio edytowano 12 kwi 2016, 22:36 przez xRafalx, łącznie edytowano 1 raz
& Marta
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Małopolski
 
Od: 25 kwi 2014, 10:37
Posty: 3639 (55/61)
Skąd: Niepołomice
Auto: MazdaSpeed 3 BK '08 BLACK
Mazda6 GG 141KM+ 2,0L '03

Postprzez rdy » 12 kwi 2016, 19:59

A sprawdzałeś na forscanie na PC? Torque jest strasznie zabugowany i lubi się walić
Forumowicz
 
Od: 8 sie 2011, 18:05
Posty: 322 (1/4)
Skąd: Brwinów
Auto: Mazda 6 Sport 2.0 CITD 121KM

Postprzez xRafalx » 12 kwi 2016, 22:34

Niestety nie ponieważ nie mam lapka z bluetooth. A jakichś inny program polecicie na androida? Lub ktoś ma jakichś inny pomysł przez co to jest spowodowane?
& Marta
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Małopolski
 
Od: 25 kwi 2014, 10:37
Posty: 3639 (55/61)
Skąd: Niepołomice
Auto: MazdaSpeed 3 BK '08 BLACK
Mazda6 GG 141KM+ 2,0L '03

Postprzez Yoki » 13 kwi 2016, 05:42

Piston na androida spróbuj
https://www.facebook.com/BippuPoland
https://www.facebook.com/LS4HVIP/
Wsparcie przy wyszukaniu oraz pomoc przy sprowadzeniu części z Japonii
Tomek grupa rozwoju forum
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 11 kwi 2008, 14:18
Posty: 1869 (63/50)
Skąd: Olsztyn/Szczytno/obecnie Łódź
Auto: Lexus LS400 4.0 V8 1998

Mazda6 GG LF`06 2.0 156,5KM@6676RPM 196,3Nm@4218RPM Noblessgrau

była Mazda Xedos 9 TA KL 2001 AT
była Mazda 323f 2.0 V6 BA
była Mazda 323f 1.6 BG

Postprzez Biniu » 13 kwi 2016, 06:45

U mnie Piston raz się łączy a raz nie. Torque za to bezproblemowo za każdym razem.
Obrazek
Im trudniej, tym lepiej
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 19 cze 2015, 06:10
Posty: 1050 (36/35)
Ostrz.: 1
Skąd: Grupa Łódzka
Auto: Mazda 6 GY LFVE '06
Mazda 323 BG B6 '92

Postprzez xRafalx » 14 kwi 2016, 13:53

O sprawdzę tego pistona. Mam nadzieję, że coś polepszy :)

Edit:
Niestety program nie chce się nawet połączyć z elm...
& Marta
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Małopolski
 
Od: 25 kwi 2014, 10:37
Posty: 3639 (55/61)
Skąd: Niepołomice
Auto: MazdaSpeed 3 BK '08 BLACK
Mazda6 GG 141KM+ 2,0L '03

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: mackoGD i 2 gości

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6