Generalnie LX936 jest OE/OEMem Mazdy ale do 626 DiTD RF2A z lat 98-00r. Pod koniec 00r wszedł motor RF4F i jak widać na filtrze nie ma już napisów KNECHTa i jego konstrukcja (włókno z którego został wykonany) jest nieco inna, także kolor zamiast żółtego "papieru" jest biała tkanina.
Na swoim aucie przetestowałem większość filtrów dostępnych na rynku w tym tańsze zamienniki jak MAXX czy FILTRON. Nie wypowiadam się w kwestii KNa, bo go nie uzywałem i używać nigdy nie będę. Filtr powietrza w DIESLU to zbyt istotna kwestia abym zakładał filtr o jednak innej konstrukcji niż OE, poza tym zwyczajnie nie będzie mi się chciało go czyścić. W przypadku diesli polecam oryginały właśnie, te biało niebieskie RF4F-13-Z40. To są najlepsze filtry z dostepnych na rynku (nie włączając wynalazków w stylu KNa

Ewentualnie KNECHT LX936 jest filtrem najbardziej zbliżonym do powyższego OE, nie odczułem najmniejszej różnicy zaś pisząc, że OE RF4F... jest najlepszy ufam, iż zmiana materiału filtra wpłynęła pozytywnie na walory oczyszczające, proszę spojrzeć do od 98r wkłada TOYOTA do motorów diesla, a od 99r do D-4D – DENSO i materiał użyty do wykonania jest identyczny jak w niebiesko białym, najlepszym z najlepszych filtrów Mazdowskich...
W kwestii KNa – nie neguję ich montażu, nawet jakby miał mi dodać 2KM – nie chce mi się nim babrać, poza tym nie wierzę, żeby jakikolwiek filtr miał lepsze właściwości filtrujące od OE a to dla mojego motoru jest najważniejsze, nie 2 a więcej KM odnajdę w sposób nie wpływający negatywnie na trwałość mojego DiTD

a montaż KNa na taką modyfikację mi wygląda, być może się mylę – nie widzę sensu testowania. Filtr zmieniam średnio 1,5 raza do roku.