Jest takie przysłowie, że jak pies nie ma co robić to coś tam sobie liże
Ze mną podobnie, jak mam chwile wolnego to myślę jakby tu jeszcze ulepszyć autko
Z uwagi na fakt, że duże grono idiotów nie potrafi regulować świateł i jadąc w nocy wali mi po oczach postanowiłem zamontować samościemniające się lusterko wsteczne.
Po paru dniach spędzonych na alledrogo i oglądaniu fotek z lusterkami wpadło mi w oko lusterko od Forda Mondeo MKII przed liftem. Wielkie moje zdziwienie było jak zobaczyłem mocowania, które są identyczne jak w M6. Różni się jedynie tym, że porąbani japońce zrobili jakąś blaszke która trzyma lusterko, którą raczej samemu będzie ciężko założyć – a "koledzy" od Forda poszli na łatwizne i całe mocowanie przymocowane jest do uchwytu lusterka. Więc możemy to lusterko ściągać i zakładać bez obawy że coś popsujemy.
Lusterko wygląda tak:

Więc przystępujemy do pracy:
Ściągamy nasze lusterko i naszym oczom ukazuje się ten oto uchwyt na szybie:

Odkręcamy plastikowy schowek na okulary wraz z lampkami oświetlenia kabiny. Jak otworzycie schowek to są dwa wkręty, które trzeba wykręcić. Całość trzyma się jeszcze z przodu na dwóch blaszkach metalowych. Trzeba się nagimnastykować aby to rozebrać, ale dacie rade bez problemu.
Schowek i oświetlenie wygląda tak:

Będzie nam to potrzebne aby podłączyć lusterko. A podłączamy je trzema przewodami:

1- zasilanie +12V po kluczyku
2 – masa
3 – zasilanie +12V ze świateł wstecznych
Możemy podłączyć tylko dwa pierwsze przewody, ale lusterko ma jeszcze taki bajerek, że podczas cofania wyłącza się automatyczne ściemnianie. Ja podłączyłem wszystko.
Zasilanie po kluczyku wziołem stąd:

Zasilanie od świateł wstecznych znalazłem tu (gdzie ta czerwona szybkozłączka):

Mase podłączyłem tu:

Dwa przewody zasilające poprowadziłem słupkiem do góry i podsufitką od strony szyby przedniej – jest tam sporo miejsca.
Całość wygląda tak:

Lusterko jest troszeczke wyżej niż poprzednie mazdowskie, ale nie ma to znaczenia do widoczności. Nawet jest lepiej.
Po przekręceniu kluczyka na lusterku zapala się zielona dioda, która informuje nas że lusterko jest w trybie automatycznym. Wystarczy wcisnąć OFF i mamy zwykłe lusterko. Każdorazowo startuje jednak w trybie auto.
Piny do lusterka można dorobić bez problemu, ale radzę jednak kupić z oryginalną kostką bo wygląda wtedy estetyczniej.
Pozdrawiam i życzę jak najmniej zwarć w trakcie montażu