WYMIANA 2.0 CITD NA 2.0 BENZYNA

Mazda6 2002–2007

Postprzez kixi4 » 13 lis 2010, 17:40

Jak w tytule. Mam do wzięcia od znajomego za dobrą cenę anglika M6 2005 2.0 benzyna automat lekko uszkodzony lewy bok, a z racji, że mam taką samą mazde tylko z silnikiem diesla w manualu (którego mam już dosyć!!) chciałbym kupić tego anglika i wymienić kompletny silnik ze skrzynią automatyczną. Orientuje się ktoś jakby wyglądała taka wymiana? Mocowanie silnika tj łapy i podłużnice są takie same? Wiem, że musiałbym wymienić cały układ wydechowy, zbiornik paliwa,osprzęt silnika, dźwignie zmiany biegów itd.. Jak wygląda sprawa instalacji elektrycznej w komorze silnika i wewnątrz samochodu? Czy pedały tj. z automatu angielskiego do manuala euro będą pasowały? Jest to wykonalne? Proszę o pomoc!
Forumowicz
 
Od: 31 mar 2009, 21:14
Posty: 107
Skąd: kalisz
Auto: Mazda5 Sport 2.3i 166KM A/T 2006

Postprzez rafusmaximus » 13 lis 2010, 22:59

no to "niezły" składak wyjdzie – ściągali i składali takie w latach 90-tych

Kolego rób jak chcesz, ale zdecydowanie lepiej byłoby sprzedać klekota i kupić (dokładając trochę) w DE poliftową benzynę 2.0 AT.
Nie znam nikogo zdrowo myślącego, co robił przekładkę diesla na benzynę, do tego manuala na AT i jeszcze żeby było weselej, to z angola na europejczyka – oj lubisz sobie utrudniać życie :P
Forumowicz
 
Od: 8 lis 2009, 08:19
Posty: 415 (0/1)

Postprzez mpsoft » 13 lis 2010, 23:18

dopisuje się do poprzednika – bardzo ale to bardzo wyjątkowo poroniony pomysł ...

p.s. a nie myślałeś co by tak dorzucic jeszcze ze 4 silniki elektryczne od pralek i porządny aku od Jelcza – miałbyś pierwszą Madzię 6 Hybrydę ;) to dopiero szacun na mieście ;)
Mazda 6 (2003 r.) 2.0 benzyna, kombi, automat, 150 tys km, LPG sekwencja – ElpiGaz
Forumowicz
 
Od: 1 maja 2010, 21:15
Posty: 55
Skąd: Wrocław
Auto: M6 GY 2003 r. 2.0 benzyna automat LPG sekwencja

Postprzez MarQs » 14 lis 2010, 00:16

skad u was ten sceptycyzm...

przeca robi sie z dwoch samochodow jeden, to takiej malej podmianki sie nie da sie?

nie widzieliscie kaszlaka z silnikiem porsche? nie da sie? a wlasnie ze da!
Pozdrawiam,
MarQs
Forumowicz
 
Od: 21 lut 2007, 00:06
Posty: 92
Skąd: Warszawa
Auto: M6 2.0 citd sportbreak ;–) '04

Postprzez mpsoft » 14 lis 2010, 00:21

pewnie ze można
tylko po co tyle pracy w to wkładać ?
nie mozna prościej ?
Mazda 6 (2003 r.) 2.0 benzyna, kombi, automat, 150 tys km, LPG sekwencja – ElpiGaz
Forumowicz
 
Od: 1 maja 2010, 21:15
Posty: 55
Skąd: Wrocław
Auto: M6 GY 2003 r. 2.0 benzyna automat LPG sekwencja

Postprzez kristoferson1 » 14 lis 2010, 01:56

Po pierwsze wszystkie angliki są w dobrej cenie, a uszkodzone to powinni za darmo dawać;) Po drugie potrzebny bedzie garaz i moze nawet kilka miesiecy, aby na spokojnie sobie powoli skladac (przekladac). Bo to jasne, ze nie skonczy sie tylko na wymianie samego silnika. Masz wtedy przed soba wymiane prawie polowy.... auta :) Jak lubisz grzebac w autach po nocach to wszyskto jest mozliwe, bo mechanika wykluczam – wtedy to zupelnie nie oplacalne.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 15 lis 2009, 15:41
Posty: 163
Skąd: opolskie
Auto: Mazda 6 2.0 GG

Postprzez Wojtek » 14 lis 2010, 10:56

Da sie! Ale po co?
Latwiej bedzie sprzedac diesla i kupic porzadne autko... <głaszcze>
Po co utrudniac sobie zycie... :)
Nikt tobie nie zaplaci za czas, ktory wlozysz w taka wymiane silnika i skrzyni... a dokladniej polowa anglika znajdzie sie w karoserii diesla...
chyba , ze nie musisz uzywac auta przez jakis miesiac... i masz urlop... <diabełek>
Powodzenia :)
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17163 (116/403)
Skąd: UK
Auto: Skoda Rapid 1.2 SE-L 110KM
Seat Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Michaello » 8 paź 2011, 18:21

kixi4 – nie przejmuj się tymi wypowiedziami. Jak masz chęć to przekładaj, to Twoja Mazda i Twój czas! Również mam klekota M6 i mam go serdecznie dość, chociaż jeżdżę nim od 2004 roku i w sumie to wymieniłem na razie tylko dwa przednie łożyska!
Początkujący
 
Od: 23 lut 2009, 17:18
Posty: 10
Skąd: Wioseczka
Auto: Madzia 6 GY (RF5C)
MZR-CD / 121 PS / 2003r

Postprzez skorik » 8 paź 2011, 18:59

Przez prawie rok to chyba już zdążył przełożyć... :)
Odgrzałeś kotleta...
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 cze 2011, 22:10
Posty: 44
Skąd: Toruń
Auto: szara Mazda 6 kombi, 2.0 benzyna

Postprzez Hazu » 10 paź 2011, 17:04

Nie wolno wymieniać silnika diesla na benzynowy i na odwrót. Przynajmniej nie jest to legalne i nie da się zalegalizować.
Forumowicz
 
Od: 17 paź 2005, 20:11
Posty: 3776 (0/5)
Skąd: Lublin

Postprzez Enduro » 22 paź 2011, 09:42

kixi4 napisał(a):Jak w tytule. Mam do wzięcia od znajomego za dobrą cenę anglika M6 2005 2.0 benzyna automat lekko uszkodzony lewy bok, a z racji, że mam taką samą mazde tylko z silnikiem diesla w manualu (którego mam już dosyć!!) chciałbym kupić tego anglika i wymienić kompletny silnik ze skrzynią automatyczną. ..!

zawsze po takiej akcji maozesz trafic na liste pozytywnie zakreconych, bynajmniej na tym forum :]
ale o ile mi wiadomo, ta akcja nie bedzie taka prosta, jak sie wydaje..
pozdr.Enduro
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 6 sie 2008, 21:37
Posty: 4867 (1/18)
Skąd: Niemcy / okazjonalnie Poznań
Auto: M6 GH citd 2,2,163KM+,´12, modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom taka czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez realski » 23 paź 2011, 14:05

gdzie takie przepisy czytales ze nie mozna ?
robisz zmiany konstrukcyjne rozszezone badania techniczne i masz papier ze all jest ok .
na tej podstawie w dowodzie mozna zrobic zmiany ..
Forumowicz
 
Od: 5 lis 2004, 19:47
Posty: 232 (0/1)
Skąd: Białystok

Postprzez Hazu » 24 paź 2011, 21:48

Na stacji diagnostycznej pytałem o wymianę silnika w swoim aucie,.
Diagnosta powiedział że mogę sobie jakikolwiek silnik zamontować tylko musi być to silnik benzynowy.

Poza tym robi się badanie: "zmiana parametrów technicznych pojazdu" i o ile taki silnik występował w tym modelu to kosztuje 80zł.
I z tym do wydziału komunikacji aby dowód wymienić.

Więc aby być pewnym czy można zamontować taki silnik trzeba się udać do odpowiedniej stacji diagnostycznej i zapytać.
Bo na podstawie kwita ze stacji, urzędowo już nie będzie problemu z załatwieniem nowego dowodu.
Forumowicz
 
Od: 17 paź 2005, 20:11
Posty: 3776 (0/5)
Skąd: Lublin

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6