Dołożenie kontrolki niskiego stanu płynu w zbiorniku spryskiwacza.
Jeśli się zdecydujesz zakladaj ten pływakowy jest bardziej niezawodny(kontaktron/magnes),ten drugi vw raczej do d..y na dłuższa mete elektrody sniedzieja i podaja bledne wskazania ,obydwa rodzaje tych czujnikow byly stosowane w citroenach ja mam akurat plywakowy i zero problemow,ale koledzy z wersja z elektrodami musieli robic rozne cuda aby to wlasciwie spelnialo swoja role(dolewali octu,co chwile czyscili elektrody itp.).Krotko mowiac przy lipnej jakosci plynow do spryskiwaczy,a latem czesto czystej wody(dosc twardej zazwyczaj) elektrody nie spelniaja swojej roli.

Niestety ex właściciel M6 A+ ,została skradziona 17.12.2013.
- Od: 1 cze 2011, 19:00
- Auto: Opel Insignia 2014 ST Cosmo Elite
jak by nie było to rozumiem że ten z VW też będzie działał, ja raczej wezmę oplowski bo rzeczywiście jest bardziej stabilny , ale wracając do tych z VW to aż dziwne że aż tak śniedzieją jutro pojadę do intercarsu i zakupie jak oczywiście będzie dostępny.
- Od: 25 mar 2011, 13:35
- Auto: M6 2.0CITD 136km
Bedzie dzialal,moze vw bardziej sie przylozylo do jakosci elektrod i nie bedzie takiego problemu ze sniedzeniem(chociaz na fotce nie widze zadnego loga producenta- pewnie jakis noname dla vw),wczesniej pisalem na przykladzie citroena,ale tak czy siak bardziej polecam ten plywakowy.
ps.jak dobrze pamiętam ford montowal tez plywakowe w mondeo i chyba nawet te same,bardzo podobne tez sa w bmw.
ps.jak dobrze pamiętam ford montowal tez plywakowe w mondeo i chyba nawet te same,bardzo podobne tez sa w bmw.
Ostatnio edytowano 7 paź 2011, 20:38 przez mnieteczek, łącznie edytowano 1 raz

Niestety ex właściciel M6 A+ ,została skradziona 17.12.2013.
- Od: 1 cze 2011, 19:00
- Auto: Opel Insignia 2014 ST Cosmo Elite
Elmerwawa napisał(a): jutro pojadę do intercarsu i zakupie jak oczywiście będzie dostępny.
nie zapomnij zdać relacji na forum
Co do montażu tego czujnika to rozumie ze trzeba w zbiorniku w odpowiednim miejscu dziurę wywiercić?
oczywiście nie zapomnę o efekcie działań, zdecydowałem się na zakup przez allegro zamówiłem 2 czujniki od opla
zabieg przeprowadzę również w Premacy.
Kontrolka sprawdzona mostek zrobiony czekamy tylko na czujnik
Czujnik zamontowany działa wyśmienicie
Elmerwawa napisał(a):oczywiście nie zapomnę o efekcie działań, zdecydowałem się na zakup przez allegro zamówiłem 2 czujniki od oplazabieg przeprowadzę również w Premacy.
mógłbyś puścić jakąś fotkę gdzie go zamontowałeś
- Od: 14 lut 2007, 20:52
- Auto: Opel Corsa od żony
była:
Mazda 6 2.0 MZRCD 121 kucyków
Generalnie wszystko jest na stronie nr.3, proponuje pierw znaleść kostkę pod maską i sprawdzić czy po podaniu masy na kabelek brązowo-biały jak dobrze pamiętam i przekręceniu kluczyka do kontrolek kontrolka świeci jak nie to zrobić mostek i musi świecić później podpiąć czujnik w kostkę pod brązowo/biały i czarny i wszystko gra znaczy się świeci:D jutro zrobię zdjęcie gdzie czujnika nie montować bo mało co nie spartoliłem
sprawy warto pamiętać że czujnik od opla wystaje trzeba go umieścić w takim miejscu żeby nie przeszkadzał po montażu zbiornika na swoje miejsce u mnie tak było i trzeba było czujnik skrócić od strony kostki
ale jest ok. 

quai69 napisał(a): A więc po dłuższych przemyślaniach jak i po wynikach w podłączeniu owego czujnika w zbiorniczku gdy nie było za dużego poziomu płynu do szyb, ci jest odziwo ważne, informuję że przerwa w obwodzie w słupku symbolizuje brak sterownika sygnału diody. Jest to takie małe coś elektronczego, które odbiera sygnał z czujnika płynu i decyduje czy zapalić diode na liczniku czy też nie. Bo jak zaóważyliście przy niskim stanie płynu, i przy troche zakrętaśnej drodze dioda włącza się i wyłącza się, co jest troche denerwujące, chyba że to komuś nie przeszkadza.
W celu uniknięcia migania kontrolki przy niskim stanie płynu można zastosować przekaźnik czasowy, np. coś takiego:
http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?p61,przekaznik-czasowy-1tp30
Dodam jeszcze może, że ten czujnik poziomu wody od VW nie do końca spełnia swoją rolę, bo zamyka obwód, gdy płyn jest, a nie gdy go nie ma, a więc w przypadku mazdy 6 kontrolka będzie świecić, póki płyn będzie w zbiorniku, chyba że się zastosuje jakiś dodatkowy przekaźnik.
Pozdrawiam.
- Od: 6 wrz 2010, 15:06
- Auto: Mazda 6 kombi '03
2.0 CiTD 136 KM
Sprawdź, czy nie masz samej wtyczki przymocowanej w okolicach reflektora. Ta na zdjęciu, to wtyczka wpięta w gniazdko, od którego prawdopodobnie idą przewody m. in. do czujnika poziomu płynu (jeśli jest). U mnie nie było czujnika i tej wtyczki na zdjęciu, ale była właśnie przymocowana do reflektora. Dołożyłem czujnik do zbiornika płynu na odpowiedniej wysokości, podpiąłem się pod kabel brązowo-biały i czarny z tej luźnej wtyczki, zrobiłem mostek między kablami koło bezpieczników pod kierownicą i kontrolka działa:)
- Od: 6 wrz 2010, 15:06
- Auto: Mazda 6 kombi '03
2.0 CiTD 136 KM
Chciałbym odgrzać troszkę ten wątek i uzyskać informację nt. tego, czy pływak i kontrola niskiego stanu poziomu płynu w zbiorniku spryskiwacza powinny znajdować się w każdej Mazdzie 6, czy może dotyczy to tylko wersji wyposażonych w spryskiwacze reflektorów (ksenonowych)?
-
inteq
inteq napisał(a):czy pływak i kontrola niskiego stanu poziomu płynu w zbiorniku spryskiwacza powinny znajdować się w każdej Mazdzie 6
a czytal kolega ten watek?
goraco polecam...
...mozna nawet sobie samemu szybki test zrobic...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...

Po jego wyglądzie wnioskuję, że takie właśnie pokazałem, czy tak?