Witam !
Jakiś czas temu padła mi sonda Lambda – 5-cio przewodowa (2.0 benzyna 2005 facelift 147bhp).
No i problem – brak zamienników, cena oryginału i problemy z dostępnością

Postanowiłem zaryzykować i korzystając z zasobów internetu wyszukać zamiennika (zastępczego), niestety o sondzie lambda – 5 przewodów do mazdy 6 po 2005r informacji praktycznie nie ma:(. Forum PL i fora po angielsku.
Jedyne czym mogłem się pokierować to oznaczenie LZA07-MD2, no i gdzieś jeszcze widziałem jakieś oznaczenia (ag 06e 906 265 s)
Po przekopaniu netu, stron bosch, ngk i kilku innych, znalazłem sondę o podobnych oznaczeniach.
Sonda była do AUDI 3.2 FSI 4.2 FSI (!!!!!!!) NGK/NTK oznaczenie LZA07-..........(nie pamiętam:( ) pięć przewodów (kolory dokładnie takie same jak na oryginale) Na aukcji sprzedawca podał oznaczenie lza07-... ale na sondzie oznaczenia były troszkę inne. Sondy poza oznaczeniami i wtyczkami wyglądały identycznie!
Zaryzykowałem więc, kupiłem sondę (alledrogo za jakieś 290 z przesyłką), przełożyłem wtyczkę, no i działa!!!
Od czasu wymiany (przejechałem jakieś 10tys km, 5 miesięcy) żadnych problemów, spalanie powróciło do normy, poszarpywanie ustało. HAPPY!
Wymiana sondy była bardzo prosta, jedynie problemy miałem z prze-lutowaniem wtyczek. Jeszcze nie spotkałem się z takimi kablami – strasznie ciężko polutować.
Zachęcam do podjęcia ryzyka ale odpowiedzialności na siebie nie biorę.
Powinienem napisać tutaj dużo wcześniej, ponieważ to forum bardzo mi pomogło.
edit
wydaje mi się że kupiłem coś jak LZA07-AU4 (zapomniałem, a minęło trochę czasu)
06E 906 265 S AUDI
06E 906 265 S VW
nie lubię podawać tam linków bo po jakimś czasie wygasają i ludzie czytając nie wiedzą o co chodzi.
http://moto.allegro.pl/sonda-lambda-ntk ... 32083.html