Jaki skaner diagnostyczny lub interfejs?

Mazda6 2002–2007

Postprzez sadi00 » 31 lip 2017, 09:38

Niestety, kupiłem z allegro 3 sztuki tego ELMowego ustrojstwa. Wszystkie były opisane jako wersja 1.5, a po podłączeniu do Forscana okazywało, że to 2.1 i wszystkie poszły do zwrotu.
Czy ktoś z Was ma sprawdzonego sprzedawcę na allegro, który ma wersję 1.5 działającą dla mazdy 6 GG polift?
Forumowicz
 
Od: 21 wrz 2010, 06:49
Posty: 40 (2/0)
Skąd: aktualnie Warszawa
Auto: Mazda 6 GG 2.0 B+G 147 KM '05

Postprzez Danmazda » 31 lip 2017, 18:15

Swój kupowałem w tym sklepie, jakieś 2 lata temu i działa prawidłowo https://www.enexus.pl/pl/p/OBD-2-II-BLU ... V-GATE/312
Obrazek
Daniel
Avatar użytkownika
Koordynator Regionów
Przedstawiciel Mazowsza
 
Od: 21 paź 2009, 19:04
Posty: 5571 (52/143)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok

Postprzez Geniek » 4 sie 2017, 08:37

Ja kupiłem na Alledrogo Vgate ELM327 i działa również poprawnie z M6 po lifcie. Wcześniej kupiłem jakiegoś taniego elm'a to pochodził jakiś miesiąc i padł był.
https://allegro.pl/listing?string=vgate%20elm327&order=m&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-hc-aut-1-4-0803
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 9 sty 2014, 15:16
Posty: 578 (1/3)
Skąd: Tarnów
Auto: M6 GY 2l 2006 A/T 147KM
Kombi szary metalik

Postprzez CLAU » 5 sie 2017, 17:23

Zainstalowałem w końcu Forscana, zarejestrowałem się, wygenerowałem kod na wersje ext.
Mam interfejs na Bluetooth, jakiś niebieski VGATE bez przełącznika, taki jak podlinkował wyżej Danmazda. Z Mazdą 6 GG działa bez problemu. Z Mazdą 3 BK nie chciał się połączyć, ciągle ten sam komunikat, że nie znaleziono adapteru (w Win normalnie jest obecny, sparowany i połączony). Sprawdzałem połączenie z telefonu, Torque normalnie się z nim łączy.

Generalnie na forum Forscana polecają albo wersję USB albo WIFI. Wersje na BT są bardzo wolne co akurat mogę potwierdzić.

Ktoś coś?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 gru 2011, 07:28
Posty: 1276 (1/37)
Skąd: dolnyśląsk
Auto: Mazda 6 – 2003
2.0 LF17
hatchback

Mazda 3 BK – 2005
1.6

Postprzez dj79 » 12 sie 2017, 20:19

Witam,mam błąd P2251 – co to jest.
Początkujący
 
Od: 5 sie 2016, 21:28
Posty: 2
Auto: Mazda 6 2005 147 KM benzyna + LPG

Postprzez dobrzyn22 » 13 sie 2017, 10:22

Witam.
proszę skorzystać z wyszukiwarki na forum – temat był już wielokrotnie poruszany... <czytaj>
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 21 cze 2009, 15:38
Posty: 4702 (14/50)
Skąd: Gdynia PL/Flekkefjord NO
Auto: Mazda6 '06r. 121/147
KM 2.0 mzr-cd

Postprzez Piecho » 27 sie 2017, 09:45

Ja używałem 2.1 białego z poliftem i działa bez problemu – czemu wersja 1.5 miałaby być lepsza?
Forumowicz
 
Od: 8 gru 2010, 18:32
Posty: 30
Skąd: Rypin
Auto: Mazda 6 2.0 143KM CiTD

Postprzez Boro87 » 30 sie 2017, 10:50

Witam
Jestem w posiadaniu Mazdy 6, 2.0 benzyna,rok 2002.
Mam problem z podlaczeniem auta do kompa. Posiadam kable od kumpla ktory posiada passata b5 (czy taki interfejs podejdzie tez do mazdy?)
Druga sprawa dzisiaj bylem przetestowac 4 interfejsy na BT i po podlaczeniu w programie torque pro pokazywalo brak polaczenia z ecu (co to te ecu?)
Czy mozecie polecic mi jakis konkretny interfejs do kompa lub na BT i kompatybilny program ktory polaczy sie z moim autem i bede mogl je przeskanowac?
Z gory dzieki za info
Początkujący
 
Od: 4 cze 2015, 18:59
Posty: 6

Postprzez CLAU » 30 sie 2017, 19:27

Widać, że zupełnie nie zadałeś sobie trudu aby przeczytać kilak stron w tym temacie.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 gru 2011, 07:28
Posty: 1276 (1/37)
Skąd: dolnyśląsk
Auto: Mazda 6 – 2003
2.0 LF17
hatchback

Mazda 3 BK – 2005
1.6

Postprzez Boro87 » 30 sie 2017, 20:22

Posta zrobiłem po to by otrzymac konkretna odpowiedz a nie prowadzic w nim dyskusji aby inne osoby z takim problemem mogly szybko i przyjemnie przeczytac porade a nie czytac 45 stron w tematach pokrewnych.
Początkujący
 
Od: 4 cze 2015, 18:59
Posty: 6

Postprzez dobrzyn22 » 30 sie 2017, 21:07

aby osoby z takim problemem mogły sobie z nim poradzić, można szybko i przyjemnie skorzystać z forumowej wyszukiwarki <czytaj>
odpowiedzi na pytania już padły w tym wątku , dlatego zapraszam do lektury – nie ma sensu powielać pytań <nauka>
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 21 cze 2009, 15:38
Posty: 4702 (14/50)
Skąd: Gdynia PL/Flekkefjord NO
Auto: Mazda6 '06r. 121/147
KM 2.0 mzr-cd

Postprzez oluska » 4 wrz 2017, 19:41

dj79 napisał(a):Witam,mam błąd P2251 – co to jest.

sonda, oryginał 1000 PLN ;P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2017, 19:57
Posty: 65 (0/1)
Auto: Mazda 2
HB 2015
PB 1.5 90KM

Postprzez duch1604 » 7 wrz 2017, 21:09

Zakupiłem taki interfejs:
http://allegro.pl/elm327-ford-hs-can-ms-can-forscan-przelacznik-fv-i6814728216.html
Niestety na żadnym programie nie może się połączyć z moją mazdą. Na forscanie wyskakuje okienko "nie znaleziono pojazdu. Proszę sprawdzić czy stacyjka jest w pozycji on". W innych że błąd połączenia z ecu. Elma wyszukuje wszędzie bez problemu, wersja 1.5. Sprawdzałem w mondeo 2005-forscan śmiga. W toyocie celica forscan nie idzie ale inne programy łączą i chodzą bez problemu. Zatem wnioskuje że sam elm jest ok. Kolejny problem z autem zapewne. Czy ktoś wie co może być nie tak? Dodam żę ids łączył się bez problemu, ostatnio byłem na serwisie boscha, też bez problemu było. A może mój mechanik coś zblokował idsem bo sam coś grzebał i poszedl komputer, zamontował drugi ale jakie tam jeszcze cuda robił to nie wiem :(
Forumowicz
 
Od: 8 paź 2012, 21:31
Posty: 126 (0/1)
Skąd: Łapy/Bergen-Norwegia
Auto: Mazda 6 GG – 2.0 MZR-CD, RF7J, 133KM

Postprzez duch1604 » 15 wrz 2017, 20:52

???
Forumowicz
 
Od: 8 paź 2012, 21:31
Posty: 126 (0/1)
Skąd: Łapy/Bergen-Norwegia
Auto: Mazda 6 GG – 2.0 MZR-CD, RF7J, 133KM

Postprzez duch1604 » 17 wrz 2017, 17:23

To może ktoś mógłby poświecić 2 minuty i sprawdzić jakie i gdzie ma podłączone kable w kostkę OBD? Najlepiej chyba ktoś z diesle