Jaki skaner diagnostyczny lub interfejs?
Okazało się że adapter OBD nie chce współpracować z moim autem, może jest uszkodzony bo na 2 aucie jest to samo... Inny adapter 2 razy tańszy śmiga bez problemów Dzięki za pomoc Panowie
-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
Sprawdzałem ELM na sofcie v2.1, oraz 1.5 nie łączy się z żadnym programem, jedynie połączył się z programem do sprawdzania nr softu, podobno połączenie z mazdą zależy też od procesora jaki jest zastosowany w ELM
ponieważ szukam mazdy 6 2005-2007 2,0 benzyna 147 koni
kupiłem interfejs diagnostyczny icar 3
do tego pobrałem aplikacje torque:
posiada on kilka zegarów, chciałbym was prosic o pomoc, abyście mi podpowiedzieli ile sprawna mazda powinna mieć poszczególnych parametrów i co one oznaczają bo są po angielsku:
posiadam takie zegary :
1. ACCEL (co to jest i jakie powinno miec parametry przy jakich obrotach) zakres zegara: 0,2-1 i -0,2--1
2. REVS – zegar: 0-8 x1000,
3. THROTTLE – zegar: 0-100
4.SPEED – podejrzewam ze to predkośc pojazdu na podstawie gps
5. BOOST – zegar: 0-20 i 0 do -20
6. COOLANT – zegar: 0 do 120 i dodatkowo -40
kupiłem interfejs diagnostyczny icar 3
do tego pobrałem aplikacje torque:
posiada on kilka zegarów, chciałbym was prosic o pomoc, abyście mi podpowiedzieli ile sprawna mazda powinna mieć poszczególnych parametrów i co one oznaczają bo są po angielsku:
posiadam takie zegary :
1. ACCEL (co to jest i jakie powinno miec parametry przy jakich obrotach) zakres zegara: 0,2-1 i -0,2--1
2. REVS – zegar: 0-8 x1000,
3. THROTTLE – zegar: 0-100
4.SPEED – podejrzewam ze to predkośc pojazdu na podstawie gps
5. BOOST – zegar: 0-20 i 0 do -20
6. COOLANT – zegar: 0 do 120 i dodatkowo -40
- Od: 19 sie 2011, 22:48
- Auto: Mazda 6 GG
2.0 benzyna
147KM
po lifcie 2006r
ACCEL – akcelerometr bazujący na danych z telefonu – podaje przeciążenia w skali g (tylko jako taka ciekawostka bo nie ma tu jakichś norm)
REVS – liczba obrotów na minutę (masz na zegarach auta to samo)
THROTTLE – procent otwarcia przepustnicy (w sumie zależy jak głęboko depniesz pedał gazu)
SPEED – prędkość (ale nie wiem czy wersja lite bierze dane z gps, czy z komputera) (masz na zegarach to samo)
BOOST – ciśnienie doładowania (turbina by się przydała do tego)
COOLANT – temperatura cieczy chłodzącej (masz na zegarach)
Ciekawsze opcje z tej aplikacji to odczyt błędów. Są tu również inne parametry poza wymienionymi działające w trybie rzeczywistym, które pokazują pobór paliwa i różne temperatury. Przed zakupem to raczej bym sprawdził ewentualne błędy niż sprawdzał wszystkie parametry po kolei.
REVS – liczba obrotów na minutę (masz na zegarach auta to samo)
THROTTLE – procent otwarcia przepustnicy (w sumie zależy jak głęboko depniesz pedał gazu)
SPEED – prędkość (ale nie wiem czy wersja lite bierze dane z gps, czy z komputera) (masz na zegarach to samo)
BOOST – ciśnienie doładowania (turbina by się przydała do tego)
COOLANT – temperatura cieczy chłodzącej (masz na zegarach)
Ciekawsze opcje z tej aplikacji to odczyt błędów. Są tu również inne parametry poza wymienionymi działające w trybie rzeczywistym, które pokazują pobór paliwa i różne temperatury. Przed zakupem to raczej bym sprawdził ewentualne błędy niż sprawdzał wszystkie parametry po kolei.
- Od: 17 gru 2009, 00:29
- Auto: M6 2,0 GY 136KM (~160KM) '05
Jazz 1,4 83KM '05
S-max 1,6 160KM' 12
jasne że błędy to podstawa wiadomo , ale skoro juz mam tą aplikacje fajnie by było ją wykorzystać bardziej
"Są tu również inne parametry poza wymienionymi działające w trybie rzeczywistym, które pokazują pobór paliwa i różne temperatury."
jak to ustawic i dobrze odczytac
Ps.
Czy tą aplikacja da się jakos skasowac inspekcje service
A jeszcze lepiej przestawic by zaświeciła sie za 10.000 km
I drugie pytanie czy jest jakis program do icar3
Który odnajdzie w komputerze prawdziwy przebieg
"Są tu również inne parametry poza wymienionymi działające w trybie rzeczywistym, które pokazują pobór paliwa i różne temperatury."
jak to ustawic i dobrze odczytac
Ps.
Czy tą aplikacja da się jakos skasowac inspekcje service
A jeszcze lepiej przestawic by zaświeciła sie za 10.000 km
I drugie pytanie czy jest jakis program do icar3
Który odnajdzie w komputerze prawdziwy przebieg
- Od: 19 sie 2011, 22:48
- Auto: Mazda 6 GG
2.0 benzyna
147KM
po lifcie 2006r
czy ktoś moze wskazać który dokładnie OBD2 bedzie działałw 100% z Mazdą 6 GG?
Mam już 3 w domu
2 wersja 1,5 w tym jeden przerobiony
1 działa tylko w podstawowym zakresie
2 próbuje cos tam pokazać wiecej ale nie może się dogadać wpełni
3 w wersji mini 2.1 wogóle nie chce się połączyć.
może ktoś poda link co dokładnie kupić
Dzięki pawełs
Mam już 3 w domu
2 wersja 1,5 w tym jeden przerobiony
1 działa tylko w podstawowym zakresie
2 próbuje cos tam pokazać wiecej ale nie może się dogadać wpełni
3 w wersji mini 2.1 wogóle nie chce się połączyć.
może ktoś poda link co dokładnie kupić
Dzięki pawełs
Dokładnie taki
https://www.aliexpress.com/item/Bluetoo ... b96fff5a8b
https://www.aliexpress.com/item/Bluetoo ... b96fff5a8b
Wczoraj zamontowałem emulator obecności pasażera i chciałem wykasować błąd Forscanem. Problem w tym, że Forscan nie widział ELM-a, a w menedżerze urządzeń przy próbie instalacji jakiegokolwiek sterownika Windows wywalał komunikat mniej więcej taki: "System pomyślnie zainstalował sterownik tego urządzenia, lecz napotkał następujące problemy: Nie można uruchomić tego urządzenia (Kod 10)".
Po podłączeniu ELM do USB w laptopie zaświeca się w nim kontrolka. System Windows 10.
Ktoś coś poradzi, miał taki problem?
Po podłączeniu ELM do USB w laptopie zaświeca się w nim kontrolka. System Windows 10.
Ktoś coś poradzi, miał taki problem?
Mam 3 różne interface, 2x BT i na USB. Wszystkie działają na Windows 10 bez najmniejszego problemu. Żadnych sterowników nie instalowałem, wszystkie są domyślne systemowe.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G
Wyłącz podpisywanie sterowników i dopiero wepnij urządzenie i zainstaluj do niego sterowniki.
Mam trzy elmy, jeden BT, jeden taki na kabelku jak powyżej i jeden do aplikacji FoCom (chyba nie przekręciłem nazwy) i wszystkie działają z Win10
Mam trzy elmy, jeden BT, jeden taki na kabelku jak powyżej i jeden do aplikacji FoCom (chyba nie przekręciłem nazwy) i wszystkie działają z Win10
Li Mu Bai, usunąłem urządzenie, a potem zainstalowałem sterowniki tak, jak napisałeś i zadziałało. Sprawdziłem na razie w domu – Forscan odnajduje ELM-a. Dziękuję wszystkim za dobre chęci i pomoc