Problemy z TCS

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez mikael77 » 22 mar 2011, 13:47

Już kilka razy mi się zdarzyło że wyłączył mi się TCS i zapaliła się kontrolka awarii systemu trakcji (samochód w poślizgu). Zabrałem samochód do serwis z komputera odczytali kod że nastąpiła chwilowa niesprawność kontroli trakcji ale z powodu braku problemu w danej chwili nie mogli tego zdiagnozować w danym momencie. Trochę zagłębiłem się w temat i widać że nie jestem w tym problemie osamotniony o to moje wnioski na temat tej usterki:

– sprawdzić prawidłowość podłączenia haka holowniczego, ( hak montowany w serwisie wiec tu istnieje duże prawdopodobieństwo że coś sknocili,
– BCM moduł mogla dostać się woda, (sprawdź czy kontrolka się zapala w trakcie deszczu lub po myciu)
– ABS moduł wymaga przeprogramowania lub wymiany ( tak wyczytałem na jednym z amerykańskim forum)
– sensor szczek hamulców,
– zbiornik płynu hamulcowego, główny cylinder (master cylinder), wspomaganie (booster) zmiana części (dotyczy modelu z 2008)
– sprawdzić ilość płyny hamulcowego, (to raczej nie bo by kontrolka hamulca tez się paliła)

Może ktoś z was się już spotkał z tym problemem?
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 maja 2010, 11:52
Posty: 95
Skąd: Pomorskie
Auto: CX-9 2010 PL

Postprzez mikael77 » 27 mar 2011, 11:06

Znalazłem ten problem na amerykańskim forum mazdy, według nich mazda wypuściła serwisowy biuletyn TSB 04-002/11 by w takich wypadkach wymienić hydraulic/ABS control unit.

http://www.mazdas247.com/forum/showthread.php?123790522-TCS-lights-stay-on-for-no-reason

Jest tez coś takiego
2010 Mazda Cx-9 Service Brakes, Hydraulic Service Bulletin 155824
NHTSA: Action Number: 10034127 Service Bulletin Number: 155824
* Report Date:
Jun 16, 2010
* Component:
Service Brakes, Hydraulic

Summary: Mazda: dsc activation while turning at slow speeds. A metallic crunching/shudder affect when attempting left or right turning with slight road incline to decline (or vice versa) at slow speeds (less than 9mph/15km/h). *pe
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 maja 2010, 11:52
Posty: 95
Skąd: Pomorskie
Auto: CX-9 2010 PL

Postprzez Giz » 5 kwi 2011, 19:29

czyli tak, poprawili przednie tarcze ale za to cos innego im umknelo uwadze.... :D
Forumowicz
 
Od: 15 cze 2010, 12:52
Posty: 83
Auto: Mazda CX-9 3.7 V6, 2009
Mazda 3, SkyActiv-G 2.0 165KM 6MT, 2014

Postprzez mikael77 » 6 kwi 2011, 10:43

W serwisie nie znaleźli TSB z tym numerem, wiec skontaktowałem się z Mazda Polska tam Pan twierdzi ze Mazda dwukrotnie zaznaczyła, ze ten TSB dotyczy tylko amerykańskiej wersji nie europejskiej i znowu wysłał mnie do ASO.

Edit: Nie zajechałem drugi raz do serwisu, bo od czasu pierwszej wizyty w ASO tylko raz wystąpił ten problem (tego samego dnia). Czyli od prawie trzem miesięcy nie mam problemów z TCS
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 maja 2010, 11:52
Posty: 95
Skąd: Pomorskie
Auto: CX-9 2010 PL

Postprzez lisek1980 » 2 sty 2017, 20:40

witam ma problem z abs i tcs zaczęło się tak rano odpaliłem wszystko ok zrobiłem 500 metrów i odczułem jak załącza sie abs ale nie miał prawa jade dalej zapaliły się3 kontrolki abs tcs ikontrola trakcji
jadę dalej pali cały czas gasi się i zapala potem zaczeła migać kontrolka 4awd no w czasie jazdy przychamowywał koła i potem stała awaria kontrolki na stałe palą się oprucz 4wd
Początkujący
 
Od: 6 lip 2014, 22:32
Posty: 3
Auto: Mazda cx 9

Postprzez sQubany » 2 sty 2017, 20:51

A nie masz przypadkiem wpiętego jakieś ustrojstwa chinskiego w gniazdo OBD zeby badać osiągi na Torgue?
Forumowicz
 
Od: 12 maja 2014, 19:41
Posty: 34
Auto: Mazda cx9 grand touring 3,7 2008r

Postprzez lisek1980 » 2 sty 2017, 21:34

nie wszystko orginał
Początkujący
 
Od: 6 lip 2014, 22:32
Posty: 3
Auto: Mazda cx 9

Postprzez matylda » 2 sty 2017, 21:53

warto zacząć od najprostszych rzeczy – odłącz klemę + na parę minut i zapnij z powrotem
Forumowicz
 
Od: 17 gru 2015, 23:06
Posty: 65
Auto: CX-9 sport 2015 salon PL
Honda civic Type-R 2008

Postprzez lisek1980 » 2 sty 2017, 22:03

sztuczki nie pomagają może sa jakieś typowe usterki tych aut

Dopisano 3 sty 2017, 07:18:

dzisiaj jadąc zauważyłe że abs działa mimo że kontrolki sie palą nie działa trakcja a 4wd nie wiem bo odrazu koła zrywają przyczepność
Początkujący
 
Od: 6 lip 2014, 22:32
Posty: 3
Auto: Mazda cx 9

Postprzez matylda » 4 sty 2017, 13:59

podepnij komputer, sczytaj błędy, będzie wiadomo który czujnik padł lub inne ustrojstwo
Forumowicz
 
Od: 17 gru 2015, 23:06
Posty: 65
Auto: CX-9 sport 2015 salon PL
Honda civic Type-R 2008

Postprzez cinek78 » 1 mar 2017, 19:56

Watek już była na forum – poszukajcie...
Miałem podobnie – błędy z kontrolą trakcji, ABS-em itp... straszyli mnie wymiana pompy ABS za dziesiąt tysięcy złoty :P , a skończyło się na aktualizacji oprogramowania za 200zł :)
Temat ogarniają i znają ta przypadłość w ASO w Opolu...
Forumowicz
 
Od: 23 lip 2013, 08:08
Posty: 339 (4/5)
Skąd: Oleśnica/Wrocław
Auto: Mazda cx5 , Alfa Romeo Giulietta
, Ducati MTS 1200

Postprzez Kolbi » 9 sty 2018, 17:20

Podepnę się pod temat problemu ABS/TCS. Po wymianie łożyska w prawym przednim kole zaczęły świecić kontrolki od ABS/TCS, przy niższych prędkościach jest ok, tak do 80 km/h. Powyżej zaczynają wskakiwać błędy. Czujnik jest delikatnie puknięty co widać po jego metalowej tulei, pewnie podczas demontażu łożyska delikatnie dostał.
Teraz jednak najważniejsze wymieniłem czujnik na tzw. zamiennik firmy NTY (jakiś koreański), najwięcej ich jest dostępnych wiadomo gdzie i niestety problem się pogłębił bo błąd świeci cały czas, a nie tak jak wcześniej przy wyższych prędkościach.
Zacząłem drążyć mierzyć, czujnik zdemontowany i czujnik w kole lewym przednim (ten dobry) i mają wartości na poziomie 4,7 MOhm i jeden i drugi. Natomiast czujnik NTY ma wartość 0,453 MOhm, czyli 10 razy mniejszą. Dzisiaj umówiłem się z mechanikiem, który wymieniał łożysko w owym kole i załatwił czujnik, też zamiennik firmy ABE (droższy dwa razy od tego NTY) i niestety też pokazuje wartość na poziomie 0,460 MOhma, więc nawet go nie montowaliśmy.
Czy mógłbym prosić kogoś z was, kto ma chwilkę chęci i miernik aby sprawdził, któryś ze swoich czujników przednich jaką ma wartość na ustawieniu oporności?
Być może mam pecha i problem polega na tym, że i czujnik prawy padł i lewy też, dlatego mierząc je mają takie zawyżone wartości od tych zamienników.
Pytanie drugie, czy ktoś wymieniał czujnik ABS na czujnik nie oryginalny i po wymianie wszystko było OK?
Tak informacyjnie rozbieżność między cenami czujnika oryginalnego ABS, a zamiennika też jest ok. 10 krotna:) oczywiście na niekorzyść oryginalnego.
Proszę o pomoc – trochę się rozpisałem ale nie chciałem czegoś pominąć :)
Forumowicz
 
Od: 20 kwi 2007, 20:20
Posty: 30
Skąd: Szczecin
Auto: Mazda 323F BA 1.5 Z5 aut.
Mazda CX9 TB 3.7 2010 europa.

Postprzez Kolbi » 9 lut 2018, 12:36

Mechanik zdemontował czujnik firmy NTY przeczyścił górę gniazda, do którego wchodzi czujnik aby ten mógł być bliżej koronki na piaście.
Zamontował stary czujnik i wszystko działa jak przed wymianą łożyska.
Ostrzegam przed czujnikami ABS zamiennikami, bo nie wszystkie są kompatybilne.
Sprawa rozwiązana.
Forumowicz
 
Od: 20 kwi 2007, 20:20
Posty: 30
Skąd: Szczecin
Auto: Mazda 323F BA 1.5 Z5 aut.
Mazda CX9 TB 3.7 2010 europa.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy CX-3 / CX-5 / CX-7 / CX-9