CX7 Wymiana radia fabrycznego na stację multimedia

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Pawik » 7 lut 2018, 12:49

Witam szanownych forumowiczów.
Zwracam się do kolegów z prośbą o udzielenie informacji ,o ile ktoś miał już wcześniej doświadczenie względem zakupu i wymiany radia z nawigacją z chin (aliexpress) do Mazdy CX -7 2007rok Europa. Noszę się z zamiarem zakupu ale mam obawy jak to bywa w przypadku zakupu na odległość. Nie mam pojęcia czy takie radio będzie pasować rozmiarem i czy będzie kompatybilne z systemem Bose,jak również ze sterowaniem z kierownicy i jak wygląda sprawa z samym kupnem z chin?,jeśli chodzi o cło i podatek a także czy nie ma problemu z kurierem?.Na tamtejszym rynku jest kilka modeli dedykowanych do mojego rocznika na windows i Android. Ktoś tu już opisywał taką sprawę na CX-9 i miał kłopot ze sparowanie mam kierownicy. Proszę uprzejmie o odzew w mojej sprawie i pomoc. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Załączniki
1943668500336554982.jpg
-12772734391257697059.jpg
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 7 lut 2018, 09:28
Posty: 5 (4/0)
Auto: Mazda CX7 2.3 258KM/2007

Postprzez aj75 » 11 lut 2018, 11:30

Trzeba kupić wersję stacji z obsługą Bose. Jeżeli wybierzesz przesyłkę DHL to 100% zapłacisz VAT. W przypadku innych przesyłek loteria.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 sie 2015, 15:53
Posty: 64 (0/3)
Skąd: Kraków
Auto: CX-7 2.2 2010 Sport

Postprzez Pawik » 12 lut 2018, 11:48

Dzięki serdeczne kolego, caly czas siedzę na Ali i piszę z Chinczykami hahaha, na razie jestem na etapie zbierania info i selekcjonowania towaru. Dzięki za info o DHL to się przyda.

Dopisano 12 lut 2018, 11:50:

aj75 a ty masz takie radio w swojej madzi?
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 7 lut 2018, 09:28
Posty: 5 (4/0)
Auto: Mazda CX7 2.3 258KM/2007

Postprzez aj75 » 17 lut 2018, 16:41

Ja miałem starszą wersje na Windows CE. Zepsuła mi się po 6 latach (trochę miałem w tym swój udział) i wróciłem do oryginału i już nie chce chińczyka. Ma mnóstwo bajerów ale niestety tuner radiowy jest bardzo słaby oraz dźwięk z oryginału dużo lepszy (mam wersje z Bose). Jeżeli znajdziesz coś fajnego na Android daj znać co jak itd.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 sie 2015, 15:53
Posty: 64 (0/3)
Skąd: Kraków
Auto: CX-7 2.2 2010 Sport

Postprzez tom111 » 18 lut 2018, 20:03

Mam takie radio z Androidem i jestem bardzo zadowolony. Kupowałem w Polsce.
Forumowicz
 
Od: 28 kwi 2016, 21:13
Posty: 38 (0/2)
Auto: Mazda CX7 2,2 2010

Postprzez Pawik » 20 lut 2018, 09:39

Tom111 możesz wrzucić fotki tego radia i napisać gdzie kupiłeś? . Na Ali jest tego sporo i korespondencja z Chińczykami wciąż trwa ,jedyne co zauważyłem ,to że na zadawane moje pytania piszą prawdę. Podoba mi się ich podejście do klienta ale nie oznacz ,to że ich produkty są dobre i tańsze niż u nas. Android chiński waha się między 300 a 400$ i trzeba wliczyć do tego dodatkowe opłaty (cło,podatek) oczywiście istnieje niewielka szansa żeby zmniejszyć koszty przesyłki ale nie ma się co oszukiwać i trzeba mieć na względzie dodatkowe pieniądze. Mój mały rekonesans dał mi dużo do myślenia,przede wszystkim nie chcę stracić na jakości dźwięku a jak wiadomo Bose jest wiodącym systemem na rynku ogólnoświatowym. W tym temacie miałem też pogadankę z muzykiem.Przechodząc do rzeczy, zacząłem się rozglądać za używkami( Pionier,Alpina,JVS,Kenwood),można kupić coś ciekawego nawet z navi oczywiście trzeba mieć cierpliwość i starannie sprawdzić sprzęt ,a to się wiąże z pojechaniem do potencjalnego sprzedawcy. Mam też na oku sprzedawcę z Allegro:
http://allegro.pl/radio-nawigacja-gps-m ... 54971.html
Ten produkt też jest z pewnością chiński ale cena przystępna i kupno w Polsce a może być i montaż. Pytanie, czy to radio przy współpracy z Bose nie będzie miało wpływu na jakość dźwięku?. Zapomniałbym o fabrycznych radiach 7" mazdy cx7. Na Allegro znalazłem za 350zł, z zapewnieniem że wszystko działa,no jakby inaczej ,jedynie trzeba przestroić radio na pasma europa bo jest USA i jak dalej z mapami?. Ze świecą szukać odpowiednich ludzi,którzy się tym zajmują i nie wiadomo za jakie pieniądze a sprzęt też używany na ebay znalazłem od 165$, owszem, tylko jakoś nie mam zaufania do tamtego rynku i znowu USA. NO, nic sprawa nie jest taka prosta jakby się mogło wydawać, jestem wyczulony co do jakości nagłośnienia i dlatego moja decyzja o zakupie takiego radia stwarza mi problem. Jeśli chodzi o Bose ,to wystarczy posłuchać utworów nagranych w formacie wave a nie w mp3 i banan na buźce jest :] Pozdrawiam i będę dalej drążył temat. Dziękuję Panowie za zainteresowanie i czekam na dalsze uwagi. <piwo> i papierosik jak ktoś pali <faja>
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 7 lut 2018, 09:28
Posty: 5 (4/0)
Auto: Mazda CX7 2.3 258KM/2007

Postprzez tom111 » 20 lut 2018, 19:49

Mam ten sam model co z Twojego linka, od tego samego sprzedawcy.
W temacie niżej opisywałem jak to działa:
viewtopic.php?f=508&t=167567

To ustrojstwo za 350zł, to już antyk i prawdopodobnie będą problemy z podłączeniem.
Forumowicz
 
Od: 28 kwi 2016, 21:13
Posty: 38 (0/2)
Auto: Mazda CX7 2,2 2010

Postprzez TheNatiraT » 1 mar 2018, 21:16

Po wcześniejszych postach (w tym kilku wiadomościach z tom111 [dzięki]).
Skusiłem się na https://www.aliexpress.com/item/Idoing- ... 0.0.fhaVsX

Czekam na dostawę. Przeanalizowałem wszystkie oferty na ali, wiele wiadomości za mną z różnymi sprzedawcami. Ta jest oferta moim zdaniem jest najbardziej sensowna. Sprzedawca wysłał mi sporo filmów i zdjęć, odpowiedział na każde pytanie.
W dodatku uzgodniliśmy że wyśle wersję 2GB Quad, po update do Androida 8.0 (oglądałem video – wygląda i działa bardzo fajnie). W jego zestawie nie ma domyślnie adaptera do BOSE (płatne bodaj 20$) ale wymęczyłem go na kabel gratis. I tak pewnie niemało na tym zarobił.
Dodatkowo z wysyłką za 30$ robią jakiś "myk" na swój koszt i gwarantują brak opłat cło/vat.
Dostałem tracking z UPS i czekam w tej chwili na przesyłkę, dam znać jak dojdzie.

Dodam że koszt to ~1200zł (całość). Podobne zestawy na allegro ponad 2000. Jest różnica;)
Początkujący
 
Od: 10 kwi 2017, 17:15
Posty: 13
Auto: Mazda CX-7

Postprzez aj75 » 2 mar 2018, 21:33

Daj koniecznie znać. Ciekawy jestem twojej opinii na temat jakości dźwięku oraz czy poprawili tuner radiowy.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 sie 2015, 15:53
Posty: 64 (0/3)
Skąd: Kraków
Auto: CX-7 2.2 2010 Sport

Postprzez markus2954 » 6 mar 2018, 11:48

Witam, mam pytanie jak wyjść z AM na stacji Android. Zainstalowałem i wszystko hula, nie mam żadnego przycisku aby zamknąć AM. Po włączeniu np. menu, AM nadal zostaje na pasku. Czy może ktoś zaradzić jak wyłączać AM na stacji multimedialnej z androidem ? Oczywiście po wyłączeniu radia problem znika. Będę wdzięczny za podpowiedź.
Początkujący
 
Od: 21 maja 2016, 16:31
Posty: 3
Auto: Mazda CX-3

Postprzez tom111 » 7 mar 2018, 21:02

Kliknij dwa razy w strzałkę powrotu na pasku androida
Forumowicz
 
Od: 28 kwi 2016, 21:13
Posty: 38 (0/2)
Auto: Mazda CX7 2,2 2010

Postprzez markus2954 » 8 mar 2018, 09:13

Dzięki za podpowiedź. Tylko ta strzałka po wyznaczeniu trasy i nawigacji oraz jej zakończeniu się nie pojawia na pasku. Mam AM 4,5
Początkujący
 
Od: 21 maja 2016, 16:31
Posty: 3
Auto: Mazda CX-3

Postprzez tom111 » 8 mar 2018, 19:46

Nie chodzi mi o strzałkę w oknie nawigacji, tylko w górnym pasku androida. Jeśli w trakcie działania automapy, nie wyświetla Ci się na górze ekranu pasek androida (ten z godziną, wifi, bluetooth itp), to włącz go w opcjach, aby był na stałe.
Forumowicz
 
Od: 28 kwi 2016, 21:13
Posty: 38 (0/2)
Auto: Mazda CX7 2,2 2010

Postprzez markus2954 » 9 mar 2018, 09:05

Dzięki za podpowiedź, nie miałem włączonego paska na stałe, teraz już ok
Początkujący
 
Od: 21 maja 2016, 16:31
Posty: 3
Auto: Mazda CX-3

Postprzez TheNatiraT » 9 mar 2018, 20:51

Informuję, że sprzęt zainstalowany. Po kilku problemach z audio – jestem zadowolony.
W telegraficznym skrócie rzeczy które dla mnie były niepewne, informuję:
– montaż sam w sobie jest dziecinnie prosty. Trzeba być tylko w miarę delikatnym by nie połamać plastików przy demontażu
– po instalacji zostanie wam jedna fabryczna wiązka kabli (w sumie są 3 + 1 (3x radio, 1x światła awaryjne). Zostaje jedna wiązka kabli ze starego radia
– modułu GPS nie trzeba wyjmować na zewnątrz. Ma wbudowany magnes – przypiąłem go w kolumnie, zaraz obok radia. Schowany pod plastikiem nie szpeci. Nawigacja łapie FIX od razu. Strat w jakości sygnału brak.
– wbudowany w górną część kokpitu wyświetlacz nadal działa jak wcześniej, łącznie z kamerą
– wbudowany mikrofon podobno wystarcza (tak twierdzą moi rozmówcy). Pro forma podepnę jeszcze dla testu dodatkowy mikrofon z zestawu.

Co do audio i jakości dźwięku:
Podobno wymagany był adapter do audio jeśli mamy wzmacniacz BOSE. Tak miało być i w moim przypadku. Niestety pomimo dobrego podpięcia – głośniki w tyle działały bardzo cicho. Myślałem że coś schrzaniłem ale nie. Zdecydowałem się wywalić ten dodatek i podpiąć instalację bez niego i... o dziwo cały system w samochodzie gra tak jak dawniej.
Wnioski – dodatkowy kabel do BOSE był zbędny.
Moim zdaniem jakość dźwięku nie odbiega od wcześniejszego systemu (słucham głównie radia, mp3 i Spotify na najwyższym bitrate). Słucha się równie przyjemnie jak dawniej.

Do zrobienia/testu:
– wpięcie kamery DVR Xiaomi Mijia to zasilania z radia (są 2 złącza USB), test w ten weekend.
– wpięcie się w kabel fabrycznej kamery cofania i podłączenie do radia

Jeszcze nie przetestowałem wszystkiego ale całość działa bardzo fajnie i ładnie komponuje się w kokpicie.
Załączam zdjęcia.

Jeśli macie jakieś pytania – śmiało piszcie. Spędziłem sporo czasu nad szukaniem info przed zakupem więc z chęcią się podzielę obserwacjami po.

EDIT: męczę sprzedawcę, żeby udzielił jakiegoś kodu rabatowego w sklepie. Może się uda to Wam podeślę.
Załączniki
IMG_1373.JPG
IMG_1375.JPG
IMG_1374.JPG
Początkujący
 
Od: 10 kwi 2017, 17:15
Posty: 13
Auto: Mazda CX-7

Postprzez aj75 » 9 mar 2018, 23:27

Jak działa radio? Byłeś w trasie, działa AF? RDS ok czy wyświetla bzdury? Sterowanie z kierownicy pełne?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 sie 2015, 15:53
Posty: 64 (0/3)
Skąd: Kraków
Auto: CX-7 2.2 2010 Sport

Postprzez TheNatiraT » 10 mar 2018, 09:08

Radio bezproblemowo – nie gubi stacji, przełączanie i wyszukiwanie również sprawnie.
RDS funkcjonuje prawidłowo, wyświetla i nie ma "krzaków". Baza zapisu stacji radiowych jest całkiem spora. Przełączanie FM/AM bez zastrzeżeń. Jakość dźwięku jak dla mnie taka sama jak na fabrycznym radiu. Pojawiały się na forum opinie że jakość jest słabsza – ja nie słyszę różnicy ale nie jestem wybitnym audiofilem z muzyką FLAC. Tak czy inaczej obsługuje wszystkie głośniki (podszybie, drzwi przód i tył, tylne słupki). Ampi dziala też całkiem przyjemnie (jak wspomniałem wcześniej sterowanie mocą tylnej cześci głośników jest mocno ograniczone – podobno tak już jest przez bose).

Utrzymanie i przełączanie stacji przetestuję za tydzień w dłuższej trasie. Porównam z fabrycznym bo na trasie Kraków > wschód są często problemy z ciągłością stacji radiowych.

W kwestii sterowania z kierownicy – funkcjonuje cały lewy panel. Nie testowałem jeszcze funkcji "słuchaj".
Prawy panel jest nadal sprzęgnięty z wyświetlaczem na górnym panelu.

Edit: Zapomniałem dodać. Coś co widziałem już w kilku radio-chińczykach. Przyciski fizyczne mają cichy klik (w zasadzie jego brak), skok podobny do fabrycznego. Pokrętła "Vol" "Tune" mają delikatny skok, również cichy.

Edit2: Utrzymanie stacji (AF) działa bezproblemowo. Na odcinku 180km, RMF przepinał się sam 4 razy na różne freq.
Ostatnio edytowano 19 mar 2018, 19:44 przez TheNatiraT, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący
 
Od: 10 kwi 2017, 17:15
Posty: 13
Auto: Mazda CX-7

Postprzez aj75 » 11 mar 2018, 20:11

Dzięki za info. Jeżeli chodzi o sterowanie tylnymi głośnikami ja w RoadRover (chińczyk) nie miałem problemu – działało jak w oryginalnym.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 sie 2015, 15:53
Posty: 64 (0/3)
Skąd: Kraków
Auto: CX-7 2.2 2010 Sport

Postprzez aj75 » 8 kwi 2018, 18:28

TheNatiraT napisał(a):Radio bezproblemowo – nie gubi stacji, przełączanie i wyszukiwanie również sprawnie.
RDS funkcjonuje prawidłowo, wyświetla i nie ma "krzaków". Baza zapisu stacji radiowych jest całkiem spora. Przełączanie FM/AM bez zastrzeżeń. Jakość dźwięku jak dla mnie taka sama jak na fabrycznym radiu. Pojawiały się na forum opinie że jakość jest słabsza – ja nie słyszę różnicy ale nie jestem wybitnym audiofilem z muzyką FLAC. Tak czy inaczej obsługuje wszystkie głośniki (podszybie, drzwi przód i tył, tylne słupki). Ampi dziala też całkiem przyjemnie (jak wspomniałem wcześniej sterowanie mocą tylnej cześci głośników jest mocno ograniczone – podobno tak już jest przez bose).

Utrzymanie i przełączanie stacji przetestuję za tydzień w dłuższej trasie. Porównam z fabrycznym bo na trasie Kraków > wschód są często problemy z ciągłością stacji radiowych.

W kwestii sterowania z kierownicy – funkcjonuje cały lewy panel. Nie testowałem jeszcze funkcji "słuchaj".
Prawy panel jest nadal sprzęgnięty z wyświetlaczem na górnym panelu.

Edit: Zapomniałem dodać. Coś co widziałem już w kilku radio-chińczykach. Przyciski fizyczne mają cichy klik (w zasadzie jego brak), skok podobny do fabrycznego. Pokrętła "Vol" "Tune" mają delikatny skok, również cichy.

Edit2: Utrzymanie stacji (AF) działa bezproblemowo. Na odcinku 180km, RMF przepinał się sam 4 razy na różne freq.

I jak kolego po dłuższym używaniu nadal jesteś zadowolony? Wszystko działa itd?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 sie 2015, 15:53
Posty: 64 (0/3)
Skąd: Kraków
Auto: CX-7 2.2 2010 Sport

Postprzez TheNatiraT » 9 kwi 2018, 13:54

Jak najbardziej tak. Kupiłbym ponownie. O dźwieku już pisałem. Użytkowanie jest bezproblemowe.
Fajnie działa FORScan + OBD bluetooth.

Z rzeczy które mogą lekko wkurzać:
– automatyczne przyciemnianie w nocy. Działa perfekcyjnie. Tzn jeśli masz włączone światła mijania, ekran jest przygaszony o wartość, jaką ustawisz. Wyłaczasz światła mijania – ekran świeci mocniej. Problem w tym, że na światłach mijania jeździsz cały rok. Więc teoretycznie cały czas jest ustawiony jako "noc". W związku z powyższym wyłączyłem opcję "noc" i ekran przygaszam wieczorem widgetem z pulpitu.

– nie mam ROOTa w systemie. Choć jeszcze podpytam o to sprzedawcę.

– w zależności jaką masz wersję CX7 (przed 2009, po 2009, po 2011) okablowanie może się lekko różnić. Więc istnieje możliwość że musisz przeciąć kabel z radia i wpiąć w inną wiązkę. Całość w pełni do ogarnięcia ze sprzedającym, opcjonalnie mogę pomóc w razie potrzeby. NIE ingerujesz w instalację fabryczną więc spokojnie;)

Z rzeczy, które muszę poprawić to na pewno wpięcie fabrycznej kamery cofania do radia.
Niestety nigdzie nie znalazłem schematu okablowania górnej konsoli z lcd, a te które są są z CX5. Wiem, że muszę się wpiąć w jedną wiązkę ale po 7 latach kolory kabli są nieczytelne.

Jeśli jesteście chętni na zakup to sprzedawca obiecał mi rabat dla użytkowników forum. (zwrot na wasze konto w PayPal) w wysokości 10$. Jesli ktoś jest zainteresowany to dajcie znać.
Początkujący
 
Od: 10 kwi 2017, 17:15
Posty: 13
Auto: Mazda CX-7

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy CX-5 / CX-7 / CX-9