postanowiłem zrobić podsumowanie po ostatnich pracach serwisowych w moim samochodzie Mazda CX-7.
Otóż miałem problem z oświetleniem lamp xenonowych, poza tym jeden reflektor został uszkodzony (pękła obudowa klosza na samym rogu, dodatkowo okazało się później że jeszcze ślizg błotnika lewego jest złamany – nie wiem czy to jakaś wada materiałowa czy jak to jest, no nic został wymieniony na nowy)
Objawy:
1. Jeden reflektor świecił inna barwą i bardzo słabo (prawy)
2. Drugi reflektor – przygasał, żarówka migała i czasem gasła
Jest to ewidentny efekt zużycia się żarówek Xenonowych, które i tak zadziwiająco długo świeciły bo aż 7 długich lat.

Usterkę ustaliłem sam, usunąłem ją za pośrednictwem serwisu XENON SERWIS z Lubonia k/ Poznania.
Link do serwisu zamieszczam w relacji: http://www.xenon-serwis.pl/
Jak zwykle dla forumowiczów wycena robocizny i fotorelacja oraz zestawienie wszystkiego z cenami jakie daje Mazda Motors Polska.
Najpierw wycena:
1. Nowy oryginalny ślizg błotnika lewego (mocowanie błotnika lewego i zderzaka) – 50 PLN
2. Używana oryginalna lampa lewa (Kioto) na "kanibalizm" + opłata za przesyłkę – 250 PLN
3. Nowe oryginalne żarówki Xenon Osram Xenarc D2S (2 sztuki) – 400 PLN
4. Robocizna serwisu* – 250 PLN
* (wymiana klosza lewego reflektora + nowe soczewki w prawym i lewym reflektorze oraz regeneracja lewej przetwornicy + ustawianie i pozycjonowanie świateł + demontaż i montaż lamp i zderzaka)
Jak łatwo policzyć wszystko kosztowało 950 PLN
Ile to kosztuje jak myślimy o nowych częściach w ASO, które niczym się nie różnią?
1. Nowy oryginalny ślizg błotnika lewego – 100 PLN* (

2. Nowy oryginalny reflektor Mazda Kioto – 1950 PLN* (

3. Nowe oryginalne żarówki Philips D2S Standard z logiem Mazda (2 sztuki) – 500 PLN* (

4. Robocizna w ASO (6 rob/h) – 600 PLN
* (ceny z Allegro)
Ile to wychodzi 3150 PLN
Różnice zapewne każdy widzi. (Oczywiście można zawsze kupić taniej i mieć taniej, ale to kosztuje czas)
Dopisano 17 paź 2014, 20:02:
A teraz obiecana fotorelacja
Jak poprzednio znów zbiłem wszystko w skumulowane bloki zdjęć i opisów. (Zdjęcia nie są moje, opisy są ustalone z serwisem XENON SERWIS – ja aż takiej wiedzy nie mam)