Witam wszystkich mazdowiczów na formu. Jestem nowym użytkownikiem tej strony, czytałem o wątku dymienia i problemu z turbiną w CX-7 i silnikach DISI, ale nie wyczytałem rozwiązań, praktycznego, tylko teorie opisane w biuletynach servisowych, więc mogę się powtórzyć z tematem, ale chciałbym dowiedzieć się o konkretnych rozwiązaniach.
Chodzi o to, że posiadaczem wspomnianą Mazdy CX-7. Mazda ma niewiele przejechane, bo całe 34 500 km pomimo tego, że auto jest z 2007 rok , przebieg jest oryginalny, udokumentowany, wszystkie serwisy w Mazda w Niemczech i Polsce. Ale ostatnio zauważyłem mały problem. Otóż przy niskich obrotach auto dymi na biało, istny smooker

, potem jak silnik się rozgrzeje jest OK. Jednak w ostatnich dniach odkryłem, że jak stoi się w korku lub jeździ sie z niedużą prędkością to po jakiś 30 minutach zaczyna znowu dymić na biało.
Wyczytałem na tym forum i w biuletynach serwisowych Mazdy, że to może być problem z turbiną, ale nie wyczytałem dokładnie co trzeba wymienić

? Uszczelkę turbiny, uszczelkę pod IC, całą tubrinę??? Kto miał doświadczenie już z taka awarią po pewnie wie co wymieniać i gdzie wymieniać, czy korzystać z nowych czy regeneowanych części? – chcętnie poczytam o dobrych praktykach. Może ktoś zna dobrego mechanika od tych cacek co się nazywają silnikami DISI (przy okazji bardzo dobry silnik – pali jak smok, ale co tam, ważne że jeździ jak rakieta

).
Najbardziej mi zależy na informacji:
1. Co dokładnie wymienić – jakie części?
2. Czy nowa turbina czy regenrowana?
3. Gdzie wymienić – jakiś dobry mechanik na terenie woj. mazowieckiego?
Będę bardzo wdzięczny za każdą informację.
Pozdarwiam wszystkich mazdowiczów.