Mazda CX-5 i zabezpieczenie antykorozyjne x-line
Strona 1 z 1
Przymierzam się do zabezpieczenia podwozia mojej Mazdy. Poprzedni samochód (Suzuki Swift) zabezpieczyłem czymś takim http://www.line-x.warszawa.pl. Poszukuję wiedzy czy Mazda to przeżyje. Szukam też Zakładu nanoszącego tą powłokę na terenie Warszawy, który by miał styczność z samochodami Mazdy.
Mazda to moje pierwsze japońskie auto. Sporo słychać o wysokiej biodegadowalnosci mazdy więc również postanowiłem zabezpieczyć dodatkowo całe podwozie, nadkola i profile zamknięte. Jako, że mam grzecznościowy dostęp do kanału i wychodzę z założenia chcesz mieć dobrze zrobione to zrób to sam zabrałem się do roboty. Cały zabieg wykonałem środkami boll na całe auto koszt samej chemii jakieś 400zl i dobre dwa dni pracy. Podobnie jak Ty szukałem pierwotnie firmy która zajmuje się tego typu zabiegami i rozbieżność cenowa jak i fakt, że każda z tych firm oferowała taka usługę jako jedna z wielu innych spowodowała że zabrałem się za to sam. Większość czasu pochłania demontaż plastików i zabezpieczanie elementów których nie chcemy wypaćkać, mycie, odtłuszczenie i malowanie. Zachęcam do samodzielnego wykonania zabezpieczenia. W kilku miejscach musiałem uzyc papieru ściernego i zabezpieczyć miejsca gdzie korozja się rozgosciła.
Ja swoją CX-5 zabezpieczyłem od spodu w salonie Hondy w Bydgoszczy ( tam od lat robią takie rzeczy, często właśnie w mazdach). Warto taki zabieg zrobić zaraz po kupnie, kiedy auto jest jeszcze czyste i w jakiś ciepły dzień. Dodatkowo zabezpieczyłem profile zamknięte
Mam też CX-5 z 2016 roku którą odkupił ode mnie teściu. Pojechaliśmy na podjazd ją obejrzeć i okazało się, że jest dobrze zabezpieczona jakąś żółtawą elastyczną masą. Nawet była widoczna w profilach zamkniętych. Mazda teścia ma już 3 lata nie widziałem na niej ani śladu rdzy. Moją CX5 jak rozebrali
ponoć nie miała żadnego zabezpieczenia antykorozyjnego – tak twierdzili majstry z salonu. Teraz jest zagumowana, nawet fajnie wyglądała od spodu
Wg. mnie nie zaszkodzi ją dodatkowo zabezpieczyć to nie są aż tak wielkie pieniądze teraz trochę spokojniej mogę spać
Pozdro.
ponoć nie miała żadnego zabezpieczenia antykorozyjnego – tak twierdzili majstry z salonu. Teraz jest zagumowana, nawet fajnie wyglądała od spodu
Strona 1 z 1