Szumy wiatru – problem uszczelek drzwiowych
tak jak już wielokrotnie pisałem wg mnie mazda jest samochodem udanym, problemy wieku dziecięcego systematycznie usuwane są przy przeglądach ( no oprócz stuków deski rozdzielczej i nacisku kolanem na zakrętach na tunel środkowy, poprostu skrzypi i uszczelek dzrzwiowych szybko przepuszczających podmuchy wiatru (o dziwo znalazłem na to łatwy sposób- przyklejenie na styku z uszczelką drzwiową czarnej uszczelki okiennej typu U klejona wzdłuż lini dachu) nic tego nie usunie) 
sordyl18 napisał(a):i uszczelek dzrzwiowych szybko przepuszczających podmuchy wiatru (o dziwo znalazłem na to łatwy sposób- przyklejenie na styku z uszczelką drzwiową czarnej uszczelki okiennej typu U klejona wzdłuż lini dachu) nic tego nie usunie)
Czy mógłbyś wrzucić fotkę z tej modyfikacji

No no typ D.
Dało to że wiatr nie świszczy tak głośno
Dopisano 24 sty 2016, 22:32:
Przyklejoje w górnej części równolegle do linii dachu, bo tam jest błąd fabryczny i wiatr jest przepuszczany. Dołem i po bokach nie ma potrzeby.
Dało to że wiatr nie świszczy tak głośno
Dopisano 24 sty 2016, 22:32:
Przyklejoje w górnej części równolegle do linii dachu, bo tam jest błąd fabryczny i wiatr jest przepuszczany. Dołem i po bokach nie ma potrzeby.
sordyl18 napisał(a):Zdjęcie uszczelek
Jaką masz wersję? Na SkyPassion nie wygląda ale z kolei nie jestem pewien czy biała skóra była dostępna tylko w SkyPassion.
Dodam jeszcze od siebie, ze na pewnym forum dotyczacym Mazdy 6 jest podobny watek. Tam z kolei dodali uszczelke typu "P" wewnatrz drzwi. Z gory pisze, ze nie sprawdzalem czy w 3 to pomaga, w 6 podobno jest zdecydowanie na+
PS. Zapytam o pozwolenie na wklejenie zdjec do nas
EDIT: Pozwolenia brak
PS. Zapytam o pozwolenie na wklejenie zdjec do nas
EDIT: Pozwolenia brak
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
@darrecki – domyślam się, że mój post wyleciał za linka do konkretnego sklepu z uszczelkami, chciałem sordyl18 oszczędzić googlania. Ponowię więc moje pytania bez linka:)
@sordyl18 – orientujesz się jakiej grubości montowałeś uszczelki? Może grubość x szerokość (mm) 15 x 21? Takie są chyba 'standardowe'. Mógłbyś też napisać dokąd pociągnąłeś tą uszczelkę? Do wysokości lusterka czy jeszcze niżej? Nie ma żadnego problemu z zamykaniem drzwi?
Edit: Jednak nie. Sorry. Zauważyłem, że nic nie wyleciało, a tylko został wydzielony nowy wątek. Czekam ze zniecierpliwieniem na odpowiedź, trzymając w zębach 2 dychy na uszczelki z Castoramy
@sordyl18 – orientujesz się jakiej grubości montowałeś uszczelki? Może grubość x szerokość (mm) 15 x 21? Takie są chyba 'standardowe'. Mógłbyś też napisać dokąd pociągnąłeś tą uszczelkę? Do wysokości lusterka czy jeszcze niżej? Nie ma żadnego problemu z zamykaniem drzwi?
Edit: Jednak nie. Sorry. Zauważyłem, że nic nie wyleciało, a tylko został wydzielony nowy wątek. Czekam ze zniecierpliwieniem na odpowiedź, trzymając w zębach 2 dychy na uszczelki z Castoramy
sordyl18 napisał(a):Przyklejone w górnej części równolegle do linii dachu, bo tam jest błąd fabryczny i wiatr jest przepuszczany. Dołem i po bokach nie ma potrzeby.
Po czym poznać ze jest ten błąd fabryczny? Mam wrażenie ze u mnie dość szczelnie przylegają fabryczne uszczelki. Czy wreszcie jesteś w 100% zadowolony z wyciszenia swojej M3?
nie nie jestem w 100% zadowolony z wyciszenia, jedynie zbliżyłem się swoimi zabiegami do konkurencji, nie słyszę wiatru przy 100km/h no chyba że halny przywieje z boku
szum z nadkoli pomimo założenia najcichszych opon zimowych i wygłuszenia 100kg ciężarem mat całego samochodu.
Uszczelko wcześniej miałem poprowadzone wokoło całych drzwi, góra, dół, prawo lewo (podwójnie słupek B, bo są dwoje drzwi) nie ma to sensu i wystarczy poprowadzenie uszczelki równolegle do lini dachu maksymalnie ile się da. styk z fabryczną uszczelka do blachy wyznaczyłem pomalowaniem punktowo uszczelki drzwiowej farbką plakatową czerwoną i zamknięciem kompletu drzwi. po otwarciu widać był miejsca styku.
Przykleiłem uszczelkę okiennną zakupiona na allegro bo w innych żródłach typu castorama nie mogłem znaleźć czarnej (były tylko brązowe i białe) no i tyle. Przepuszczanie wiatru jest zauważalnie mniejsze i wydanie 10zł jest moim zdaniem warte zaoszczędzenia 2 piw
http://allegro.pl/czarna-uszczelka-do-o ... 70092.html
akurat tego sprzedającego nie polecam bo wysyłka trwa około 2 tygodni (niestety u niego kupiłem)
jednak są inne aukcje z tego typu uszczelkami.
jak ktoś przetestuje mój sposób to proszę o opinie, ewentualnie o inne wskazówki
Uszczelko wcześniej miałem poprowadzone wokoło całych drzwi, góra, dół, prawo lewo (podwójnie słupek B, bo są dwoje drzwi) nie ma to sensu i wystarczy poprowadzenie uszczelki równolegle do lini dachu maksymalnie ile się da. styk z fabryczną uszczelka do blachy wyznaczyłem pomalowaniem punktowo uszczelki drzwiowej farbką plakatową czerwoną i zamknięciem kompletu drzwi. po otwarciu widać był miejsca styku.
Przykleiłem uszczelkę okiennną zakupiona na allegro bo w innych żródłach typu castorama nie mogłem znaleźć czarnej (były tylko brązowe i białe) no i tyle. Przepuszczanie wiatru jest zauważalnie mniejsze i wydanie 10zł jest moim zdaniem warte zaoszczędzenia 2 piw

akurat tego sprzedającego nie polecam bo wysyłka trwa około 2 tygodni (niestety u niego kupiłem)
jak ktoś przetestuje mój sposób to proszę o opinie, ewentualnie o inne wskazówki
Sordyl18 – albo nie skumałem odpowiedzi, albo jeszcze nie odpowiedziałeś na moje pytanie
Napisałeś że warto pociągnąć uszczelkę nad tą fabryczną od słupka B do... i tu moje pytanie – do przedniej szyby, lusterka czy jeszcze niżej?
W kwestii Twojego braku 100% zadowolenia z dodatkowego wygłuszenia – nie myślałeś nad jakimś podobnym dodatkowym uszczelnieniem górnej części okna od wewnątrz drzwi? Tam Ci halny nie zawiewa?
W kwestii Twojego braku 100% zadowolenia z dodatkowego wygłuszenia – nie myślałeś nad jakimś podobnym dodatkowym uszczelnieniem górnej części okna od wewnątrz drzwi? Tam Ci halny nie zawiewa?