Wymiana oryginalnego radia na stację multimedialną

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez jankor » 8 cze 2015, 17:01

Witam.
Planuję podmiankę fabrycznego radia Mazdy2 DE na radio 2din z GPS, niestety nigdzie nie moge znaleść informacji na temat podłączenia elektrycznego... martwi mnie sterowanie z kierownicy, a w szczególności przycisk 'INFO'. Po zamontowaniu innego radia stracę tą funkcję? Czy ktoś orientuje się, czy w/w przycisk jest podłączony do radia, i następnie z wyświetlaczem na desce rozdzielczej, czy może to osobna kostka, której nie muszę rozpinać ? Radio będzie na Windows, ma funkcję pomiaru rezystancji wciskanych przycisków i przypisywania do nich funkcji (o ile sterowanie w kierownicy działa tutaj na takiej zasadzie). Jeśli ktokolwiek miałby schemat kabelków, prosiłbym o pomoc...
Początkujący
 
Od: 13 maja 2013, 22:04
Posty: 6
Auto: Mazda 2 DE 1.3 Benzyna

Postprzez jankor » 13 cze 2015, 16:56

Odpowiedziałem sobie sam :) Radio (GMS 6321) już jest zamontowane, do tego kamera cofania. Sterowanie w kierownicy działa bez dodatkowych gadgetów, przycisk INFO funkcjonuje normalnie... Jakby ktoś potrzebował pomocy, pytajcie smiało :)

aaaa.JPG


bbb.JPG


ccc.JPG
Początkujący
 
Od: 13 maja 2013, 22:04
Posty: 6
Auto: Mazda 2 DE 1.3 Benzyna

Postprzez Wojtek » 15 cze 2015, 08:44

Napisz nam proszę, co jest potrzebne do takiej zmiany... wraz z orientacyjnymi cenami...

Ps. Opisz krok po kroku całą procedurę wymiany radia...
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17163 (116/403)
Skąd: UK
Auto: Skoda Rapid 1.2 SE-L 110KM
Seat Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez jankor » 16 cze 2015, 14:18

Co jest potrzebne?

1) Radio 2DIN – jesli chcesz w miarę bezboleśnie móc sterowac z kierownicy, kup radio na windows6 (windows5 już chyba nie jest używane)... cena ok. 1000 – 2000zł. Fakt, za tą cene nie dostaniesz markowego sprzętu, ale takie radyjka z GPS kosztuja ok. 2-3tys. zł ...
2) kabelek-przelotkę ISO – standard Mazda ( ja swój kupiłem na znanym portalu aukcyjnym za 11zł)
3) maskownica-podmianka do wnętrza auta (również serwis aukcyjny ... koszt około 50zł)
4) kamera cofania – ceny zaczynają się od ok. 50zł (ja za swoją dałem 80zł)

Jeśli zależy Ci na sterowaniu z kierownicy, to wtyk audio (kabelki wychodzące z nowego radia) łączący się z instalacją w samochodzie trzeba nieco zmodyfikować ... Jeśli będziesz zainteresowany, daj znać, zamieszczę schemat.
Poza tym lutownica, trochę cyny, cierpliwość i kilka godzin później masz radio GPS z kamerą w Madzi. :)

W razie czego służę pomocą :)
Początkujący
 
Od: 13 maja 2013, 22:04
Posty: 6
Auto: Mazda 2 DE 1.3 Benzyna

Postprzez Wojtek » 17 cze 2015, 14:52

jankor napisał(a):zamieszczę schemat.

dawaj, dawaj... :)
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17163 (116/403)
Skąd: UK
Auto: Skoda Rapid 1.2 SE-L 110KM
Seat Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez jankor » 18 cze 2015, 21:13

Przelotka ISO – Mazda ...

Obrazek

Gniazdo Mazda:

Obrazek

W przelotce kuponej przeze mnie były podłaczone styki : B, E, R, W, H, oraz styki od głośników.
Styk H jest niewykorzystywany w naszej Mazdzie, możemy go usunąc, i wstawić dwa kolejne: P (podłączymy go do kabelka GROUND wychodzącego z nowego radia) oraz N (podłączymy do kabelka KEY A – też z radia) . Te dwa styki odpowiedzialne są za sterowanie z kierownicy. Nawet jeśli nie będziemy chcieli z niego korzystać, jeśli chcemy zachować funkcjonalność przycisku INFO, musimy podłączyć styk P do masy.

Co do samej procedury wymiany radia, to są na necie zdjęcia, co należy zdjąc, aby dobrać się do maskownicy radia oryginalnego (nie jestem pewien, czy autor życzyłby sobie udostępnianie tych materiałów na innym forum). Prócz dwóch wkrętów całość jest na zatrzaskach...
Początkujący
 
Od: 13 maja 2013, 22:04
Posty: 6
Auto: Mazda 2 DE 1.3 Benzyna

Postprzez wirustc » 14 sty 2018, 07:55

Witam .Lata mijają,sprzętu multimedialnego coraz więcej,zwłaszcza z dalekiego wschodu i co najważniejsze jest w miarę przystępny cenowo.Może nie jest to najwyższa klasa, ale.............. <co?> warto o nim porozmawiać.Co sądzicie o takim sprzęcie. mam zamiar to nabyć,z przyjemnością poczytam opini <nauka> .
Załączniki
DSC_0159.JPG
Forumowicz
 
Od: 2 wrz 2010, 13:46
Posty: 31 (8/0)
Skąd: Konin
Auto: Mazda 2 DE 1,3 63kW/87KM 2009 rok

Postprzez Pawik » 8 lut 2018, 10:21

Bardzo pomocnie w tym temacie piszę kolega jankor. Stacja multimedialna jeśli nie jest dedykowana do konkretnego modelu auta wymaga małych modyfikacji żeby była w pełni kompatybilna szczególnie ze sterowaniem pojazdu z kierownicy. Rzadko też się zdarza że takie radia współpracują z fabrycznym wzmacniaczem i trzeba go poprostu odłączyć,na YouTube tubie oglądałem filmik na ten temat, chyba że sprzedawca zapewnia o zgodności radia z systemem nagłaśniającym w aucie. W moim przypadku Bose,ale też podchodziłbym do tego z rezerwą jeśli chodzi o chińczyka, chociaż z drugiej strony wiem że oni dbają o klienta ale i tam są tacy żeby tylko sprzedać byle co. Planuje sam zakup radia chińskiego niby dedykowanego do mojej Madzi ale czy będzie pasować tego nie jestem pewien. Tym bardziej że piszą o modelach przed liftem,po lifcie i z liftem i bez liftu, i bądź człowieku tu mądry <nauka> <cisza> <glupek2> . Android jak najbardziej ze względu na funkcjonalność i popularność. Jak się zdecyduję na kupno opiszę krok po kroku montaż manualny i instalacje sterowników.
Załączniki
-12772734391257697059.jpg
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 7 lut 2018, 09:28
Posty: 5 (4/0)
Auto: Mazda CX7 2.3 258KM/2007

Postprzez M@jki » 17 maja 2018, 20:15

Schemat podłączenia sterowania w kierownicy opisany przez kolegę jankor pasuje również do Mazdy 5 z 2006r., także nie ma potrzeby kupowania żadnych adapterów do sterowania z kierownicy ;)
Początkujący
 
Od: 22 maja 2016, 19:08
Posty: 11
Skąd: Legnica
Auto: Mazda 5 1.8 2006r.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 2 / 121