Metaliczny dźwięk przy odpalaniu

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez micss » 8 gru 2008, 16:47

wyglada to tak: auto odpala bez zarzutow i nic dziwnego w pracy silnika po odpleniu jak i podczas jazdy nie mozna uslyszec ani zauwazyc, ale w samym momencie odpalania slychac metaliczny dosc glosny i wyrazisty dzwiek (dla mnie brzmi to tak jakby jakis metalowy wiatrak udezal badz ocieral o jakas obudowe) slychac to doslownie przez moment sekunde moze dwie w momencie jak zapalam silnik . nie do konca moge okreslic skad ten dzwiek sie wydobywa jak siedze w srodku to slychac jakby pod maska jak stoje przed silnikiem to wydaje mi sie ze gdzies pod podwoziem.
jesli ktos ma jakis pomysl co to moze byc lub spotkal sie z czyms poobnym – lub byc moze tak zwyczajowo odpalaja te silniki – to prosze o odpowiedz lub porade
dziekuje i pozdrawiam
micss

Postprzez Rafaello » 12 gru 2008, 01:17

Ja mialem cos podobnego, po starcie silnika prze ok min slychac bylo dziwny dzwiek z prawej stron...okazalo sie ze mialem luz na napinaczu paska klinowego!!! Wymienione i jest ok.
Rafaello

Postprzez wojti28 » 13 gru 2008, 00:44

Po zakupie mojej 3-ki udalem sie do serwisu Mazdy(tam zreszta bede ja serwisowal corocznie)po oryginalne dywaniki i akurat sprzedawca byl tak mily ze opowiedzial mi pare historii.Miedzy innymi o tym dzwieku.
Zaraz po odpaleniu z przodu schlychac dzwiek elektromagnesu,nie jestem pewnien czy to z klimatyzacji czy inny ale na pewno to urzadzenie,powiedzial ze jest to objaw prawidlowy.
Mozna uslyszec jeszcze jeden dzwiek metaliczny kilka sekund po ruszeniu,tyle ze z tylu,jest to dzwiek klockow hamulcowych ktorych polozenie jest regulowane po starcie
wojti28

Postprzez micss » 17 gru 2008, 21:47

wielkie dzieki Wojti28 za wyjasnienie sprawy
troche mnie to niepokoilo
a to stukniecie z tylu tez zauwazylem ale nawet jeszcze nie mialem czasu zeby sie nad tym zastanowic i jest tak jak mowisz po kilu sekundach slychac dziwne stukniecie (przez chwile przyszlo mi na mysl ze chyba cos ze skrzynia -bo w mojej mam automat) ale slychac to faktycznie gdzies z tylu i dzwiek nie byl uzalezniony od zmiany biegow -teraz wszystko jasne
dzieki jeszcze raz !
micss