Mazda3 BK – Tylna klapa i demontaż plastikow i emblematu/znaczka
Strona 1 z 1
Szukam instrukcji jak zdjąć emblemat z klapy bagażnika w wersji HB, który umiejscowiony jest tuz pod wycieraczką. Nie widzę wkrętów ani spinek, wnioskuję, że trzeba umiejętnie rwać do siebie ten duży czarny element. Boję się jednak urwać jakieś zatrzaski/zaczepy. Ktoś podpowie jak sie do tego zabrac?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Wlasnie mam leki gdzie te zatrzaski trzymają i jaki jest ich kształt. Szperałem za zdjęciem tego elementu od drugiej strony, ale Cięzko mi to idzie.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 18 wrz 2014, 08:38
- Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004
Emblemat pod wycieraczką ma dwa, powiedzmy "kołki" o średnicy ok 2-3 mm i długości ok 8-10 mm, położone na środku obwódki, mniej więcej w połowie jej wysokości. Owe kołki wciśnięte są w plastikowe gniazda z uszczelkami umiejscowione w klapie i służą bardziej do pozycjonowania znaczka na klapie niż do jego mocowania.
Jak zdejmowałem swoje emblematy, nie wiedziałem o tym, gdzie są te kołeczki i czy w ogóle są.
Do demontażu użyłem miękkiego sznurka i przeciągając raz w jedną, raz w druga stronę, wsuwałem go między emblemat a klapę, tak by nie uszkodzić lakieru, a jednocześnie ściąć mocującą znaczek taśmę dwustronną. Kiedy sznurek trafił na kołek dopiero wtedy dowiedziałem się o ich istnieniu.
Jak zdejmowałem swoje emblematy, nie wiedziałem o tym, gdzie są te kołeczki i czy w ogóle są.
Do demontażu użyłem miękkiego sznurka i przeciągając raz w jedną, raz w druga stronę, wsuwałem go między emblemat a klapę, tak by nie uszkodzić lakieru, a jednocześnie ściąć mocującą znaczek taśmę dwustronną. Kiedy sznurek trafił na kołek dopiero wtedy dowiedziałem się o ich istnieniu.
Dla tych co zamierzają walczyć z plastikami klapy bagażnika krótkie info.
Po wyszarpaniu górnej osłony (przy stopie) i wyciągnięciu kołków na górze boczków, należy wyciągnąć mocowanie półki bagażnika. Ciągniemy za okrągły łepek tego uchwytu. Tak właściwie to jest to rozbierany kołek
Później wyciągamy widoczne na górze dwa kołki i wyszarpujemy boczki.
Na deser pozostaje wyciągnięcie kolejnych dwóch kołeczków z największego elementu plastikowego klapy i wyszarpanie jej z 8 zatrzasków.
Fotka dla tych co zamierzają walczyć z emblematem "mazda 3" na klapie bagażnika..
Po wyszarpaniu górnej osłony (przy stopie) i wyciągnięciu kołków na górze boczków, należy wyciągnąć mocowanie półki bagażnika. Ciągniemy za okrągły łepek tego uchwytu. Tak właściwie to jest to rozbierany kołek
Później wyciągamy widoczne na górze dwa kołki i wyszarpujemy boczki.
Na deser pozostaje wyciągnięcie kolejnych dwóch kołeczków z największego elementu plastikowego klapy i wyszarpanie jej z 8 zatrzasków.
Fotka dla tych co zamierzają walczyć z emblematem "mazda 3" na klapie bagażnika..
-
Moderator "3BK" -Paweł
A ja odkopię trochę temat.
Wczoraj za sprawą amatora cudzej własności mojej siostrze zniknął z tylnej klapy emblemat pod wycieraczką.
Nie jestem pewien ale złodziej wytargał go razem z tymi plastikowymi gniazdami/uszczelkami.
Czy to gdzieś idzie zdobyć? Czasami widać razem ze znaczkiem ale nie zawsze. Często też te kołki wychodzące z emblematu są połamane.
Czy do 3 BK na tył jest jeden dedykowany znaczek czy pasuje od innych modeli?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Bart.
Wczoraj za sprawą amatora cudzej własności mojej siostrze zniknął z tylnej klapy emblemat pod wycieraczką.
Nie jestem pewien ale złodziej wytargał go razem z tymi plastikowymi gniazdami/uszczelkami.
Czy to gdzieś idzie zdobyć? Czasami widać razem ze znaczkiem ale nie zawsze. Często też te kołki wychodzące z emblematu są połamane.
Czy do 3 BK na tył jest jeden dedykowany znaczek czy pasuje od innych modeli?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Bart.
- Od: 25 paź 2013, 08:09
- Auto: Mazda 3 BK '08
A czy ktoś posiada zdjęcia lub wiedzę, którą mógłby się podzielić w temacie demontażu czarnego plastiku za tylnymi zagłówkami w sedanie BK? Bardzo byłbym wdzięczny 
Strona 1 z 1