Problem po wizycie w warsztacie, pomóżcie proszę nieznającej się kobiecinie:)
Strona 1 z 1
Witam
Ostatnio oddałam autko na wymianę oleju i nabicie klimy, po odebraniu zauważyłam, że radio i zegarek jest zresetowany. Dziś zauważyłam, że nie działa jedna szyba (od strony kierowcy, od strony pasażera działa). Czy to usterka, czy to normalnie zachowanie przy, podejrzewam, odłączeniu zasilania?
Szukałam w innych wątkach podobnego problemu, ale znalazłam tylko ze sterowaniem szybami z panelu na kierownicy, ja takiego panelu nie mam. Mam tylko jedną możliwość otwarcia szyby od mojej strony i ona właśnie nie działa:(
Pomóżcie proszę, co mogę zrobić/sprawdzić sama?
Ostatnio oddałam autko na wymianę oleju i nabicie klimy, po odebraniu zauważyłam, że radio i zegarek jest zresetowany. Dziś zauważyłam, że nie działa jedna szyba (od strony kierowcy, od strony pasażera działa). Czy to usterka, czy to normalnie zachowanie przy, podejrzewam, odłączeniu zasilania?
Szukałam w innych wątkach podobnego problemu, ale znalazłam tylko ze sterowaniem szybami z panelu na kierownicy, ja takiego panelu nie mam. Mam tylko jedną możliwość otwarcia szyby od mojej strony i ona właśnie nie działa:(
Pomóżcie proszę, co mogę zrobić/sprawdzić sama?
dziękuje;)
sprawdzę od razu jutro rano!
szukałam programowania szyb ale zazwyczaj problem był taki że z panelu kierowcy nie dało się otwierać a u mnie nie działa wcale (a i panelu brak).
I jeszcze jedno pytanie, może bardzo głupie, ale do wymiany oleju i serwisie klimy konieczne jest odłączenie akumulatora?
Może głupie pytanie, ale jestem osobą, która nawet z przepaloną żarówką jeździ do mechanika...
sprawdzę od razu jutro rano!
szukałam programowania szyb ale zazwyczaj problem był taki że z panelu kierowcy nie dało się otwierać a u mnie nie działa wcale (a i panelu brak).
I jeszcze jedno pytanie, może bardzo głupie, ale do wymiany oleju i serwisie klimy konieczne jest odłączenie akumulatora?
Może głupie pytanie, ale jestem osobą, która nawet z przepaloną żarówką jeździ do mechanika...
W drzwiach mam, w kierownicy nie mam, a te wątki co na nie trafiłam traktowały właśnie o autach z panelem w kierownicy, i mówiły iż należy szybę opuścić potem zamknąć i przytrzymać na kilka sec. (lub jakoś tak), a u mnie szyba wcale się nie opuszcza. Tzn z mojej, lewej stony, bo od strony pasażera działa.
Kierownica nie ma tu nic do "gadania", chodzi o panel sterowania w każdych drzwiach.
Powinno opuszczanie działać od strony kierowcy. Może coś nabroili mechanicy. Jedź do nich i niech naprawiają usterkę.
I o tym mówię, wracaj do nich i przy okazji spytaj dlaczego odłączali aku.
Możesz jeszcze spróbować odłączyć aku na 10 min i przeprowadzić nastawy radia i szyb od nowa.
Powinno opuszczanie działać od strony kierowcy. Może coś nabroili mechanicy. Jedź do nich i niech naprawiają usterkę.
Monika_krk napisał(a):Może głupie pytanie, ale jestem osobą, która nawet z przepaloną żarówką jeździ do mechanika
I o tym mówię, wracaj do nich i przy okazji spytaj dlaczego odłączali aku.
Możesz jeszcze spróbować odłączyć aku na 10 min i przeprowadzić nastawy radia i szyb od nowa.
Nie odpinaj aku i nie masz po co jechać do warsztatu szkoda twojego czasu.
Do samego nabicia klimy i wymiany oleju nie potrzeba odpinać zasilania. Jest jedno ALE mogł być wymieniany filtr kabinowy przy nabijaniu klimy przecież to normalna sprawa i pewnie poodpinali skrzynkę z bezpiecznikami tak jak to napisane w instrukcjach. Tylko mechanicy już nie wiedzą że trzeba klientowi zaprogramować na nowo szyby.
Zaprogramuj na nowo szyby radio i po sprawie.
Do samego nabicia klimy i wymiany oleju nie potrzeba odpinać zasilania. Jest jedno ALE mogł być wymieniany filtr kabinowy przy nabijaniu klimy przecież to normalna sprawa i pewnie poodpinali skrzynkę z bezpiecznikami tak jak to napisane w instrukcjach. Tylko mechanicy już nie wiedzą że trzeba klientowi zaprogramować na nowo szyby.
Zaprogramuj na nowo szyby radio i po sprawie.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
kropek101 napisał(a):Zaprogramuj na nowo szyby
Przecież jest napisane
Monika_krk napisał(a): a u mnie szyba wcale się nie opuszcza. Tzn z mojej, lewej stony, bo od strony pasażera działa.
czyli wg mnie, nie działa lewy panel w drzwiach kierowcy.
No nie doczytałem sorki. W takim razie wykluczył bym problem ze źle pospinanymi kostkami.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
Ja się może nie znam, ale jak dla mnie to normalne, że otwieranie okien nie działa z panelu kierowcy jeśli okna nie są zaprogramowane... U mnie jest dokładnie tak samo jak odepnę aku. Po zaprogramowaniu każdej z osobna wszystko zaczyna działać jak należy.
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Zawsze miałem problemy z czytaniem ze zrozumieniem 

Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi:)
Zebrałam wczoraj wszystkie rady, próbowałam każdą z osobna i nic nie działa. Zawiozłam auto do warsztatu, będą dziś oglądać co się stało. Tak, był wymieniany filtr kabinowy.
W warsztacie szyby działały na pewno (zostawiałam auto na wymianę oleju i od razu przegląd rejestracyjny, pan który robił ten przegląd pamięta, że szybę miał w trakcie na bank odsuniętą, potem jak skończyli to zasunął). No nic, może to zbieg okoliczności, że coś popsuło się właśnie teraz.
Aaa, zakładu raczej nie podejrzewam o partactwo czy próbę naciągnięcia na koszty, fakt z Madzią jestem u nich pierwszy raz ale z poprzednim autem jeździłam do nich wielokrotnie i mam do nich zaufanie.
Teraz mam nadzieję że nie zepsuło się nic kosztownego
Zebrałam wczoraj wszystkie rady, próbowałam każdą z osobna i nic nie działa. Zawiozłam auto do warsztatu, będą dziś oglądać co się stało. Tak, był wymieniany filtr kabinowy.
W warsztacie szyby działały na pewno (zostawiałam auto na wymianę oleju i od razu przegląd rejestracyjny, pan który robił ten przegląd pamięta, że szybę miał w trakcie na bank odsuniętą, potem jak skończyli to zasunął). No nic, może to zbieg okoliczności, że coś popsuło się właśnie teraz.
Aaa, zakładu raczej nie podejrzewam o partactwo czy próbę naciągnięcia na koszty, fakt z Madzią jestem u nich pierwszy raz ale z poprzednim autem jeździłam do nich wielokrotnie i mam do nich zaufanie.
Teraz mam nadzieję że nie zepsuło się nic kosztownego

Strona 1 z 1