fixerq napisał(a):W którym miejscy byłoby najlepiej? Jak widać na zdjęciach, w grę wchodzą 2 opcje. Przyjmijmy, że czerwone to 1, zółte 2
Ja sobie założyłem światła do jazdy dziennej 2 miesiące temu. Tez chciałem na początku założyc tam gdzie "żółte" ale tam nie moze byc bo nie spełnia przepisów ministerstwa komunikacji montaz min 25 cm od ziemi(nie wyzej niz 50cm), odłegłosc miedzy lampami nie mniej niz 60 cm(i w tym miejscu jest ok 50) i nie dalej niz 40 cm od obrysu auta (a tu gdzie zółte jest wiecej) zamontowałem tam gdzie "czerwone" tylko nie nad lampą tylko pod lampą, trzeba kupic w miare krótkie swiatła do jazdy dziennej moje maja 11,5 cm, wyjąłem halogeny, na gorąco nozykiem wyciałem w nich cienką szczeline długosci mocowania swiatła dziennego i poszlo. Ja uzywam tylko swiatel do jazdy dziennej , nic sie wiecej u mnie nie pali, jak zapale pozycje to wtedy gasna do kazdy dziennej i odwrotnie.
"ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 4 maja 2009 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia"
9) w załączniku nr 6 do rozporządzenia § 2 otrzymuje brzmienie:
"§ 2. Światła zamontowane na pojeździe powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli:..."
i tu są wyszczególnione wszystkie rodzaje świateł. Nas interesuję Lp. 18 poz. 14 pp. 1,2 i 3 i tu je przytoczę:
"1) powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika,45)
2) powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu,
3) przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej (45)"
Natomiast odnośnik 45 brzmi:
"Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne."
Jesli chodzi o homologacje to musi na szkle byc wybite jakies E unijnego kraju i RL lub DRL -do jazdy dziennej. Ja jezdze bez problemu i do tej pory zaden policjant sie mnie nie czepiał.