ostrzezenie dla posiadaczy BK 1,6 diesel – olej dexelia zniszczyl mi turbo
uwaga dla wszystkich co maja silniki y6 czyli 1,6 diesel z turbina – caly czas stosowalem oryginalny olej dexelia (chyba ze ktos mi podrobe wcisnal). 3 dni temu zmielila sie turbina w drobny mak – dzis podano mi przyczyne – olej w misce olejowej zamienil sie w kisiel, zatkal sie przez to kanal dolotowy do turbiny i ta sie z wiadomej przyczyny rozleciala. Uwazajcie co lejecie do swoich maszyn !
stosowalem dexelia ultra 5w30 (Wczesniej czerwona etykieta, teraz z zielonym)
dodam ze nie wlewalem zadnych magicznych specyfikow, po prostu wymiana oleju. Mechanik mi powiedzial ze z miski trzeba zeskrobywac to co powinno byc plynne...
stosowalem dexelia ultra 5w30 (Wczesniej czerwona etykieta, teraz z zielonym)
dodam ze nie wlewalem zadnych magicznych specyfikow, po prostu wymiana oleju. Mechanik mi powiedzial ze z miski trzeba zeskrobywac to co powinno byc plynne...
- Od: 30 wrz 2009, 17:52
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 lift
a pamiętasz namiary na gościa od którego kupowałeś olej?
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
viewtopic.php?f=332&t=104503
zaklejone pierścienie
zaklejone pierścienie
na allegro to nic nie znajdziesz jak mam 150 tranzakcji za zeszly rok
ale fartem od razu znalazlem fakture zakupowa
kupilem olej pod koniec lutego 2012, wiec auto pojezdzilo rok na nim.
firma sprzedajaca:
JOLART Duchnik Artur
Strusia 4A/26
05-500 Piaseczno
jolart.com.pl
ale fartem od razu znalazlem fakture zakupowa
kupilem olej pod koniec lutego 2012, wiec auto pojezdzilo rok na nim.
firma sprzedajaca:
JOLART Duchnik Artur
Strusia 4A/26
05-500 Piaseczno
jolart.com.pl
- Od: 30 wrz 2009, 17:52
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 lift
Ja kupywałem u tego Pana do dwóch aut, i nic podobnego nie zauważyłem. Wczoraj zmieniałem olej i wszystko było ok. Olej jak olej. Wylałem czarny bez jakichkolwiek wad. Masakraaa. Teraz kupiłem z fox.rzeszow.pl. Też ma m się obawiać????? Co mogę teraz zrobić, obserwować i co dalej
? Nie wyrzucałem opakowań jeszcze. Mam na meilu dowody zakupu przez allegro....
Ostatnio edytowano 3 kwi 2013, 18:01 przez Mibay, łącznie edytowano 1 raz
Mibay napisał(a):Teraz kupiłem z fox.rzeszow.pl
to uważaj
Ja trafiłem na taki co go wypiło litr a po zlaniu to jakiś syf
Do tej pory wszystko było ok. Zlewany olej w obu autach był ok. Stosuje zawsze dexelie. Kupywałem od tego Pana co pisał uszaty. Ostatnim razem kupiłem do Premacy z fox. Do tej pory ok. Będe obserwował w M3... Ale teraz mam stracha...
Teraz kupiłem z fox.rzeszow.pl / to uważaj
Marcin255, sugerujesz że w tym sklepie może być trefny olej?
Pytam z ciekawości bo sam być może jutro będę szczęśliwym posiadaczem M3, a znam ten sklep i byłem gotowy robić w nim zakupy.
Pozdrawiam
Mibay napisał(a):Olejek kryształ.
Mój też był kryształ , Ja Więcej tam nie kupię , reszta w moim wątku.
Zresztą skoro dexelia to evolution SRX a ten evolution to HC to wychodzi ,że dexelia to nie syntetyk tylko HC
iwon44 napisał(a):Heh, nieżle... Nie chce pisać nie w tym temacie, ale w końcu jaki olej lać 5w30?
najlepiej dobre, pełne syntetyki, które nie są podrabiane (jeszcze???): Amsoil (produkcja USA), Fuchs (Niemcy), Millers (GB). Te znam i używam/używałem, pewnie można dopisać do listy inne produkty.
Najlepiej jak olej produkowany i konfekcjonowany jest w jednym miejscu – w fabryce; bardziej niszowe (droższe oleje) nie są podrabiane jak masówki np. Mobil, Castrol, które rozlewane są w kilku miejscach a do tego są różnice w obrębie tego samego produktu ze względu na docelowy rynek sprzedaży.
- Od: 1 maja 2011, 23:19
- Auto: Mazda 3 BK Z6 hb '07