Problemy związane z filtrem FAP / płyn katalityczny

Postprzez marlad » 20 maja 2016, 23:51

Uważaj, bo są tu pośród forumowiczów tacy, którzy Ci zarzucą że po usunięciu sitka( części fabrycznej) samochód może stracić homologację ;)

Gochu napisał(a):Wczoraj wykonałem zabieg mycia fap-a + katalizatora. Rozciąłem filtr w połowie ( najlepiej rozcinać w połowie bo wtedy fap ładnie odchodzi od katalizatora. Wszystko dokładnie umyłem karcherem. Dośc sporo leciało pomarańczowej wody (chyba tlenek ceru ) + kawałki sadzy. Przydało by się po myciu wszystko dokładnie wypalić palnikiem albo lutlampą. Myślałem żeby usunąć fapa elektronicznie, ale koszt samego przeprogramowania wynosił 600 zł ale ja uważam, że jest to za duża kwota. W moim przypadku koszty wynoszą 0 zł, bo wszystko wykonałem sam a fap-a pospawa mi znajomy za friko. Kolejnym argumentem jest to, że nie tracę normy emisji spalin euro 4. Powodem zapchania fap-a był poprzedni właściciel który auto użytkował głównie w mieście. Wszystkim polecam taki zabieg, a przy okazji demontażu fap-a można usunąć te nieszczęsne sitko które w wielu przypadkach jest powodem uszkodzenia turbiny.
Avatar użytkownika
Firma
 
Od: 20 kwi 2014, 18:06
Posty: 204 (12/5)
Skąd: Kraków

Postprzez danrok » 21 maja 2016, 08:32

Nie no, ale marland, może wiesz czy to prawda z tym wydmuchiwaniem uszczelek? Już wcześniej kiedyś akostatek pisał że to sitko służy zabezpieczaniu przed nadmiernym ciśnieniem oleju które smaruje turbo.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 lip 2015, 16:10
Posty: 339 (2/5)
Skąd: Wrocław
Auto: Jest: Opel Astra 5 1.4 Turbo 125KM.

Była: Mazda 3 BK Y6 2006r.

Postprzez mbracik » 26 lut 2017, 18:16

Już mam mętlik w głowie. Mam mazdę 3 1.6 cd z 2006 roku. Najpierw szukałem zbiorniczka do płynu do filtra FAP. nie znalazłem, ani przy wlewie paliwa ani w bagażniku ani nigdzie. CZy to znaczy, że nie mam FAP. Filtr DPF mam bo wyskoczył mi check engine i błąd dpf. Czy to znaczy że nie mam silnika PSA, tylko starszy?, nowszy?
czy przy tym silniku następuje samoczynne wypalanie dpf w czasie jazdy po spełnieniu warunków (prędkość, obroty)? Podaję vin, może ktoś dojdzie co to za stwór. JMZBK14Y271516855
będę wdzięczny za odp.
Początkujący
 
Od: 15 sty 2017, 20:39
Posty: 9
Auto: Mazda 3 1.6 cd 2006

Postprzez danrok » 27 lut 2017, 20:39

Ten zbiorniczek z tego co zrozumialem to powinien byc od spodu samochodu przy zbiorniku paliwa a nie przy wlewie czy w bagazniku :D
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 lip 2015, 16:10
Posty: 339 (2/5)
Skąd: Wrocław
Auto: Jest: Opel Astra 5 1.4 Turbo 125KM.

Była: Mazda 3 BK Y6 2006r.

Postprzez Krystek07 » 16 kwi 2017, 15:20

Noi u mnie nadchodzi kres filtra sam go dobiłem przez częstą jazdę po mieście i nie tankowałem pod korek tylko po 10-15 litrów. Zdecyduje się na jak najszybsze wycięcie tego chwasta bo nie chcę żeby coś sie jeszcze posypało w silniku. Tą samą operację wykonywali mi chłopaki z okolicy w peugeocie 307 2.0 HDi i byłem zadowolony efekty spalanie diametralnie spadło i autko stało sie żwawsze ,lepsza i cichsza kultura pracy silnikam oraz lepsza reakcja na gaz. W tej chwili mazda pali mi niecałe 6L/100! a jakoś mocno nie deptam, gdy ją kupiłem to spokojnie mogłem wykręcić 4,5/100. Wpływ na to ma częste wypalanie filtra. Głównie dlatego rozważam wypieprzenie tego ustrojstwa bo zaoszczędzę na paliwie i osiągi wzrosną i szybko część kasy sie zwróci za usługe pozbycia się go. Może od razu jakaś mapa wleci na 130koni i wyleci EGR bo te cholerstwa według mnie tylko niszczą ten silnik i ograniczają jego potencjał. Dzisiaj dla pewności przeskanowałem forscanem i pojawił się błąd 2458 – Czas trwania regenracji filtru cząstek stałych w pojeździe diesel. Przebieg niecałe 160tkm.
Ostatnio edytowano 19 kwi 2017, 10:58 przez Krystek07, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz
 
Od: 10 gru 2014, 00:43
Posty: 273 (20/5)
Skąd: podkarpacie
Auto: M3 BK 07' Y6 Aero+ bez FAP

Postprzez danrok » 16 kwi 2017, 19:25

Tak o to tu zostawię. Może ktoś się zastanowi:

http://moto.wp.pl/krakow-co-drugie-auto-nie-przeszlo-kontroli-spalin-policja-odbiera-dowody-rejestracyjne-6111924563036289a

Sam nie miałem filtra, ale gdybym miał, to bym go nie wyciął. Z drugiej strony producenci samochodów też przesadzają z "żywotnością" i ceną filtrów DPF :/ niestety przez to zmuszają do wycinania. A potem odbierają dowody. Chyba nie ma dobrej decyzji.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 lip 2015, 16:10
Posty: 339 (2/5)
Skąd: Wrocław
Auto: Jest: Opel Astra 5 1.4 Turbo 125KM.

Była: Mazda 3 BK Y6 2006r.

Postprzez Krystek07 » 19 kwi 2017, 10:54

No jakbyś miał i zaczął by sprawiać problemy to też wydaje mi się, że zdecydował byś się go wyciąć zwłaszcza że koszt nowego lub regeneracji przewyższa kilkukrotnie wycięcie i wyprogramowanie go ja dlatego głównie się na to decyduje. Co prawda filtr jeszcze dycha ale spalanie wzrosło i auto wolniej sie zbiera, bardziej trzeba butować żeby przyspieszyło i dlatego spalanie jest jakie jest.. A jak wytnę(koszt 500zł bo mam rabat u znajomego) to szybko mi się to zwróci.. Strach pomyśleć jakie dodatkowe koszty może pociągnąć za sobą uszkodzony filtr(wzrasta poziom oleju w silniku przez ten shit) silnik dziwnie sie zachowuje przy wypalaniu inaczej pracuje więc robie to tylko ze względu o troskę dla silnika bo jeszcze mam zamiar trochę tym autem pojeździć i pocieszyć się jazdą a nie martwić się w którym momencie filtr padnie, a od czasu do czasu robię długie trasy za granicę. Żywotność filtra jest w granicach około 160kkm i u mnie książkowo zaczyna się sypać przy tym przebiegu
Forumowicz
 
Od: 10 gru 2014, 00:43
Posty: 273 (20/5)
Skąd: podkarpacie
Auto: M3 BK 07' Y6 Aero+ bez FAP

Postprzez uszol90 » 19 kwi 2017, 12:40

przy 160kkm u siebie go wypłukałem, teraz 195kkm i jest ok póki co :–)
Gdyby nie to, że pewnie za niedługo będą się tego czepiać na SKP, a nawet na drodze to bym też go wywalił... :) nic dobrego dla naszego Y6 to nie jest :–)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 15 paź 2012, 00:36
Posty: 359 (0/5)
Skąd: Podkarpacie/Sedziszów Młp.
Auto: Mazda3 Y6 06' TOP

Postprzez Krystek07 » 19 kwi 2017, 15:48

W sumie to też jest jakiś pomysł żeby go wypłukać, ale chyba jednak zaryzykuje i wykastruje bo zanim zaczną sprawdzać to jeszcze troche czasu upłynie
Forumowicz
 
Od: 10 gru 2014, 00:43
Posty: 273 (20/5)
Skąd: podkarpacie
Auto: M3 BK 07' Y6 Aero+ bez FAP

Postprzez danrok » 19 kwi 2017, 16:48

Pewnie, ale:

– kastracja musi być dobrze zrobiona, inaczej więcej problemów niż pożytku
– myślę, że wezmą się z SKP i wtedy zostanie montaż ponowny który będzie droższy :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 lip 2015, 16:10
Posty: 339 (2/5)
Skąd: Wrocław
Auto: Jest: Opel Astra 5 1.4 Turbo 125KM.

Była: Mazda 3 BK Y6 2006r.