Rozrząd polecane części
Strona 1 z 1
Panowie jak w temacie, szykuje się do wymiany rozrządu co polecanie jakie części (marki) tak ze średniej półki.
- Od: 8 lis 2010, 10:37
- Auto: Mazda 323F 2.0 V6 '96r
mail z Carspeedu
rozrząd na 100.000km na pasku zamiennym w cenie 649zł/kpl,
zestaw zawiera:
– pasek CONTITECH
– hydronapinacz japoński oryginał OEM MAZDA – NTN
– rolka prowadząca GMB
– rolka prowadząca GMB
– rolka napinająca GMB
– pompa wody DOKUJI Japonia
Taki zestaw ma 1 rok gwarancji z limitem 100.000km.
Z tańszych opcji zestaw na 60.000km za 569zł/kpl, zestaw zawiera:
– pasek Mitsuboshi
– hydronapinacz NTN
– rolka prowadząca GMB
– rolka prowadząca GMB
– rolka napinająca GMB
Taki zestaw ma 1 rok gwarancji z limitem 60.000km.
rozrząd na 100.000km na pasku zamiennym w cenie 649zł/kpl,
zestaw zawiera:
– pasek CONTITECH
– hydronapinacz japoński oryginał OEM MAZDA – NTN
– rolka prowadząca GMB
– rolka prowadząca GMB
– rolka napinająca GMB
Taki zestaw ma 1 rok gwarancji z limitem 100.000km.
Z tańszych opcji zestaw na 60.000km za 569zł/kpl, zestaw zawiera:
– pasek Mitsuboshi
– hydronapinacz NTN
– rolka prowadząca GMB
– rolka prowadząca GMB
– rolka napinająca GMB
Taki zestaw ma 1 rok gwarancji z limitem 60.000km.
Gdy ci smutno, gdy ci źle, odpal Vałke przejedź się
Best ET 16,654 – Konin 11' 16,291 – Ryki 11' w deszczu
15,95 – Kąkolewo 14'
15,95 – Kąkolewo 14'
-
Cierpliwy
- Od: 25 kwi 2008, 18:29
- Auto: silniki rzędowe są nudne
Mazda 323F BA KL 94'
Dzięki Majki88 już zwątpiłem czy ktokolwiek odpisze, te ceny to normalny detal dla każdego czy po jakimś rabacie?
Generalnie już wiem gdzie udeżyc, jeszcze tylko dodatkowo uszczelki pod pokrywy zaworów i kilka innych drobiazgów i madzia do mechanika
ostatnio strasznie mi napitala metalicznie na tylnej głowicy przy rozrządzie i mam nadzieje że to własnie hydronapinacz
Generalnie już wiem gdzie udeżyc, jeszcze tylko dodatkowo uszczelki pod pokrywy zaworów i kilka innych drobiazgów i madzia do mechanika
ostatnio strasznie mi napitala metalicznie na tylnej głowicy przy rozrządzie i mam nadzieje że to własnie hydronapinacz
- Od: 8 lis 2010, 10:37
- Auto: Mazda 323F 2.0 V6 '96r
jak nie były wymieniane, to przy wymianie rozrządu zmień sprężyny talerzowe na tych drugich dzielonych wałkach 100 zł para chyba, że się zmieniły ceny, ale to pytaj w carspeedzie powinno się co 2gi rozrząd je zmieniać, też lubią klekotać tylko roboty z tym w ciul bo wałki do zdjęcia są
ceny po rabacie jak dla każdego z klubu/forum
uszczelki pod pokrywy cos koło 70zł/szt oem jak dobrze pamiętam
ceny po rabacie jak dla każdego z klubu/forum
uszczelki pod pokrywy cos koło 70zł/szt oem jak dobrze pamiętam
Gdy ci smutno, gdy ci źle, odpal Vałke przejedź się
15,95 – Kąkolewo 14'
15,95 – Kąkolewo 14'
-
Cierpliwy
- Od: 25 kwi 2008, 18:29
- Auto: silniki rzędowe są nudne
Mazda 323F BA KL 94'
Nie ryzykowalbym takich wynalazków jeżeli kręcisz trochę więcej kilometrów. Jak dobrze pamiętam OEM kosztuje lekko powyżej 400zł. Niby drogo, ale lepiej zapłacić raz a dobrze niż po chwili wymieniac gowniana pompę, która zaczyna przeciekac. Biorąc pod uwagę koszt zakupu drugiej pompy i robocizne nie warto oszczędzać na tym elemencie, bo w ogólnym rozrachunku może wyjść drożej. No i pompa OEM jest przewidziana na 2x taki przebieg co podróba.
Jak dobrze pamiętam Mitsuboshi kosztuje nie całe 100zł. Miałem go w Xedosie przez ostanie 70k km i myślę, że jest to ostatni element w tym zestawie, który mógłby się zepsuć.
Co do rolek mogę polecic OEM/NTN/NSK. Na GMB sparzylem się w przypadku pompy jak i rolek.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Jak dobrze pamiętam Mitsuboshi kosztuje nie całe 100zł. Miałem go w Xedosie przez ostanie 70k km i myślę, że jest to ostatni element w tym zestawie, który mógłby się zepsuć.
Co do rolek mogę polecic OEM/NTN/NSK. Na GMB sparzylem się w przypadku pompy jak i rolek.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Moim zdaniem GMB jest w porządku. Nie jest to firma-krzak. Ich łożyska są stosowane przez wiele marek w oryginalnych podzespołach. Myślę, że jakość jest bezpośrednio porównywalna np. z NTN.
Dokuji to natomiast konfekcjoner istniejący tylko na rynku polskim i stworzony przez hurtownię Hipol. Pod tą marką kryją się różni producenci, więc jakość może być różna. Dobry sklep, który ma części w ręku, zwykle wie, co może polecić.
Dokuji to natomiast konfekcjoner istniejący tylko na rynku polskim i stworzony przez hurtownię Hipol. Pod tą marką kryją się różni producenci, więc jakość może być różna. Dobry sklep, który ma części w ręku, zwykle wie, co może polecić.
the right man in the wrong place...
Paweł napisał(a):Moim zdaniem GMB jest w porządku.
Na bazie swoich doswiadczen moge jedynie zacytowac naszego (juz bylego) ministra – [tiiit], dupa i kamieni kupa
Paweł napisał(a):Myślę, że jakość jest bezpośrednio porównywalna np. z NTN.
Zdecydowanie się nie zgodzę – to co miałem od NTN'a wytrzymywało zakładany przebieg (i dłużej), czego o GMB niestety nie mogę powiedzieć.
Mogę tylko domniemać, że z tego powodu rozrządy sprzedawane na podzespołach GMB z niegdysiejszych gwarancji 90k km sa sprzedawane z gwarancją 60k km. Swoją drogą GMB nie wytrzymało nawet 60k km. Pompa się skończyła po 50k km, rolki wykazywały zużycie przy podobnym przebiegu (jeszcze się 'kulały').
Strona 1 z 1