Jakie jest prawidłowe ciśnienie oleju w 323f BA 1.8
Strona 1 z 1
Witam.jestem szczęśliwym posiadaczem 323f BA 1.8 no ale jak to bywa w naszych madziach – strasznie cykają mi popychacze co doprowadza mnie do szału.
Dużo czytałem o tym słynnym zaworku pompy olejowej i przymierzam się do jego wymiany, lecz zanim to zrobie najpierw chciałbym się dowiedzieć jakie jest prawidłowe ciśnienie oleju w BA 1.8 to bym podjechał do mechaniora żeby sprawdzili. Jak byłoby za niskie to wymiana tego zaworka pomogłaby na te popychacze?A co się dzieje jak jest za wysokie?Proszę o szybką pomoc 
- Od: 12 kwi 2010, 12:26
- Auto: Mazda 323f 1.8 96r.
Ciśnienie się zmienia w zależności od ilości oleju w misce olejowej i obrotów silnika (przy oleju na minimum i najniższych obrotach jest najmniejsze a przy oleju na maksimum i najwyższych obrotach powinno być największe). Jeżeli nie mruga Ci kontrolka ciśnienia to znaczy że powinno być dobre. Za wysokie może być wtedy gdy nalejesz oleju powyżej maksimum (mogą się wtedy uszkodzić np. uszczelniacze silnika). Cykające hydropopychacze mogą być np. rozszczelnione (możesz też mieć za niski stan oleju albo źle dobrany olej). Tyle mogę Ci podpowiedzieć Powodzenia!
- Od: 7 cze 2009, 17:11
- Auto: Mazda 323F 1.8 GLX 96r.
Miron1213 napisał(a):Ciśnienie się zmienia w zależności od ilości oleju w misce olejowej i obrotów silnika (przy oleju na minimum i najniższych obrotach jest najmniejsze a przy oleju na maksimum i najwyższych obrotach powinno być największe). Jeżeli nie mruga Ci kontrolka ciśnienia to znaczy że powinno być dobre. Za wysokie może być wtedy gdy nalejesz oleju powyżej maksimum (mogą się wtedy uszkodzić np. uszczelniacze silnika). Cykające hydropopychacze mogą być np. rozszczelnione (możesz też mieć za niski stan oleju albo źle dobrany olej). Tyle mogę Ci podpowiedzieć Powodzenia!
Zalany mam Mobil 10W 40,kontrolka nie mruga,zawsze staram się mieć poziom oleju na max ale jak się rozgrzeje silnik to strasznie cykają te nieszczęsne popychacze.Wymiana tego słynnego zaworka pompy oleju pomoże???????
lesiux napisał(a):może ale nie musi, zależy od tego w jakim stanie masz popychacze. mam ten sam problem ale dziś wymieniam olej na Lotosa (obecnie Midland) i zobaczymy czy się poprawi.
Ale zmieniasz na 10W 40? Jak zmienisz to daj znać czy pomogło.Nie zastanawiałeś się nad wymianą tego zaworka?Jakie już oleje stosowałeś?
Miron1213 napisał(a):Ja cały czas jeżdżę na Lotos półsyntetik 10W40 i nie narzekam a popychacze mi stukały tylko jak był olej na minimum
Ogólnie polecasz lotosa? Mi stukają ze 3 sekundy jak odpale i później jak się nagrzeje to cały czas stukają
ja wczoraj zalałem lotosa, też mi strasznie waliły popychacze na ciepłym, po parku kilometrach po wymianie się uspokoiło, być może to wina świeżego oleju po prostu nie tylko marki, ja tam osobiście do lotosa nic nie mam.
- Od: 15 lut 2009, 18:00
- Auto: była 323F BA BP 95r.
jest Mondeo MK4
Strona 1 z 1