1) Potrzebne nam bedą narzędzia;
-nasadowa 10 (odkręcamy 9 srub z dekla i 2ie śruby z boku)
-kombinerki (odpinamy wąż podciśnienia z dekla)

Następnie musimy mieć szeroki na 20 cm papier ścierny. Ja uzyłem jak widać na zdjęciach 120 i 220 . Pod papierami widać równą powierzchnie lustro ,które nam posłuży ,zaraz napisz epo co

2) Niekupowałem nowej uszczelki tylko używałem starej ,tzn. mającej góra 3 miesiące z Elringa (koszt 70 zł) Wyglądała bardzo dobrze;

3) Kiedy to juz wykręciliśmy pokrywe zaworów ,dobrze ją odtłuszczając (ja to robiłem środkiem do czyszczenia zacisków hamulcowych) można też benzyną extrakcyjna.Odtłuszczamy również góre głowicy aby nie było jaj;

4) Kolejnym etapem... no właśnie
Więc tak;
-szukamy czegoś ,co jest idealnie równe. Ja uzyłem starego lustra,na którym położyłem mój długi i szeroki papier ścierny (120) a po końcach połozyłem coś ciężkiego aby sie nie ślizgało;

5) A oto i nasza kochana pokrywa zaworów,która cholera wie czy jest krzywa. Niedała szans ;Elringowi,Reinz oraz JC . Każda uszczelka padła szybko

6) Tak więc na przygotowanej powierzchni pod szlifowanie . Kładziemy naszą niby krzywą pokrywe zaworów i docikając środek i nietylko szlifujemy ją;

7) Kolejno szlifujemy delikatnie jeszcze półkola od strony rozrządku i aparatu zapłonowego.Poprawiamy na koniec drobniejszym papierem (220) żeby niebyło

8) Kiedy juz ładnie wszystko zeszlifowaliśmy to pod pokrywa zauważymy,że pokrywa żeszlifowała sie tylko w miejscach gdzie przychodzą nasze śruby,które ją trzymają. Myśle,że u mnie skróciłem gdzieś o mm. W ten sposób osiągnąłem lepszy docisk uszczelki pokrywy z głowića i mysle,że niepowinno już ciec
Ostatnie zdjęcie jeszcze tylko troszke silikonu na rogi (od aparatu zapłonowego i rozrządu)

Na koniec skręcamy pokrywe powoli śrubami ,każdą po trochu tak aby nieprzegiąć i nieprzekręcić gwintu. Ma byc dokręcona mocno ale równomiernie i nie za mocno

Metoda ,którą tu pokazałem ,nie jest wyssana z palca. oczywiście można kupić Ori uszczelke w ASO ,aczkolwiek jeśli sie pokrywe troche splanuje ,to nic sie niestanie pod warunkiem ,że zrobimy to na idealnie równej powierzchni
Ja robiłem to dzisiaj i będe opisywał wyniki testów.
Aha i zajęło mi to ok. 1,5 godziny.Jak sie nieprzyda moja praca,to mody moga usunąc