Mazda 323F BA. Problem z paliwem

Postprzez MaciaX » 23 lis 2012, 13:34

Witam. Mam taki mały problem z paliwem nie wiem czy to jest przez pompę czy przez brak paliwa. A wiec mam 1/5 baku no pierwsza kreska nad rezerwą , Jadąc na obrotach jakoś 3,5-4,5 tysiąca albo przerzucając bieg. Auto zwalnia ( muli go) po chwili dostaje kopa i jedzie dalej ale po chwili znów do samo na tych samych obrotach lub przy zmianie biegu. Wiec mam takie pytanie czy to przez pompę czy przez to że jest mało paliwa. ? <co?>
MaciaX

Postprzez rafał88 » 23 lis 2012, 15:13

Dziura w rurze dolotu moze byc, przeplywomierz brudny, sonda do wymiany. A jesli wg Ciebie to paliwo jedz do mechaniora niech sie wepnie w pompe sprawdzi cisnienie ,albo wyjmij pompke zobacz czy nie jedz zasyfiona. Pompa znajduje sie pod [jakim?] siedziskiem :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 8 mar 2010, 19:20
Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium

Postprzez luki_92_92 » 23 lis 2012, 18:26

Jak dobrze pamiętam to Lutek miał (ma?) ten sam problem tylko on ma wersję V6, zaczęło mu się tak robić odkąd mu się paliwo skończyło w baku.
Obrazek
Forumowicz

Od: 3 kwi 2009, 19:42
Auto: Mazda 323F BA GLX A-Spec '98 1.8 BP
Mazda RX-8 '05

Postprzez rafał88 » 23 lis 2012, 19:02

On cos mial z cisnieniem czy cos, ale on ma pompe walbro 255l takze nie ma co rownac do serii:)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez DeXu » 24 lis 2012, 11:34

Hej mam u siebie ten sam problem, dodam, że moje auto stało u mechanika pół dnia... sprawdził wszystko:
Kable, sondy, świece, dolot powietrza... stwierdził, że musi pływać syf w baku i jak jest mało paliwa, to się przytyka tym syfem pompa na filtrze. Oferowali czyszczenie baku, ale 150 zł za to nie dam, wolę lać do pełna i nie schodzić poniżej 1/4 baku. Podciśnienie jest raczej okej u mnie, bo po dojechaniu na CPN na rezerwie, po odkręceniu korka słychać syknięcie, więc podciśnienie w baku jest. Obstawiam na pływający syf. Kolega mówi, że może to być jeszcze woda w baku, ale dziwne bo woda jest przecież cięższa od benzyny więc cały czas byłaby na dnie i pompa by zasysała cały czas tą wodę (dobrze mówię?), w każdym razie mam zamiar do baku wlać pół baku paliwa i do tego 1L denaturatu bo on pozbędzie się wody z baku.

Do autora tego tematu mam prośbę, wyślij mi swój numer telefonu w prywatnej wiadomości, bo mamy idealnie ten sam problem i te same samochody, może ja znajdę rozwiązanie to zadzwonię i Ci powiem co było, albo Ty coś znajdziesz to zadzwonię i się dowiem co to za problem :) w zasadzie, moglibyśmy się dogadać tu przez forum, ale myślę, że jak to naprawisz to znikniesz z forum i się już nie dowiem co to za problem :D

P.S. Żebyście widzieli moje w***wienie, jak wyprzedzałem Fiata 126p na prostej drodze a tu nagle Madzie zaczęła przerywać jak głupia i musiałem się schować z powrotem :D
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 cze 2012, 10:05
Auto: Mazda 323F BA Z5 1.5 16V 95'

Postprzez rafał88 » 24 lis 2012, 14:07

Ale pieprzyc kazdy jeden kurna. Jak wam pokaze pompe paliwa usyfiona to was z krzesla zwali :D
A jaki Ci sie takie cuda dzieja to masz cos nie halo anie pompa. Jak Ci mechanik sprawdzil sonde?? Przez rezystenje?? tak se mozna sprawdzac sonde jak jest calkiem padnieta, a jesli ona raz dziala raz nie ale nie tak gwaltownie, podejrzewalbym przeplywomierz albo gdzies dziura w dolocie. foto za 5 wrzuce brudnej pompy :P

edit:
macie pany foto brudnej pompy
Obrazek
Obrazek
A efekt tego byl taki ze silnik nie mogl nabrac obrotow na jalowym, a jazda to byla zgroza 60-70km/h na piatym biegu, nie bylo mowy o jakim kolwiek wciskaniu gazu w podlem bo silnik schodzil do zera z obrotami i zdychal.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez robertoo » 28 lis 2012, 17:21

dolkadnie musicie wyczyscic sito pompy a pozniej przy okazji moze sie zdazyc ze wogole nie odpolicie auta poprzez zapchany filtr paliwa przez duze cisnienie z pompy :) ja mialem taki problem dokladnie i wystarczylo to zrobic i klopot znikl calkowicie :D
Sprawdź, co tatuaż mówi o człowieku. Jego wzór świadczy o cechach charakteru.

DZIWACZNY WZÓR

To w rzeczywistości bardzo odpowiedzialny człowiek, ale nie brakuje mu poczucia humoru, którym może cię znienacka zaskoczyć.
Forumowicz

Od: 13 sie 2009, 15:17
Auto: Mazda 323F BA 94r 1,5 16V

PostTen post został usunięty przez Marek 161BD081 24 wrz 2013, 10:29.
Powód: Proszę nie dublować swoich postów w różnych tematach!